Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / финансовый учет / #Питання з державного іспиту.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

20. Загальні принципи та варіанти обліку доходів, витрат і фінансових результатів.

Для визначення фінансового результату діяльності підприємства за звітний період необхідно порівняти доходи звітного періоду і витрати, понесені для одержання цих доходів. Для цього необхідно дотримуватись принципів визначення доходів і витрат, а саме:

- принципу нарахування – відображення результатів господарських операцій у тому звітному періоді, коли відбувається господарська операція, не враховуючи моменту отримання чи сплати грошових коштів;

- принцип відповідності – полягає у порівнянні доходів і витрат звітного періоду, тобто витрати, понесені на отримання доходів, повинні бути погоджені з цими доходами;

- принцип періодичності – доходи та витрати підприємства розподіляються по звітним періодам для визначення фінансового результату.

Для окремого ведення одліку доходів і витрат, а також складання Звіту про фінансові результати Планом рахунків передбачено відповідні класи рахунків. Так, для узагальнення інформації про доходи п-ва передбачено клас 7 . На рахунках цього класу протягом звітного періоду за кредитом відображається сума загального доходу разом з непрямими податками, за дебетом – щомісячне відображення суми непрямих податків, зборів, а також віднесення суми чистого доходу на рахунок 79 «Фінансові результати».

Інформація про витрати виробництва відображається на рахунках класу 8, 9.

Облік витрат на п-ві може вестися трьома способами:

- за допомогою рах. класу 8 «Витрати за елементами» - суб’єктами малого підприємництва та неприбутковими організаціями;

- за допомогою рахунків класу 9 «Витрати діяльності» - всіма іншими підприємствами; за дебетом рахунку класу 9 відображаються суми витрат, а за кредитом – спиання суми витрат у кінці звітного періоду або щомісяця на рахунок 79.

- за допомогою рахунків класу 8 і 9 – підприємства, які мають намір вести облік одночасно за двома класами рахунків. За дебетом рахунків 81-84 відображаються суми відповідних витрат, за кредитом – списання на рахунок 23 «Виробництво» витрат, які прямо включаються до собівартості продукції або на рахунки класу 9 витрат, що відносяться до загальновиробничих витрат (91), адміністративних витрат (92) та витрат на збут (93) і інших операційних витрат (94)

Підприємства всі витрати списують на рахунок 79.

Закриття рахунку 79:

Д-т 791 - К-т 441 - прибуток

Д-т 442 - К-т 791 - збиток.

Для обліку і узагальнення інформації про фінансовий результат призначено рахунок 79. за кредитом цього рахунка відображається закриття рахунка доходів, за дебетом – витрат. Сальдо рахунка при цьому закритті списують на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)». Рахунок 79 має 4 субрахунки.

Визначення фінансового результату здійснюється шляхом порівняння доходів за звітний період з витратами.

21. Облік податку на прибуток та податок на додану вартість.

Податки – це обов’язкові платежі фізичних і юридичних осіб до Державного і місцевого бюджетів, здійснювані у порядку і на умовах, що визначаються законодавчими актами держави.

В БО для розрахунків за податками і платежами з бюджетом застосовують рахунок 64 «Розрахунки за податками і платежами». По кредиту цього рахунку відображають нараховані суми податків та платежів до бюджету, а по дебету – їх фактичне перерахування. Рахунок 64 має такі субрахунки: 641 «Розрахунки за податками», 642 «Розрахунки за обов’язковими платежами», 643 «Податкові зобов’язання», 644 «Податковий кредит».

На субрахунку 641 здійснюється облік податків (ПДВ, податку на прибуток, прибуткового податку, акцизного збору, податку з власників транспортних засобів, комунального податку, податку з реклами і єдиного податку), які нараховуються та сплачуються відповідно до чинного податкового законодавства.

Аналітичний облік розрахунків за податками ведеться за їх видами, тобто на кожен вид податків відкривається аналітичний рахунок, наприклад: 641/1 «Розрахунки за ПДВ», 641/2 «Розрахунки за податком на прибуток».

На субрахунку 642 ведеться облік розрахунків за обов’язковими платежами (зборами), які нараховуються та сплачуються відповідно до чинного податкового законодавства.

По кредиту субрахунків 641, 642 відображають нарахування податків та обов’язкових платежів, а по дебету – їх перерахування до бюджету.

Субрахунки 643 та 644 призначені для обліку податкового зобов’язання та податкового кредиту відповідно. На субрахунку 643 обліковують суми ПДВ у разі оплати (авансу) постачальникам (підрядникам) під майбутню поставку ТМЦ, виконання робіт, послуг.

Субрахунок 643 є транзитним. Сума ПДВ тут відображається тимчасово, причому по дебету доти, доки не будуть проведені взаєморозрахунки з покупцями або замовниками.

Субрахунок 644 також транзитний. Суму ПДВ також відображають тимчасово, але уже по кредиту доти, доки не будуть проведені взаєморозрахунки з постачальниками або підрядниками.

Отже, за наявності сальдо по субрахунку 643 відображається в активі балансу, а по субрахунку 644 – у пасиві. Ці суми відображають не як кредиторську і дебіторську заборгованість по розрахунку з бюджетом, а по рядку 250 у статті «Інші оборотні активи» - сальдо субрахунку 643 або ж по рядку 610 у статті «Інші поточні зобов’язання» - сальдо субрахунку 644.

Методологічні засади формування в БО інформації про зобов’язання з податку на прибуток регулюються з П(С)БО 17 «Податок на прибуток».

Оскільки виникнення податкових зобов’язань (валових доходів) та податкових активів (валових витрат) у бухгалтерському та податковому обліку не збігається, виникають різниці між даними податкового та бухгалтерського обліку.

Позитивна різниця між даними податкового і фінансового обліку визнається податковим активом, негативна – податковим зобов’язанням.

Обчислюючи податок на прибуток, для відображення різниць між даними податкового і бухгалтерського обліку використовують такі рахунки:

17 «Відстрочені податкові активи»

54 «Відстрочені податкові зобов’язання».

За дебетом рах. 17 відображається сума перевищення податку на прибуток, що підлягає сплаті в поточному звітному періоді, над витратами, пов’язаними з нарахуванням податку на прибуток в поточному періоді, за кредитом – зменшення відстрочених податкових активів за рахунок витрат, пов’язаних з нарахуванням податку на прибуток в поточному звітному періоді.

На рах. 54 відображається сума податку на прибуток , що підлягає сплаті в майбутніх періодах внаслідок виникнення тимчасової різниці між балансовою вартістю і активів або зобов’язань та їх оцінкою.

За кредитом рах. 54 – сума податку на прибуток, що підлягає сплаті в майбутніх періодах, по дебету – зменшення відстрочених податкових зобов’язань за рахунок нарахування поточних податкових зобов’язань.

Для обліку податку на прибуток використовують рах. 98 «Податок на прибуток», на якому ведеться облік суми витрат з податку на прибуток, яка складається з поточного податку на прибуток з урахуванням відстроченого податкового зобов’язання і відстроченого податкового активу і визначається відповідно до П(С)БО – 17 «Податок на прибуток». За дебетом відображається нарахована сума податку на прибуток, за кредитом – включення фінансових результатів на рах. 79.