Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лекція7.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
701.44 Кб
Скачать

Лекція №7

" Основи устрою та розрахунки колії на обході " Загальні положення

Основними параметрами, що визначаються на ділянці зміщення при проектуванні обхідної колії являються кут повороту в межах кривої, (він же є кутом нахилу прямої вставки між оберненими кривими), а також повна довжина ділянки переходу з початкової колії на зміщену. Одночасно визначається ряд величин, необхідних для розбивки і закріплення плану ділянки обходу на місцевості. Ці параметри визначаються шляхом сумісного вирішення рівнянь проекцій розрахункового контуру на вертикальну і горизонтальну вісь. Під розрахунковим контуром мають на увазі ділянку переходу з існуючої колії на зміщену, початок якої знаходиться на вихідній колії, а кінець на колії, зміщеній на величину заданого міжколійя.

Розрахунковим контуром (рис. 2.1) буде колія між точками AВCB1A1.

Рівняння проекцій цього контуру будуть такими

(2.1)

(2.2)

При паралельному розміщенні основної і обхідної колії лівий і правий контури зміщення будуть симетричними. Тому рівняння (2.1) і (2.2) будуть однаковими для обох контурів.

У випадку непаралельного розміщення основної і обхідної колій (рис. 2.2) лівий і правий контури будуть різними. У них можуть бути різними і радіуси кривих. Тому для визначення всіх параметрів колії на обході необхідно скласти 4 рівняння проекцій розрахункових контурів на вертикаль і горизонталь. Це будуть рівняння типу (2.1) і (2.2), але вони будуть різними для правої і лівої ділянок зміщення колії в зв’язку з наявністю кута між основною і обхідною колією.

Вихідними даними для вирішення таких задач будуть: величина зміщення колії , радіус обернених кривих , величина прямої вставки між кривими , довжина зміщеної частини прямої колії . В залежності від особливостей конкретного варіанту вихідні дані можуть змінюватись або доповнюватись. Частина необхідних для розрахунків вихідних даних хоч і вважається заданими, але по своїй суті є величинами, що вибираються або розраховуються від умов експлуатації. Таким, наприклад, є радіус кривих, порядок вибору якого описано в розділі 3, пряма вставка між кривими.

Прямі вставки між кривими при будівництві нових ліній, других колій, обходів, при капітальному ремонті колії слід приймати по можливості більшої довжини, але не менше вказаних в табл. 2.1 згідно з [6], [7].

Мінімальні розміри прямих вставок повинні забезпечуватись між початковими точками перехідних кривих, а при їх відсутності кругових кривих. Виходячи з цього будівельні вставки на контурі зміщення з врахуванням перехідних кривих повинні бути

(2.3)

де - пряма вставка між круговими кривими

m - збільшення тангенсу кругової кривої при влаштуванні перехідної кривої. Приблизно при довжині перехідної кривої .

Таблиця 2.1

Мінімальна довжина прямої вставки між початковими точками перехідних кривих

Категорія лінії, під'їзної колії

Довжина вставки між кривими (м), що направлені

в різні сторони в умовах:

в одну сторону в

норма-льних

важких

при кап. ремонті

норма-льних

важких

при кап. ремонті

Швидкісна

150

100

50

150

100

75

Особливо вантажонапружена

75

50

30

100

50

50

Лінії І і II категорії

150

50

30

150

75

75

Лінії III категорії

75

50

30

100

50

50

Лінії і під’їзні колії ІV і V категорії

50

20

20

50

20

20

При розрахунках ділянки зміщення з розбивкою перехідних кривих слід перевірити можливість влаштування перехідної кривої потрібної довжини співставленням розрахованого кута з мінімально допустимим . Значення можна одержати за формулою (див.п.5.3)

Всі відмічені варіанти зміни параметрів обходу студенти повинні самостійно проаналізувати і вибрати оптимальний для остаточних розрахунків всього обходу.

Рішення рівнянь (2.1) і (2.2) для показаної на рис. 2.1 схеми і подібних рівнянь для інших схем на ділянках зміщень або розгалуження колії дасть практичні рівняння, приведені в наступних розділах.

Порядок одержання практичних розрахункових формул докладно розглянуто далі на прикладі схеми без перехідних кривих (рис. 2.3а).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]