Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / финансовый учет / #Питання з державного іспиту.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

25. Організація обліку реалізації перевезень, документальне оформлення виручки від перевезень і різних зборів на зт.

І. Продаж білетів і фінансова служба робить на його підставі запис: Д-т 361 - К-т 683

ІІ. Надходження коштів на дорожній рахунок за перевезення: Д-т 3131 - К-т 631

ІІІ. При розподіленні коштів: Д-т 311 - К-т 683

IV. Відображення чистого доходу: Д-т 683 - К-т703

Фінансова служба веде облік по кожній станції на підставі зведених касових звітів та складає баланс доходних надходжень.

Відділ доходів, крім обліку грошових коштів, що надходять в оплату перевезень на доходні рахунки, веде також облік розрахунків із структурними підрозділами, що мають відношення до пасажирів і клієнтів з платежів за перевезення; із Укрзалізницею – по сумам доходних надходжень, що підлягають розподілу; із фінансовою службою – по сумам доходів, що належать їй від перевезень.

Залізниця свій баланс доходних надходжень подає Укрзалізниці, де його дані стають частиною зведеного балансу в цілому по основній діяльності Укрзалізниці.

Пасажирські та вантажні перевезення і їх оплата є основою визначення обсягу реалізації перевезень. Вони оформляються документами встановленої форми, обробка яких дозволяє отримати інформацію про обсяг реалізованих перевезень і про доходні надходження. Документи, якими оформляється право пасажира на проїзд є квитки і квитанції доплат. Проїзд часто оплачується готівкою або по безготівковому розрахунку (платіжне доручення, чек). Станції складають щоденний звіт про продаж пасажирських квитків, при якому встановлюють обсяг роботи ЗТ з пасажирськими перевезеннями і суми доходів по них. Сектор доходів фінансової служби звіряє дні звітів і інкасації при надходженні грошей в банк, робиться запис Дт 30 – Кт 70.

Платежі за перевезення й різні збори за додаткові послуги на станції щодня записуються в касову книгу, яку веде один із касирів або начальник станції.

Якщо виручка здана невчасно і не включена до звіту, то вона обліковується по Д-т 33 «Грошові кошти в дорозі в національній валюті».

Вантажні перевезення оформляють комплектом документів, що складається з накладної, дорожньої відомості, корінця дорожньої відомості та квитанції про при прийом вантажу.

Накладна є основним перевізним документом супроводжуючи вантаж на всьому шляху його проходження. На станції призначення вона передається вантажу одержувачам разом із вантажем. При централізованих розрахунках за перевезення це робота відповідно відмінена в накладній.

Дорожня відомість також супроводжує вантаж до станції призначення і служить підставою для стягнення оплати за перевезення на станції видачі вантажу одержувачу. Дорожня відомість є документом, який визначає обсяг перевезень вантажів, виконаних кожною дорогою, і на підставі них розподіляють доходні надходження між дорогами.

Квитки про прийом вантажу видаються вантажовідправнику після оформлення і сплати перевезення, а корінці дорожніх відомостей додаються до звіту станцій про прийняті до перевезення вантажі. Аналогічні документи оформлюються перевезенням багажу і вантажобагажу розраховують за ці перевезення і надходження різних зборів.

Доходи визначаються на підставі залізничних квітанцій – товарна контора передає в комерційну службу, формує дохідні надходження по залізниці і загальну суму передає до УЗ. УЗ перерозподілює пропорційно до відстані прослдування, початкових і кінцевих операцій.

Особливість доходних рахунків полягає в тому, що кошти, які знаходяться на них, залізниця не може витрачати на свої господарські потреби. Зібрана на них сума виручки у встановлені терміни перераховується на основний рахунок доріг, з якого доходні платежі залізниць перераховуються на централізований доходно-розподільний рахунок Укрзалізниці.