Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
UltraSn0w-FIXER-iOS-5_1_1 / финансовый учет / #Питання з державного іспиту.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
389.63 Кб
Скачать

23. Класифікація і номенклатура витрат основної діяльності залізниці.

Виробничі витрати основного і допоміжного виробництва включаються в собівартість виробленої продукції відповідно до вимог, викладених в П(С)БО 16 «Витрати». загальна сума витрат на виробництво відображається на рахунку 23 «Виробництво» .

Важливою задачею обліку витрат на виробн. є економічно обґрунтоване визначення величини витрат, пов’язаних з виготовленням продукції (виконанням робіт, наданням послуг), а також забезпечення контролю за використанням матеріальних, трудових і фінансових ресурсів.

Відповідно до ЗУ «Про БО та інші фінансові звіти» для залізничних підприємств України розроблена номенклатура витрат з основної діяльності підпр-ва ЗТ України.

На залізниці є два види виробництва і відповідно облік витрат поділяється на дві частини, пов’язані з цими виробництвами. Одним з основних видів виробництва є перевезення, а іншим видом діяльності є допоміжні виробництва.

До основної діяльності згідно з номенклатурою витрат є такі структурні підрозділи залізниць і статті витрат по них:

Розділ 1 -Прямі витрати з перевезень включають пасажирське господарство, господарство вантажних і комерційних робіт, вагонне господарство, господарство колії, цивільних споруд, сигналізації та звязку, електропостачання, водопостчання і водовідведення. Розділ 2- Прямі витрати допоміжного виробництва ( паливне господарство:витрати на доставку, витрати на зберігання і відпуск, матеріально-технічного постачання; господарство вантажної і комерційної роботи : механізовані дистанції ВРР, транспортно-експедиційні операції, обслуговування пасажирів) Також визначено розділ3 «Загальновиробничі витрати», розділ 4 -«Адміністративні витрати» та розділ 5 - «Інші витрати операційної діяльності».

Також визначені витрати допоміжної діяльності, сільськогосподарських підприємсв, будівельні, житлово-комунального господарства тощо.

Всі статі витрат, пов’язані з основними і допоміжними витратами, складають собівартість виробленої продукції, виконаних робіт і наданих послуг в розрізі кожного структурного підрозділу залізниці.

24. Склад витрат виробництва на залізничному транспорті.

Загальні положення для всіх підприємств залізничного транспорту є облік витрат виробництва за елементами витрат.

Для отримання повної інформації по статтям і елементам витрат на всіх витратних первинних документах (нарядах, маршрутних листах, лімітних картах, відомостях нарахування амортизації) проставляють код статті витрат або об’єкта робіт, за яким використовується групувальна ознака. За данними первинних документів складають накопичувально-групувальну відомість витрат по статях і елементах витрат.

Витрати,що включаються до собівартості виробленої продукції, групуються відповідно до їх економічного змісту по таких елементах: матеріальні витрати, вартість витраченого палива, витрати на оплату праці, відрахування на соціальні заходи, амортизація основних засобів і нематеріальних активів, вартість витраченої електроенергії, іншівитрати.

Зведення по елементу «Витрати на оплату праці» має форму таблиці, в якій сума заробітної плати по підприємству відповідає загальній сумі нарахованої зарплати. Вона відображається по кредиту рахунку 66 «Розрахунки з оплати праці» і по дебету рахунків 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності».

По елементу «Відрахування на соціальні заходи» окремий розрахунок, в якому на підставі відомості розподілу заробітної плати відображається відрахування на соціальні заходи ( по кредиту рахунків 651 «за пенсійним забезпеченням», 652 «на соціальне страхування», 653 «На страхування на випадок безробіття», « на страхування від нещасного випадку»).

По елементу «Матеріальні витрати» списують витрати виробничих запасів згідно відомості розподілу на рахунки видів виробництв, на які потрібно віднести вартість витрачених запасів.

У складі елемента витрат «Електроенергія» відображається використана по статях номенклатури витрат електроенергія, яка розподіляється відповідно до показань лічильників. Витрати електроенергії для тяги поїздів розподіляються по видам руху пропорційно тонно-кілометрам брутто електропоїздів і моторвагонних секцій з урахуванням питомих норм витрати електроенергії.

По елементу «Амортизація» витрати розподіляються по напрямах згідно розподільної відомості, яка містить підсумки нарахування зносу по статях, рахунках та об’єктах. По цих підсумках складаються бухгалтерські проводки для включення зносу в експлуатаційні витрати та в собівартість продукції і робіт підсобно-допоміжної діяльності.

На рахунку 92 відображається нарахування амортизації службових легкових автомашин і гаражів для них