Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Інструкція з руху поїздів.doc
Скачиваний:
3013
Добавлен:
21.02.2016
Размер:
1.03 Mб
Скачать
        1. 13.2. Приймання поїздів

13.2.1. Приймання поїздів на станцію має проводитись на вільні колії, які призначені для цього ТРА станції, при відкритому вхідному світлофорі.

Допускається приймання поїздів маневровим порядком на частково зайняті рухомим складом колії, а також безпосередньо до технологічних ділянок виробництва за маневровим сигналом, встановленим на щоглі вхідного (маршрутного) світлофора. В такому ж порядку в необхідних випадках допускається приймання відбудовних поїздів, допоміжних і підштовхувальних локомотивів, локомотивів без вагонів, снігоочисників, дрезин незнімного типу, а також господарських поїздів і колійних машин. Порядок приймання цих поїздів та заходи безпеки руху при цьому встановлюються начальником залізничного цеху.

Черговий по станції зобов'язаний забезпечити безпеку руху поїздів та проведення маневрової роботи, наявність і готовність вільних колій для своєчасного приймання поїздів.

Забороняється черговому по станції відкривати вхідний світлофор, не переконавшись у тому, що маршрут для приймання поїзда готовий, стрілки замкнені, колія приймання вільна і маневри на стрілках маршруту приймання припинені.

13.2.2. Для забезпечення безпечного приймання поїздів черговий по станції зобов'язаний:

приймати поїзди на вільні від рухомого складу колії згідно зі спеціалізацією, встановленою ТРА станції;

заздалегідь планувати послідовність зайняття колій поїздами, що прибувають, та відповідно до цього плану готувати колію для приймання кожного поїзда;

контролювати вільність або зайнятість приймально-відправних колій (за показаннями контрольних пристроїв, на графіку виконаного руху та іншими способами).

13.2.3. На станціях з ручним управлінням стрілками черговий по станції, старші чергові стрілочних постів та чергові стрілочних постів перед прийманням поїздів зобов'язані дотримуватись такого порядку приготування маршрутів:

а) якщо є вільна колія для приймання поїзда, черговий по станції викликає всіх старших чергових стрілочних постів (або чергових стрілочних постів, якщо чергування старших не встановлено), що входять у маршрут приймання, і віддає їм розпорядження про приготування маршруту.

За вказівкою чергового по станції один з чергових стрілочного поста у присутності біля телефону всіх інших повторює це розпорядження. Всі інші підтверджують його сприйняття словом “Вірно”. Переконавшись, що розпорядження зрозуміле правильно, черговий по станції дає команду “Виконуйте”;

б) одержавши розпорядження про приготування маршруту, старші чергові стрілочних постів зобов'язані негайно передати його для виконання черговим стрілочних постів свого району і переконатися в тому, що останні зрозуміли його правильно. До виконання розпорядження всі працівники, що беруть участь у приготуванні маршруту, зобов'язані приступити негайно.

Якщо в районі поста, що бере участь у приготуванні маршруту, проводиться маневрова робота з виходом на колії та стрілки, куди приймається поїзд, вона повинна бути негайно припинена, маневровий поїзд установлений в межах колії, де його знаходження не перешкоджає прямуванню прийнятого поїзда, а керівник маневрів та машиніст маневрового локомотива попереджені про приймання поїзда у порядку, встановленому ТРА станції. Попередження про приймання поїзда зазначеним особам повинне бути передано й у тих випадках, коли маневрова робота проводиться на коліях та стрілках, розташованих поруч із коліями приймання та не ізольованих від маршруту проходження прийнятого поїзда.

При проведенні маневрів у протилежному кінці станції черговий відповідного стрілочного поста повинен поставити стрілки в положення, що виключає можливість виходу маневрового состава на колію приймання або маневри повинні бути припинені.

При приготуванні маршруту чергові стрілочних постів зобов'язані перевірити відповідно до встановленого на станції порядку вільність колії приймання, перевести стрілки в потрібне положення, перевірити щільність прилягання вістрі до рамних рейок у кожної стрілки, що входить у маршрут. У районах, де роботою керують старші чергові стрілочних постів, останні зобов'язані особисто перевірити правильність приготування маршруту черговими стрілочних постів свого району і переконатися у вільність колії;

в) після закінчення всіх операцій, пов'язаних з приготуванням маршруту приймання, та переконавшись в правильності їх виконання, кожний старший черговий стрілочного поста, що одержав завдання на приготування маршруту, викликає чергового по станції для доповіді про готовність маршруту та вільність колії.

Доповідь про готовність маршруту черговий по станції зобов'язаний приймати у присутності біля телефону водночас всіх чергових стрілочних постів, яким давали завдання на приготування маршруту. Останні по черзі доповідають йому про готовність заданого маршруту;

г) переконавшись, що маршрут приготовлений правильно і колія вільна, черговий по станції відкриває вхідний світлофор або дає розпорядження про його відкриття старшому черговому стрілочного поста, якщо управління світлофором знаходиться на цьому посту;

д) старші чергові стрілочних постів зобов'язані охороняти приготовлений маршрут і уважно стежити за наявністю проходів по суміжних коліях, особливо при проведенні маневрів на цих коліях, зустрічаючи поїзди з установленими сигналами в місцях, вказаних у ТРА станції;

е) при прямуванні поїзда чергові стрілочного поста зобов'язані звертати увагу на стан вагонів, правильність положення вантажу на відкритому рухомому складі, наявність передбачених сигналів, і про всі помічені несправності негайно повідомляти чергового по станції, а у випадках, що загрожують безпеці руху або життю людей - уживати заходів до зупинки поїзда.

Старший черговий стрілочного поста, до якого входить стрілка, що обмежує колію приймання, зобов'язаний у порядку, встановленому ТРА станції, перевірити прибуття поїзда в повному складі та його установку в межах граничних стовпчиків, після чого доповісти про це черговому по станції.

Після прибуття поїзда черговий стрілочного поста, не чекаючи особливого розпорядження, повинен поставити стрілки в нормальне положення, а у випадках зайнятості колій - у напрямку вільної колії.

13.2.4. Черговий по станції не має права давати вказівки про зміну маршруту приймання, якщо вхідний світлофор уже відкритий.

У виняткових випадках в разі необхідності зміни маршруту для приймання поїзда на іншу вільну колію черговий по станції зобов'язаний закрити вхідний світлофор, попередити машиніста, відмінити заданий маршрут і тільки після цього дати у встановленому порядку нове завдання на приготування маршруту.

13.2.5. При необхідності приймання на станцію послідовно декількох поїздів черговому по станції після одержання доповіді про готовність маршруту приймання одного з поїздів дозволяється давати старшим черговим стрілочних постів вказівку про наступне приготування маршруту для другого поїзда. У цьому випадку після прибуття в повному складі першого поїзда та закриття вхідного світлофора негайно готується маршрут приймання у другого поїзда. Стрілки, що не входять у маршрут приймання першого поїзда, можуть бути встановлені та замкнені завчасно. Доповідь черговому по станції про готовність маршруту приймання другому поїзду передається одночасно з повідомленням про прибуття першого поїзда.

13.2.6. Порядок перевірки вільність колії перед прийманням поїзда встановлюється ТРА станції. Способи перевірки можуть бути такими:

за контрольними приладами апаратів управління на станціях, обладнаних електричною ізоляцією приймально-відправних колій;

прикріплення до кожного стрілочного поста певної частини колії приймання, за перевірку вільності якої він несе відповідальність. Перевірка вільності цієї частини колії здійснюється проходом чергового стрілочного поста до місця, звідки забезпечується добра видимість усієї частини, що перевіряється;

наскрізним проходом чергового стрілочного поста або спеціально виділеного працівника вздовж колії приймання.

У залежності від технічних пристроїв, умов роботи та розміщення колій можуть бути й інші способи перевірки, при цьому чітке дотримання встановленого порядку повинно виключати можливість приймання поїзда на зайняту колію.

13.2.7. Поїзди з небезпечними та негабаритними вантажами повинні прийматися на колії, що вказані в ТРА станції.

Заходи безпеки, яких належить дотримуватись при прийманні та відправленні поїздів з небезпечними та негабаритними вантажами, у залежності від місцевих умов встановлюються начальником залізничного цеху підприємства місцевою інструкцією4 про порядок роботи з вагонами, завантаженими небезпечними вантажами.

13.2.8. Приймання поїздів на частково зайняті рухомим складом колії здійснюється відповідно до їх спеціалізації, передбаченої ТРА станції. При прийманні поїзда на такі колії черговий по станції зобов'язаний:

переконатися особисто або через працівників, зазначених у ТРА станції, що довжина вільної частини колії приймання достатня для встановлення прийнятого поїзда;

попередити (по радіозв'язку або через чергового по станції відправлення) машиніста ведучого локомотива про приймання поїзда на вільну частину частково зайнятої рухомим складом колії;

підготувати маршрут приймання поїзда;

відкрити маневровий сигнал на вхідному світлофорі.

Поїзд, що прибуває повинен проїхати вхідний світлофор із швидкістю не більше 15 км/год, далі керуватися показаннями маневрових світлофорів і зупинитися на відстані не менше 10 м від рухомого складу, що стоїть на колії приймання.

При відсутності маневрового сигналу на вхідному світлофорі приймання поїзда на частково зайняту рухомим складом колію здійснюється маневровим порядком, встановленим начальником залізничного цеху, за вказівкою чергового по станції та по сигналам чергових стрілочних постів.

13.2.9. Приймання поїздів безпосередньо до технологічних ділянок виробництва здійснюється тільки на колії, передбачені ТРА станції. При прийманні поїздів на такі колії черговий по станції зобов'язаний:

переконатися особисто або за доповіддю працівників станції та технологічної ділянки, вказаних у ТРА станції, у вільності колії технологічної ділянки та готовності її до приймання поїзда;

попередити (по радіозв'язку або через чергового по станції відправлення) машиніста ведучого локомотива про приймання поїзда безпосередньо на колії технологічної ділянки;

попередити працівників технологічної ділянки про приймання поїзда;

приготувати маршрут приймання поїзда безпосередньо до технологічної ділянки.

Поїзд, що прибуває, проїжджає вхідний світлофор у порядку, передбаченому п. 13.2.9 цієї Інструкції, а при наближенні до технологічної ділянки, керується показанням технологічного світлофора та вказівками працівника технологічної ділянки.