Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ЛекцииКузнецов 24.04.2012 (1).docx
Скачиваний:
83
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
6.22 Mб
Скачать

Енергоприйнятность

Прийнятність громадськістю та окремими людьми всіх стратегічних та практичних дій в значній мірі пов’язана перед усім з екологічними вимогами в питаннях енергозабезпечення, зокрема:

  • Ядерна безпека повинна бути пріоритетним напрямом політики в галузі енергетики.

  • Важливим є постійний контроль і домагання зменшення викидів шкідливих речовин до атмосфери.

  • Постійна увага до проведення інвентаризації викидів та поглинань парникових газів. Уможливити проведення програм “спільного впровадження” енергозберігаючих проектів на базі відповідних сертифікованих квот на скорочення викидів парникових газів.

  • Створити умови за якими додаткові витрати, пов'язані із забрудненням навколишнього середовища, усуненням екологічних наслідків при виробництві, передачі, розподілу або споживанні енергії будуть покриватися забруднювачами, а не як сьогодні - суспільством;

  • Ціноутворення в енергетиці та субсидіювання мають враховувати можливі екологічні наслідки.

Програма короткострокових та середньострокових дій для створення енергоефективної енергетики України

Для втілення в життя політики енергозбереження необхідно також передбачити відповідні конкретні дії для реалізації представленої Концепції.

Серед завдань, включених в блоки системної стратегії, є вже досить відомі (які знаходяться в розгляді, що втілюються в життя , наприклад, державна підтримка програм енергозбереження в бюджетної сфері) і ті, які не знайшли відображення в діях державних і недержавних установ. Системна стратегія вимагає розв’язання цих задач в комплексі та у відповідності до світових тенденцій.

Надійність енергопостачання

Потрібно застосовувати найефективніші засоби забезпечення надійності енергопостачання. Найбільш очевидні способи досягнення цієї мети включають наступне:

Максимальне використання місцевих джерел енергії (оскільки постійною проблемою України є те, що попит на енергоресурси перевищує можливості їх поставки за рахунок місцевих ресурсів);

Заохочення використання різних видів палива з метою виключити домінування одного з них (споживач повинен мати право вибрати той або інший енергоносій на основі відповідних техніко - економічних розрахунків);

Створення умов для заохочення конкуренції і доступ третьої сторони до електромереж (можливість підключення до конкуруючих мереж або джерел енергії);

Розрахунок за енергію, що поставляється, повинен здійснюватися тільки “живими” грошима.

Перейти на розрахунки за транзит енергоносіїв виключно в (твердій) валюті;

Додержуватися міжнародних договорів щодо транзитних перевезень енергоносіїв;

Прискорити введення енергоблоків на Хмельницькій і Рівненській АЕС та Київській ТЕЦ-6;

Здійснити реконструкцію ТЕС, реконструкція має виконуватись лише з метою створення маневрової потужності (загальна маневрова генеруюча потужність України має бути не менше 30% );

При постачанні вугілля для ТЕС слід перейти на закупівлю його за калорії замість валу;

Виконати реконструкцію нафтогазопроводів та нафтотерміналів;

Здійснити реконструкцію діючих гідроелектростанцій та добудову Дністровської ГАЕС на Дністрі та Ташлицької на Південому Бузі, повернутися до добудови Канівської ГАЕС.

Україна має прикладати зусилля для того, щоб ефективне використання енергії допомогло скоротити імпорт палива і сприяло підвищенню надійності електропостачання за рахунок значного поширення поновлюваних джерел енергії, для цього необхідно:

створити єдину державну програму розробки та впровадження засобів з використання поновлюваних джерел енергії: енергію вітру, сонячну енергію (сонячні колектори і сонячні батареї), тепло навколишнього середовища, геотермальну енергію, енергетичну біомасу (енергетичні сільскогосподарчі культури, деревину, солому, тверді побутові відходи, біогаз).

провести інвентаризацію потенціалів по кожному виду енергетичної біомаси та створити карту України з енергетичної біомаси.

здійснити поетапний перехід у комунально-побутовому секторі середніх і малих міст та селищ на використання комбінованого виробництва тепла та електричної енергії на базі біомаси (відходів соломи, деревени, щепи, дерев’яних гранул, чипів тощо).

створити умови для розробки та впровадженню обладнання, створення інфраструктури по виробництву та постачанню біомаси у відповідності до можливостей регіонів України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]