Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інструкція з руху поїздів.doc
Скачиваний:
3050
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

13.3. Відправлення поїздів

13.3.1. Забороняється черговому по станції, а на ділянках, обладнаних диспетчерською централізацією, поїзному диспетчеру відкривати вихідний світлофор або давати інший дозвіл на зайняття перегону не впевнившись в тому, що технічне обслуговування та комерційний огляд составу закінчені, маневри на стрілках маршруту відправлення припинені, маршрут для відправлення поїзда готовий, стрілки замкнені, а на станціях формування поїздів або на станціях, де до состава поїзда проводилось причеплення і відчеплення вагонів, крім того, у наявності хвостових сигналів (якщо вони передбачені).

13.3.2. На станціях з ручним управлінням стрілками черговий по станції, старші чергові стрілочних постів і чергові стрілочних постів перед відправленням поїзда повинні дотримуватися такого порядку приготування маршрутів:

а) черговий по станції викликає всіх старших чергових стрілочних постів (або чергових стрілочних постів, якщо чергування старших не передбачене), що входять у маршрут відправлення, і віддає їм розпорядження про приготування маршруту.

За вказівкою чергового по станції один з старших чергових стрілочного поста у присутності біля телефону всіх інших повторює це розпорядження, а всі інші підтверджують його сприйняття словом "Вірно". Переконавшись, що розпорядження зрозуміле правильно, черговий по станції дає команду "Виконуйте";

б) одержавши розпорядження про приготування маршруту, старші чергові стрілочних постів зобов'язані негайно передати його для виконання черговим стрілочних постів свого району, а також переконатися в тому, що останні зрозуміли його вірно.

Всі операції, пов'язані з приготуванням маршруту відправлення та доповіддю черговому по станції про його готовність, виконуються у тому ж порядку, що і для маршруту приймання;

в) черговий по станції, переконавшись, що маршрут відправлення приготований правильно, при вільності перегону та наявності в необхідних випадках згоди чергового по сусідній станції відкриває вихідний світлофор або дає машиністу інший дозвіл на зайняття перегону, передбачений цією Інструкцією;

г) чергові стрілочного поста зобов'язані проводжати поїзди з установленими сигналами у місцях, передбачених ТРА станції, спостерігаючи за відправленням у тому ж порядку, що і при прийманні поїздів. Старший черговий стрілочного поста, у який входить остання вихідна стрілка маршруту, провівши поїзд, зобов'язаний у порядку, встановленому ТРА станції, переконатися у відправленні поїзда в повному складі і докласти про це черговому по станції.

Після відправлення поїзда стрілки встановлюються у нормальне положення, а у випадку зайнятості колії - на вільну колію.

13.3.3. Після відкриття вихідного світлофора для відправлення поїзда черговий по станції не має права давати вказівку про зміну маршруту та приготування маршруту відправлення іншого поїзда. У виняткових випадках це може бути здійснено лише після закриття вихідного світлофора, попередження машиніста локомотива поїзда, для якого був відкритий вихідний сигнал, та відміни заданого маршруту.

13.3.4. При відправленні зі станції послідовно декількох попутних поїздів черговому по станції після одержання доповіді про готовність маршруту відправлення для одного з них дозволяється давати старшим черговим стрілочних постів вказівка про наступне приготуванні маршруту для другого поїзда. У цьому випадку після відправлення в повному складі першого поїзда негайно готується маршрут для відправлення другого, при цьому стрілки, що не входять у маршрут першого поїзда, можуть бути встановлені та замкнені заздалегідь. Доповідь черговому по станції про готовність маршруту для відправлення другого поїзда передається одночасно з повідомленням про відправлення першого поїзда.

13.3.5. При схрещенні поїздів черговому по станції після одержання доповіді про готовність маршруту для приймання поїзда дозволяється давати старшим черговим стрілочних постів вказівку про наступне (після прибуття поїзда) приготування маршруту відправлення зустрічному поїзда. У цьому випадку після прибуття поїзда в повному складі негайно готується маршрут відправлення зустрічному поїзду, при цьому стрілки, що не входять у маршрут поїзда, що прибуває, можуть бути встановлені та замкнені завчасно.

Доповідь черговому по станції про готовність маршруту відправлення передається одночасно з повідомленням про прибуття поїзда.

13.3.6. При відправленні поїзда зі станційних колій при забороняю чому показанні вихідного світлофора, або з колій, що не мають вихідних світлофорів, черговому по станції забороняється давати машиністу вказівку про відправлення поїзда або передавати відповідним працівникам вказівку про подачу сигналу відправлення, не переконавшись у встановленому порядку в готовності маршруту відправлення.

Дозвіл на зайняття перегону там, де відсутні вихідні сигнали, а також у випадках відправлення поїзда при заборонному показанні вихідного сигналу, вручається машиністу ведучого локомотива черговим по станції особисто або через одного із працівників локомотивної бригади цього поїзда, чергового по посту, парку, оператора, чергового стрілочного поста, складача поїздів.

Машиніст зобов'язаний переконатися в правильності отриманого дозволу на заняття перегону.

Порядок вручення машиністам локомотивів дозволів на зайняття перегону, який забезпечує безпеку руху, вказується в ТРА станції.

13.3.7. При наскрізному пропусканні поїзда через станцію з нецентралізованими стрілками черговий по станції та старші чергові стрілочних постів зобов'язані дотримуватися того ж порядку приготування маршрутів та доповіді про їх готовність, що встановлений для приймання та відправлення поїздів. У цьому випадку при передачі розпорядження про приготування маршруту та доповіді про його готовність біля телефонів мають бути присутні старші чергові всіх стрілочних постів, що входять у маршрут прямування поїзда.

13.3.8. При попутному прямуванні декількох поїздів через станцію по одному й тому ж маршруту черговий по станції при одержанні доповіді про готовність маршруту проходження для першого поїзда дає вказівку про заборону переведення та збереження замкнутими стрілок, що входять у цей маршрут.

У цьому випадку черговим стрілочних постів після проходження першого поїзда забороняється переводити стрілки, що входять у маршрут прямування. Про відкриття вхідного та вихідного світлофорів кожному наступному поїзду черговий по станції повинен повідомити старших чергових стрілочних постів, а останні зобов'язані зустрічати та перевіряти поїзди у встановленому порядку.

У вільність колії приймання черговий по станції переконується особисто або за доповідями старших чергових стрілочних постів (вхідного та вихідного), які повідомляють його про прибуття та відправлення поїзда в повному складі.

13.3.9. На ділянках, обладнаних автоматичним блокуванням, при переведенні вхідних та вихідних світлофорів на автоматичну дію для наскрізного пропускання поїздів через станцію їхнє дозвільне показання є нормальним. Про встановлення вхідних та вихідних світлофорів на автоматичну дію черговий по станції повинен довести до відома операторів виконавчих постів централізації, сигналістів та інших працівників, зазначених у ТРА станції.