Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інструкція з руху поїздів.doc
Скачиваний:
3013
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать
      1. XIII. Приймання та відправлення поїздів

        1. 13.1. Загальні вимоги

13.1.1. Порядок використання технічних засобів станції визначається технічно-розпорядчим актом (ТРА), що регламентує безпечне та безперешкодне приймання, відправлення та проходження поїздів через станцію, безпеку внутрішньостанційної маневрової роботи і дотримання техніки безпеки.

Порядок, що встановлюється ТРА, є обов'язковим для працівників залізничного транспорту підприємства, а також виробничих підрозділів підприємства , пов'язаних з роботою залізничного транспорту на даній станції.

Маршрут для приймання та відправлення кожного поїзда повинен бути приготовлений своєчасно, і вхідний (вихідний) світлофор відкритий з таким розрахунком, аби машиніст поїзда, що приймається (відправляється), міг своєчасно сприйняти відкрите положення сигналу і не допустити зниження встановленої швидкості поїзда при входженні на станцію або затримання поїзда при відправленні зі станції.

Перед прийманням та відправленням кожного поїзда черговий по станції зобов'язаний припинити маневри з виходом на колію та маршрут приймання (відправлення), а також на коліях, з яких неможливо виключити вихід рухомого складу на маршрут прямування поїзда.

Забороняється черговому по станції відкривати сигнал або давати інший дозвіл на приймання або відправлення поїзда до переконання у фактичному припиненні маневрів.

Порядок припинення маневрів, передачі черговим по станції розпоряджень та і переконання ним в їх виконанні встановлюється ТРА станції.

Порядок проведення маневрів у сортувально-відправних парках станцій при відправленні поїздів установлюється начальником залізничного цеху та вказується в ТРА станції.

13.1.2. На станціях, обладнаних централізацією стрілок та сигналів, усі операції по приготуванню маршрутів приймання та відправлення поїздів виконуються особисто черговим по станції або за його вказівкою оператором поста централізації. При управлінні централізованими стрілками з виконавчих постів усі розпорядження про приготування маршрутів приймання або відправлення поїздів черговий по станції передає операторам виконавчих постів централізації та підтверджує розпорядження відповідними діями на апараті управління. Правильність виконання відданих розпоряджень контролюється за показниками приладів управління центрального апарата.

Порядок користування пристроями централізації стрілок і сигналів, а також дій чергових по станціях та операторів постів централізації при приготуванні маршрутів для приймання, відправлення і пропускання поїздів установлюється місцевою інструкцією про користування пристроями СЦБ і ТРА даної станції. У цих же документах установлюється порядок дій працівників на станціях, що мають як централізовані, так і нецентралізовані стрілки.

13.1.3. На станціях з нецентралізованими стрілками розпорядження про приготування маршруту приймання або відправлення поїзда черговий по станції повинен передавати водночас усім старшим черговим стрілочних постів, що беруть участь у приготуванні маршруту, чітко дотримуючись встановленого регламенту переговорів. Якщо чергування старших чергових стрілочних постів не встановлене, розпорядження про приготування маршруту віддаються безпосередньо черговим стрілочних постів.

У приготуванні маршрутів для приймання та відправлення поїздів повинні брати участь стрілочні пости, розташовані у вхідний (вихідний) горловині, у протилежному кінці колії приймання, а також інші пости, через які можливий вихід рухомого складу на маршрут приймання або відправлення поїзда.

13.1.4. У районах станцій, не обладнаних пристроями, що дозволяють черговому по станції контролювати положення стрілок у заданому маршруті за показаннями контрольних приладів апарата управління, порядок перевірки положення стрілок у заданому маршруті визначається ТРА станції.

На станціях, що мають такі пристрої, черговий по станції здійснює перевірку правильності приготування маршрутів за показаннями приладів апарата управління.

13.1.5. Якщо окремі стрілки на станції розташовані на значній віддалі від стрілочного поста і їх, як правило, не виводять з нормального положення, тоді може бути встановлений порядок перевірки їх положення та справності не перед кожним поїздом, що приймається або відправляється, а лише при заступанні на чергування і періодично під час чергування. Положення та справність таких стрілок обов'язково перевіряються у випадках, коли перед приготуванням маршруту вони переводилися для маневрових переміщень, огляду, ремонту тощо.

Указані стрілки замикаються замками, ключі від яких повинні зберігатися у чергового по станції. Порядок перевірки положення, справності, а також перелік таких стрілок з указанням їхніх номерів установлюються ТРА станції.

13.1.6. Після доповіді про готовність маршруту для приймання або відправлення поїзда черговим стрілочних постів, сигналістам та черговим по станції забороняється передавати чергування іншим працівникам до того часу, поки поїзд, для якого приготовлено маршрут, не прибуде на станцію або не відправиться зі станції.