Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зборник задач (ОХ).pdf
Скачиваний:
207
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.73 Mб
Скачать

28.18.Добути антранілову кислоту з толуолу і навести для неї рівняння реакцій: а) з бензоїлхлоридом ; б) з пропіловим спиртом (в кислому середовищі); в) з розчином лугу. Де застосовується антранілова кислота? Пояснити механізм реакції а).

28.19.Добути із стиролу 2-фенілпропанову кислоту. Навести рівняння реакцій утворення солі, естеру, аміду, ангідриду, хлорангідриду цієї кислоти.

28.20.Навести структурні формули таких сполук: а) п-нітробензойної кислоти; б) м-толуїлової кислоти; в) п-хлорбензойної кислоти; г) фтальової кислоти; д) терефтальової кислоти; е) антранілової кислоти; ж) фенілоцтової кислоти. Порівняти їх кислотні властивості. Для кислоти в) добути всі функціональні похідні та назвати їх.

28.21.Навести рівняння реакцій та вказати умови одержання фтальової та терефтальової кислот. Застосування цих кислот.

28.22.Добути терефтальову кислоту з речовин: 1) п-ксилолу; 2) п-цимолу; 3) калієвої солі о-

фтальової кислоти; 4) толуолу (карбонілюванням з наступним окисненням);

5) карбоксилюванням солі бензойної кислоти. Який метод має промислове використання?

28.23.Навести рівняння реакцій терефтальової кислоти з метанолом. Яка сполука утворюється при переестерифікації одержаного продукту етиленгліколем? Поняття про поліестерне волокно лавсан.

28.24.Навести схему синтезу метилового, етилового та бутилового естерів фтальової кислоти. Яке практичне використання мають диметилфталат, діетилфталат та дибутилфталат?

28.25.При поліконденсації фтальового ангідриду та гліцерину (співвідношення 1:1) утворюється лінійний полімер – полігліцерофталат. При нагріванні його з надлишком фтальового ангідриду утворюються поліестери тривимірної будови – гліфтальова смола. Навести рівняння реакцій. Вказати гаузі практичного використання гліфтальової смоли.

29. ЗАМІЩЕНІ КИСЛОТИ

29.1.ГАЛОГЕНЗАМІЩЕНІ КИСЛОТИ

Питання для самопідготовки

Галогензаміщені кислоти. Класифікація та номенклатура. Способи добування: із насичених карбонових кислот та їх похідних. Фізичні та хімічні властивості. Залежність хімічних властивостей від взаємного розташування галогену та карбоксильної групи.

Контрольні завдання

29.1.1.Визначити будову сполуки С4Н7СlО2, яка реагує з водним розчином соди з виділенням оксиду карбону (IV), при нагріванні легко відщеплює хлороводень, реагує з метилатом

142

5Н9О3Na2. Навести схеми відповідних реакцій і назвати всі

сполуки.

29.1.2.З пропіонової кислоти добути α-бромпропіонову кислоти за методом Геля-Фольгарда- Зелінського, навести можливий механізм реакції. Порівняти силу цих кислот. Пояснити вплив атома брому на кислотні властивості.

29.1.3.Навести рівняння реакцій 2-бромпропіонової кислоти з: а) водою; б) йодидом калію; в) ціанідом калію. Назвати продукти реакцій. Пояснити підвищену активність атома галогену 2-бромпропіонової кислоти в реакціях нуклеофільного заміщення.

29.1.4.Встановити будову сполуки С3Н5О2Сl, якщо при нагріванні вона перетворюється в сполуку С3Н4О2, при дії на її водний розчин карбонату натрію утворюється оксид карбону (IV). Навести схеми реакцій та назвати продукти. Для сполуки С3Н5О2Сl навести схеми реакцій з: а) етиловим спиртом (у кислому середовищі); б) етилатом натрію. Назвати всі продукти реакцій.

29.1.5.Добути монохлороцтову кислоту з кислот: а) оцтової; б) гліколевої. Навести схеми добування естеру і хлорангідриду хлороцтової кислоти.

29.1.6.Здійснити перетворення і назвати продукти:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

H

O

 

CH3ONa

 

 

 

 

 

 

 

 

P + 5,5Br2

 

 

2

 

 

Б

 

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2CH

 

ONa

 

 

H3C

 

 

CH

 

CH2

COOH

 

A

 

3

 

 

Г

 

 

 

 

 

надл. NH3

 

 

 

 

 

CH

3

 

 

 

 

 

Д

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Порівняти і пояснити кислотні властивості вихідной кислоти і сполуки Б.

29.1.7.Здійснити перетворення і назвати всі продукти:

 

 

 

 

 

 

C

H OH (H+)

 

 

 

 

 

 

 

2

5

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HC

CH

HCN

A H2O (H+) Б

HCl

В

C2H5ONa

Д

 

 

 

 

 

 

 

PCl5

E

NH

Ж

 

 

 

 

 

 

 

 

3

29.1.8.Навести схеми добування таких сполук: а) 2-бромпропанової кислоти; б) хлорангідриду 2-бромпропанової кислоти; в) аміду 2-бромпропанової кислоти; г) етилового естеру 2- бромпропанової кислоти. Яка з кислот – пропанова або 2-бромпропанова – виявляє сильніші кислотні властивості? Відповідь обгрунтувати.

29.1.9.Визначити структурну формулу и назвати сполуку складу С4Н7BrO2, яка при нагріванні легко відщеплює бромоводень; реагує з водним розчином соди з виділенням СО2; з пентахлоридом фосфору утворює сполуку С4Н7BrСlO. Навести схеми всіх реакцій і назвати продукти.

143

29.1.10.Одержати -бромпропіонову кислоту з акрилової. Обгрунтувати механізм реакції. Для - бромпропіонової кислоти навести схеми таких реакцій: а) з пентахлоридом фосфору; б) з етиловим спиртом у кислому середовищі; в) з водним розчином лугу; г) з метилатом натрію. Назвати продукти цих реакцій.

29.1.11.Визначити можливу структурну формулу и назвати сполуку складу С5Н9ClO2, яка при нагріванні легко відщеплює хлороводень; реагує з водним розчином соди з виділенням СО2; при взаємодії з етилатом натрію утворює сполуку С7Н13O3Na2. Навести схеми всіх реакцій і назвати їх продукти.

29.1.12.Здійснити такі перетворення:

H2O А

NaHCO3

Б

4-хлорбутанова кислота

 

C

H OH (H+)

 

 

 

 

 

2

5

В

 

 

 

 

C2H5ONa Г

Назвати продукти всіх реакцій. Навести механізм добування сполук В і Г. 29.1.13. Здійснити перетворення:

 

H O

 

O2

 

2Cl

 

C

H OH (H SO )

ацетилен

2

 

А

 

Б

2

В

2

5

2 4

Г

(Hg2+, H+)

 

h (нагрівання)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Назвати всі сполуки. Пояснити відмінність в кислотних властивостях сполук Б і В. 29.1.14. Здійснити ланцюг перетворень:

 

 

 

 

 

 

 

PCl5 Г

NH3

Д

1-бутин

HCN

А

гідроліз

Б

HCl

В

 

 

+

 

 

 

(H O) (Н+)

 

 

 

 

 

 

 

 

C2H5OH (H )

 

 

 

 

2

 

 

 

 

 

 

Е

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дати назви процесам і продуктам. 29.1.15. Здійснити такі перетворення:

 

H2O, t

HCl

Б

 

 

А

 

 

 

 

 

 

 

NaHCO3

В

3-хлорбутанова кислота

 

 

 

 

C

H OH (H+)

 

 

2

5

 

 

Г

 

 

 

 

 

2C2H5ONa

Д

Назвати продукти всіх реакцій. Навести механізм добування сполук Б і Д.

29.1.16.Яку з заміщенних карбонових кислот можна добути з масляної кислоти за реакцією Геля- Фольгарда-Зелинського? Навести схему і можливий механізм реакції, назвати кислоту, що утворилася. Порівняти силу вихідної і отриманої кислот. Обгрунтувати відмінність в константах кислотності.

144

29.1.17.Навести рівняння реакцій 4-бромгексанової кислоти з: а) метанолом (кисле середовище); б) метилатом натрію; в) ацетатом натрію; г) аміаком. Назвати всі сполуки.

29.1.18.Навести схему добування етилового естеру -бромпропіонової кислоти з ацетилену. Обгрунтувати відмінність у кислотних властивостях -бромпропіонової і пропіонової кислот.

29.1.19.Реакцією теломеризації добути відповідну -хлорвалеріанову кислоту. Навести схему реакції цієї кислоти з водою при нагріванні.

29.1.20.Здійснити такі перетворення: а) кетен монохлороцтова кислота; б) етиловий спирт трихлороцтова кислота; в) пропіонова кислота -йодпропіонова кислота.

29.1.21.При обробці бромом в присутності фосфору кислоти А утворюється сполука С3Н4Br2O, яка при взаємодії з водою перетворюється на сполуку Б (С3Н5BrO2). Сполука Б має кислу реакцію. При взаємодії акрилової кислоти з НBr утворюється сполука В (С3Н5BrO2), яка є ізомеромсполуки Б і теж має кислу реакцію. Написати рівняння всіх згаданих реакцій, вказавши структуру і назви всіх сполук.

29.2. АМІНОКИСЛОТИ

Питання для самопідготовки

Класифікація та номенклатура. Способи добування. Амфотерний характер. Ізоелектрична точка. Кислотність та основність. Реакції за карбоксильною та аміно-групами. Особливості хімічних властивостей -, - та -амінокислот.

Контрольні завдання

29.2.1.Навести рівняння реакцій 3-амінобутанової кислоти з: а) лугом; б) сульфатною кислотою; в) пентахлоридом фосфору; г) хлористим ацетилом. Назвати продукти реакцій.

29.2.2.Здійснити перетворення, назвати продукти:

пропанова кислота

Br2 + P

А

NH3 (надл.)

Б

HCl

В

HNO2

Г

 

t0

Д

 

 

 

 

 

 

H SO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2

4

 

Як ведуть себе при нагріванні сполуки В та Г?

29.2.3. Добути 2-амінобутанову кислоту з: а) відповідної хлорзаміщеної кислоти; б) відповідного альдегіду. Описати її істинну будову. Навести схеми реакцій, які характеризують її амфотерність.

29.2.4.Навести схему взаємодії 2-аміно-2-метилпропанової кислоти з етиловим спиртом (у кислому середовищі). Порівняти основність вихідного та кінцевого продуктів реакції та їх розчинність у воді.

145

29.2.5.Отримати β-аміновалер’янову кислоту. Навести схеми її реакції з оцтовим ангідридом. Порівняти кислотні властивості вихідного та кінцевого продуктів. Показати солеподібну будову амінокислоти.

29.2.6.Навести схему та механізм взаємодії 2-амінопропанової кислоти з етиловим спиртом (у кислому середовищі). Порівняти основність вихідного та кінцевого продуктів реакції та їх розчинність у воді.

29.2.7.Добути 2-амінопропанову кислоту. Навести схеми її реакції з оцтовим ангідридом. Порівняти кислотні властвості вихідного та кінцевого продуктів реакції.

29.2.8.Добути β-амінопропіонову кислоту і навести для неї схеми реакцій з: а) метилйодидом; б) метиловим спиртом (кисле середовище).

29.2.9.Здійснити перетворення, вказати умови перебігу реакцій:

-гідроксипропіонова

?

-амінопропіонова ?

-гідроксипропіонова

 

кислота

 

кислота

кислота

Для кожної з цих кислот навести схеми реакцій з: а) хлороводнем; б) оцтовим ангідридом.

29.2.10. Здійснити перетворення:

 

Сl

 

NaCN

 

H2O

 

HBr

 

NH

3 Д

t

0

 

 

H2O

 

HCl

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

пропілен

2

 

А

 

 

Б

 

В

 

Г

 

 

 

Е

 

 

Ж

 

З

 

 

 

 

 

 

 

 

4500C

 

 

[H+]

 

 

 

 

t0

 

Назвати всі сполуки.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

29.2.11. Здійснити перетворення:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2-амінобутанова

?

 

2-гідроксибутанова

?

2-амінобутанова

 

 

 

 

кислота

 

 

 

кислота

 

 

 

 

 

 

кислота

 

 

Для кожної

з

цих

кислот

навести

реакції

з:

а) пентахлоридом фосфору;

б) ацетилхлоридом.

29.2.12.Порівняти кислотні властивості таких кислот: а) бутанової; б) 2-гідроксибутанової; в) 2- амінобутанової; г) 2-хлорбутанової. Відповідь обгрунтувати. Описати істинну будову 2- амінобутанової кислоти.

29.2.13.Синтезувати кількома способами 3-амінопентанову кислоту та її похідні: а) етиловий естер; б) хлорангідрид; в) амід; г) N-ацетильне похідне; д) хлоргідрат.

29.2.14.Навести рівняння реакцій, які доводять амфотерні властивості ω-амінокапронової кислоти. Пояснити біполярну структуру цієї кислоти. Яку сполуку можна отримати при нагріванні ω-амінокапронової кислоти? Де вона використовується?

29.2.15.Визначити структурну формулу сполуки С5Н11О2N, якщо відомо, що вона розчиняється в лугах та кислотах, з етанолом утворює продукт складу С7Н15О2N. Сполука С5Н11О2N при нагріванні виділяє аміак і перетворюється в речовину, при окисненні якої утворю-

146

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]