Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / финансовый учет / #Питання з державного іспиту.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

15. Облік довгострокових зобов’язань

Відповідно до ПСБО 2 «баланс» зобов’язання- це заборгованість під-ва, що виникла внаслідок минулих подій і погашення якої в майбутньому, як очікується, призведе до зменшення ресурсів під-ва, що втілюють в собі економічні вигоди.

Порядок формування та відображення в звітності інформації про зобов’яз. визначає ПСБО 11»Зобо’язання»

Довгострокові зобов’язання - зобов’язання, на яке нараховують % і які підлягають погашенню протягом 12 місяців від дати балансу, якщо первісний термін погашення перевищував 12 місяців і до затвердження фін. звітності існує договір про переоформлення цього зобов’язання як довгострокового. Види довгострокових зобов’язань містять статті, узагальнені у розділі ІІІ пасиву Балансу.

Для визнання балансової вартості зобов’язань викор. такі види оцінок:1) історична вартість; 2) поточна варт; 3) вартість погашення; 4) теперішня вартість.

Для обліку довгостр. зобов’язань у Плані рах БО призначено рах класу 5 «Довгострокові зобов’язання».

До довгострокових зобов’язань під-ва належать: -1)довгострокові кредити банків; 2) довгострокові векселі видані; 3) довгострокові зобов’язання по облігаціях; 4) довгострокові зобов’язання з оренди; 5)відстрочені податкові зобов’язання і активи; 6) інші довгострокові зобов’язання.

Облік довгострокових кредитів банків Облік за довгостроковими позиками банків та іншими залученими позиковими коштами у інших осіб ведеться на рахунку 50 «Довгострокові позики». Цей рахунок балансовий, пасивний, призначений для обліку джерел засобів. По кредиту рахунку 50 відображаються суми одержаних довгострокових позик, а також переведення короткострокових відстрочених позик до складу довгострокових, по дебету – погашення заборгованості за ними та переведення до поточної заборгованості за довгостроковими зобов’язаннями. Аналітичний облік ведеться за позикодавцями (банками) в розрізі кожного кредиту та строками погашення кредиту.

Облік довгострокових векселів виданих ведеться на рахунку 51 «Довгострокові векселі видані». По кредиту 51 відображається видача векселя в забезпечення заборгованості за одержані матеріальні цінності, послуги, виконані роботи та за іншими операціями, по дебету – погашення заборгованості, забезпеченої виданим векселем. Аналітичний облік ведеться за кожним виданим векселем.

Облік довгострокових зобов’язань по облігаціям Ведеться на рахунку 52 «Довгострокові зобов’язання за облігаціями», який має субрахунки 521 «Зобов’язання за облігаціями» - по кредиту якого ведеться облік боргових зобов’язань за номінальною вартістю облігацій, по дебету – погашення заборгованості за розрахунками з власниками облігацій. 522 «Премія за випущеними облігаціями» - по кредиту ведеться облік нарахування сум премій за випущеними облігаціями, по дебету – погашення заборгованості з нарахованих премій; 523 «Дисконт за випущеними облігаціями» - по дебету ведеться облік сум дисконту, по кредиту – списання нарахованих сум. Аналітичний облік ведеться за видами облігацій та термінами погашення.

Облік довгострокових зобов’язань з оренди Ведеться на рахунку 53 «Довгострокові зобов’язання з оренди. По кредиту рахунку 53 відображається нарахування заборгованості перед орендодавцем за одержані об’єкти довгострокової оренди, по дебету – її погашення, переведення до короткострокових зобов’язань, списання. Облік ведеться на підставі договорів, актів приймання- передачі основних засобів тощо. Аналітичний облік ведеться за кожним орендодавцем та об’єктом орендованих необоротних активів.

Облік відстрочених податкових зобов’язань. Ведеться на рахунку 54 «Відстрочені податкові зобов’язання». На ньому ведеться облік суми податку на прибуток, який сплачуватиметься в наступних періодах внаслідок виникнення тимчасової різниці між балансовою вартістю активів або зобов’язань та оцінкою їх за методом оподаткування. По кредиту відображається сума податку на прибуток, по дебету – зменшення відстрочених податкових зобов’язань за рахунок нарахування поточних податкових зобов’язань. Аналітичний облік ведеться за видами активів або зобов’язань.

Облік інших довгострокових зобов’язань Ведеться на рахунку 55 «Інші довгострокові зобов’язання».По кредиту рахунків відображається збільшення довгострокових зобов’язань, а по кредиту – їх погашення списання тощо. Аналітичний облік ведеться за кожним кредитором та видами залучених коштів.