Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛекцииКузнецов 24.04.2012 (1).docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
6.22 Mб
Скачать

Схеми фінансування проектів

Фінансування проектів може здійснюватися як на зворотній, так і безповоротній основі.

Переважна форма реалізації схеми фінансування проектів на безповоротній основі - державні програми капіталовкладень. Схеми фінансування проектів на зворотній основі більшою мірою властиві перехідній і ринковій економіці.

Кошти, виділені на зворотній основі, підлягають поверненню відповідно до діючого законодавства. Тут можлива реалізація декількох схем фінансування (рис. 6 .13).

Традиційна система фінансування включає інвестора (кредитора), споживача енергоефективної технології і її постачальника. Споживач бере позику в кредитора або використає часткові засоби інвестора, містить договір з постачальником на придбання обладнання, попередньо сплачуючи його вартість, і за рахунок наступної економії енергії сплачує борг перед кредитором.

Рис. 6.13.Схеми фінансування: а - традиційна; б - лізинг

Лізинг дозволяє споживачеві узяти під оренду енергоефективне дороге встаткування з умовою поступової виплати вартості з відсотками за рахунок економії засобів від зниження споживання енергії після його впровадження. Оренда може бути середньострокової або довгостроковою. У багатьох випадках доцільно, щоб договір передбачав після повної виплати вартості встаткування передачу його у власність споживачеві.

За кордоном отримало поширення фінансування впровадження енергозберігаючих проектів у вигляді перфоманс-контрактов. На ринку послуг багатьох країн, насамперед у США й Західній Європі, працюють енергосервісні компанії (ЭСКО), які беруть на себе весь комплекс робіт від проведення ретельного енергоаудита, з метою виявлення резервів підвищення ефективності використання енергії, до впровадження енергоефективних технологій під ключ. Оплата послуг ЭСКО здійснюється після впровадження проекту за рахунок частини засобів, отриманих у результаті економії енергії. Можуть бути реалізовані два види перформанс-контрактів - по лінійній і кільцевій схемі.

Лінійна схема фінансування передбачає (рис. 6 .14), що позика бере енергосервісна компанія, що після розробки проекту здійснює всі платежі, пов'язані із закупівлею обладнання і його монтаж. Договір між споживачем послуг і ЭСКО передбачає їхню оплату після впровадження проекту й фактичної економії енергії. Частка коштів за рахунок заощадження енергії, що направляє підприємством на оплату послуг, обмовляється в договорі.

Відповідно до кільцевої схеми фінансування (рис. 6 .15) кредитор виділяє кошти під гарантії споживача, що оплачує послуги енергосервісній компанії. ЭСКО розробляє й впроваджує проект, допомагає закуповувати обладнання, але при цьому частина платежів постачальникові безпосередньо здійснює споживач. У підсумку погашення боргу знову здійснюється за рахунок заощадження енергії.

Рис. 6.14.Лінійна схема фінансування на основі перфоманс-контрактів

Рис. 6.15. Кільцева схема фінансування на основі перфоманс-контрактів

Рис. 6.16. Схема утворення прибутку

Прибуток за рахунок заощадження енергії складається з різниці поточних витрат на енергію до й після реалізації енергоефективного проекту (рис. 6 .16). За рахунок заощадження енергії здійснюється оплата послуг енергосервісної компанії або іншому кредитору.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]