Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекції.doc
Скачиваний:
72
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
882.69 Кб
Скачать

1. Національна економіка: загальне та особливе

1.1. Предмет і завдання вивчення національної економіки

Поняття «національна економіка» з'явилося лише в XX в. Саме тоді з'явилася можливість аналізувати розвиток країни і її особливості на фундаментальному статистичному матеріалі. Насправді, ще до Першої світової війни ні в одній з розвинених країн не існувало скільки-небудь систематичного обліку результатів виробництв і споживання країни в цілому, хоча в працях учених і XIX в. наводяться багато статистичних даних по цих питаннях.

Будучи єдиним господарським організмом, національна економіка відрізняється складною структурою з різними ієрархічними підсистемами. Тому курс національної економіки відображає субординований взаємозв'язок господарських процесів країни і особливості їх протікання на макро-, мезо- і мікрорівнях. На результати господарювання впливають не тільки економічні ресурси, але і неекономічні чинники. Тому національна економіка як наукова і учбова дисципліна включає всі суміжні поняття, категорії і закони гуманітарних наук, що відображають чинники, під впливом яких відбувається економічне зростання країни. Це стосується чинників, умов і проблем, що стосуються географічного положення країни, демографії, етнографії, соціології, політології і так далі

Курс «Національною економіка» не дублює проблеми, що розкриваються в підручниках «Економікс» і «Політична економія». «Економікс» фіксує увагу на стандартних принципах взаємодії різних ринків і на загальних підходах економічної політики держави до підвищення ефективності економічного зростання. «Політична економія» розглядає ці ж явища під кутом зору відтворювальних умов і розвитку соціально-економічних суперечностей. Проте реальне життя окремої країни багатше за стандартний опис ходу економічних процесів. Курс «Національна економіка» показує, яким чином повинне здійснюватися з'єднання теоретичних підходів до економічного розвитку з реальними процесами функціонування її як живого організму. Пошук шляхів процвітання конкретної національної економіки можливий лише на базі вивчення єдності одиничного, особливого і загального в господарському розвитку.

Курс «Національна економіка» відображає наукові підходи до визначення стратегічного розвитку країни, виходячи з набору її конкурентних переваг і слабкості розвитку. Кожна держава намагається вирішувати в конкретно-історичному періоді, як підсилити свої переваги і усунути слабкості розвитку національної економіки. Такий підхід делается особливо важливим при наростанні процесів глобалізації світового ринку. Використання національних економічних чинників успіху в даній конкретній ситуації стає можливим, якщо країна визначиться з можливостями свого потенціалу і забезпечить довгостроковий процес його зростання, своєчасно усуваючи погрози його ослаблення. На цих принципах будуються ефективні національна стратегія і політика країни. Будучи науковою основою для вироблення національної довгострокової стратегії країни, курс «Національна економіка» відрізняється своїм предметом від «Економікс», в якому загострюється увага в основному лише на принципах корекції господарської кон'юнктури, що вже склалася.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]