Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інструкція з руху поїздів.doc
Скачиваний:
3013
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать

4.3. Приймання і відправлення поїздів

4.3.1. Перед прийманням поїзда на станцію поїзний диспетчер, переконавшись за показниками контрольних приладів у вільність колії приймання і стрілочних ділянок, установлює маршрут приймання.

4.3.2. Перед відправленням поїзда поїзний диспетчер, переконавшись за показниками контрольних приладів на центральному пульті управління у вільності стрілочних ділянок, а при зміні напрямку - і перегону, встановлює маршрут відправлення.

4.3.3. Фактичне переведення стрілок і відкриття вхідного (вихідного) світлофора перевіряються за показаннями відповідних контрольних приладів.

                  1. 4.4. Проведення маневрів

4.4.1. Переведення стрілок при маневрах може здійснюватись:

- поїзним диспетчером з центрального пульта з передачею відповідним працівникам вказівок про готовність маршруту для маневрових переміщень по радіозв'язку або диспетчерському зв'язку по телефонах, які встановлюються у горловинах станцій;

- начальником станції або іншим працівником, на якого покладено виконання операцій по прийманню і відправленню поїздів, при передачі станції на резервне управління;

- складачем поїздів або іншим працівником відповідно до порядку, встановленого начальником залізничного цеху підприємства, при передачі окремих стрілок станції на місцеве управління.

При переміщеннях по станційних коліях одиночних локомотивів, спеціального самохідного рухомого складу переведення стрілок, переданих на місцеве управління, може проводитись одним із працівників локомотивної бригади або спеціального самохідного рухомого складу.

Працівник, що переводить стрілки, після кожного переведення повинен переконатися в правильності положення вістряків за контрольними приладами на пульті місцевого управління або за положенням вістряків.

4.4.2. Забороняється переводити стрілку з пульта місцевого управління або ключем місцевого управління до звільнення стрілочної ізольованої ділянки, а там, де не включена у залежність стрілка, - до звільнення стрілки від рухомого складу.

4.4.3. Після закінчення маневрів стрілочні та маневрові рукоятки, а також ключ місцевого управління встановлюється в нормальне положення, керівник маневрів доповідає про закінчення роботи поїзному диспетчеру, а той встановлює в нормальне положення відповідні кнопки і переводить стрілки на центральне управління.

V. Рух поїздів при напівавтоматичному блокуванні

5.1. Приймання та відправлення поїздів

5.1.1. При напівавтоматичному блокуванні дозволом на зайняття поїздом перегону служить дозвільне показання вихідного світлофора. У разі влаштування на перегоні блок - поста, дозволом для подальшого прямування перегоном є дозвільне показання прохідного світлофора, при цьому на одноколійних ділянках для відкриття вихідного світлофора необхідно попередньо одержати по блок-апарату від чергового сусідньої станції, на яку відправляється поїзд, блокувальний сигнал узгодження.

5.1.2. Перед прийманням поїзда черговий по станції завчасно готує маршрут приймання й відкриває вхідний світлофор.

Після проходження поїздом, що прибуває, вхідного світлофора останній автоматично закривається.

На станціях, де немає пристроїв автоматичного закриття вхідного світлофора, черговий по станції повинен після прибуття поїзда встановити сигнальну кнопку (рукоятку) у положення закриття сигналу.

Переконавшись в прибутті поїзда на станцію в повному складі, черговий по станції приймання подає на станцію відправлення блокувальний сигнал прибуття, а по телефону міжстанційного зв’язку повідомляє її про час прибуття поїзда. Якщо поїзд прямував з підштовхувальним локомотивом, то повідомлення про прибуття і блокувальний сигнал прибуття черговий по станції приймання подає на станцію відправлення після того, як переконається в прибутті штовхача.

Без одержання від сусідньої станції повідомлення по телефону про прибуття раніше відправленого поїзда черговому по станції на одноколійних перегонах забороняється давати блокувальний сигнал згоди на приймання поїзда зустрічного напрямку.

5.1.3. Черговому по станції забороняється передавати на станцію відправлення повідомлення про прибуття поїзда й блокувальний сигнал прибуття, якщо він попередньо не переконався в тому, що поїзд з перегону прибув у повному складі.

Про прибуття поїзда на станцію в повному складі черговий по станції переконується по наявності поїзного сигналу на останньому хвостовому вагоні або по номеру хвостового вагона поїзда особисто, або по доповіді чергового стрілочного поста, а на станціях з централізацією стрілок, де немає чергових стрілочного поста, - по доповідях інших станційних працівників, пов'язаних з рухом поїздів або чергових по переїздах у порядку, встановленому начальником залізничного цеху підприємства.

5.1.4. Перед відправленням поїзда черговий по станції повинен одержати блокувальний сигнал згоди від чергового по станції приймання, приготувати маршрут відправлення і відкрити вихідний світлофор.

На станціях, де немає пристроїв автоматичного закриття вихідного світлофора, черговий по станції після проходження поїздом вихідного світлофора встановлює сигнальну кнопку (рукоятку) у положення закриття світлофора і по телефону повідомляє сусідню станцію про час фактичного відправлення поїзда.

5.1.5. Якщо після відкриття вихідного світлофора поїзд чомусь не буде відправлено, черговий по станції зобов'язаний закрити вихідний світлофор, зробити про це запис в журналі руху поїздів та повідомити на сусідню станцію і поїзному диспетчеру про затримку поїзда.

Відправлення затриманого або іншого поїзда того ж напрямку проводиться при закритому вихідному світлофору за письмовим дозволом з заповненням пункту I або, при наявності пристроїв автоматичної реєстрації переговорів (далі - ПАРП) з дозволу, переданому черговим по станції машиністу локомотива по радіозв'язку:

Дозволяю поїзду №_____ відправитися з ______ колії станції___________ по_____ колії при заборонному вихідному світлофорі та прямувати до вхідного світлофора станції _________________. Згода станції___________ на приймання поїзда мається.

Черговий по станції_______________ (прізвище)”.

Черговий по сусідній станції про час фактичного відправлення поїзда повідомляється по телефону. Наступний поїзд відправляється по напівавтоматичному блокуванню у встановленому порядку.

Письмовий дозвіл із заповненням пункту I або дозвіл, переданий черговим по станції машиністу локомотива по радіозв'язку при дотриманні вимог п.3.4.3 цієї Інструкції, видається машиністу ведучого локомотива також у випадках мимовільного закриття вихідного світлофора (внаслідок помилкової зайнятості ізольованої секції, перегоряння світлофорної лампи або помилкового закриття вихідного світлофора) при справній дії напівавтоматичного блокування.

5.1.6. Якщо на станції, що обмежує одноколійний перегін, після відкриття вихідного світлофора з'явиться необхідність затримати поїзд і відправити на цей перегін з іншої станції поїзд зустрічного напрямку, вихідний світлофор закривається, користування напівавтоматичним блокуванням припиняється, і рух поїздів встановлюється по телефонних засобах зв'язку. Відправлення зустрічного поїзда проводиться при закритому вихідному світлофорі по письмовому дозволу із заповненням пункту II або, при наявності ПАРП, з дозволу, переданому черговим по станції машиністу локомотива по радіозв'язку.

Дія напівавтоматичного блокування відновлюється при наступному відправленні на перегін раніше затриманого або іншого поїзду, що прямує в тому ж напрямку, при цьому поїзд відправляється за письмовим дозволом із заповненням пункту I або, при наявності ПАРП, з дозволу, переданому черговим по станції машиністу локомотива радіозв'язком, а на станціях, що мають пристрої для повторного відкриття вихідного світлофора, - по відкритому вихідному світлофору.

5.1.7. Відправлення поїздів при наявності групових вихідних світлофорів проводиться по дозвільному показанню вихідного світлофора та маршрутному покажчику з цифрою зеленого кольору, що відповідає номеру колії, з якої дозволяється відправлення поїзда.

При наявності групових вихідних світлофорів не обладнаних маршрутними покажчиками, а також при несправності маршрутних покажчиків, відправлення поїздів зі станції проводиться при відкритому вихідному груповому світлофору з врученням машиністу локомотива письмового дозволу із заповненням пункту III або, при наявності ПАРП з дозволу, переданому черговим по станції машиністу локомотива по радіозв'язку порядком, передбаченим п. 3.4.3 цієї Інструкції.

При несправності на вихідному світлофорі маршрутного покажчика напрямку прямування (білого кольору) відправлення поїздів проводиться в порядку, передбаченому п. 3.7.8 цієї Інструкції.

5.1.8. Відправлення поїздів на одноколійних і двоколійних перегонах (по правильній колії) з поверненням з перегону на станцію відправлення проводиться при закритому вихідному світлофорі з видачею машиністу ключа-жезла на право проїзду закритого вихідного світлофора і зворотного прямування. При цьому на одноколійних перегонах, перед відправленням поїзда на перегін з наступним поверненням, у встановленому порядку повинен бути отриманий від сусідньої станції блокувальний сигнал узгодження на відправлення поїзда.

Після прибуття поїзда на станцію ключ-жезл повертається черговому по станції, який вкладає його в апарат і по телефону повідомляє чергового по сусідній станції про повернення поїзда.

5.1.9. При несправності ключа-жезла, а також у випадках, коли пульт управління не обладнаний ключем-жезлом, відправлення поїзда з наступним поверненням на станцію відправлення проводиться по телефонних засобах зв'язку з припиненням дії напівавтоматичного блокування.

Поїзда в цьому випадку відправляються при заборонному показанні вихідного світлофора з видачею машиністу письмового дозволу з заповненням пункту II.

Дія напівавтоматичного блокування відновляється після повернення поїзда з перегону.

5.1.10. Відправлення поїзда з підштовхувальним локомотивом, який прямує до сусідньої станції, проводиться по напівавтоматичному блокуванню в звичайному порядку з повідомленням цієї станції по телефону про відправлення поїзда з підштовхувальним локомотивом.

Відправлення поїзда з підштовхувальним локомотивом, який повертається з перегону на станцію відправлення, проводиться по напівавтоматичному блокуванню (при відкритому вихідному світлофорі). На право зворотного прямування машиністу підштовхувального локомотива вручається на станції відправлення ключ-жезл.

5.1.11. При несправності ключа-жезла, а також у випадках, коли пульт управління не обладнаний ключем-жезлом, відправлення поїзда з підштовхувальним локомотивом, який повертається на станцію відправлення, проводиться по телефонних засобах зв'язку з припиненням дії напівавтоматичного блокування.

Машиністу підштовхувального локомотива на право зворотного прямування видається письмовий дозвіл із заповненням пункту II.

5.1.12. Спеціальний самохідний рухомий склад відправляється на перегін (у тому числі і з поверненням назад) у звичайному порядку - як поїзд.