Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Зборник задач (ОХ).pdf
Скачиваний:
207
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
1.73 Mб
Скачать

16.30.Заповнити схему послідовних перетворень, назвати всі сполуки:

 

 

 

3Br2

В

 

 

 

 

 

 

 

PCl5

Г

 

 

 

 

Cl2

 

NaOH

PCl3

Д

A

Б

AlCl3

t

 

 

H2SO4

 

 

 

 

Е

 

 

 

O

 

 

 

 

 

 

 

H C H

Ж

Навести механізм утворення сполуки Е.

16.31.Написати схему отримання пікринової кислоти з фенолу, хлорбензолу, 1,3,5- тринітробензолу. Пояснити напрямки синтезу.

16.32.Запропонувати хімічні методи розділення наступних сумішей а) аміловий спирт та фенол, б) анілін, фенол та нітробензол. Дати відповідні пояснення.

16.33.Речовина складу С8Н10О не розчиняється в водному лузі, не дає забарвлення з FeCl3, при обережному окисненні утворює п-метилбензойну кислоту. Встановити структуру цієї речавини та написати рівняння відповідних реакцій.

17. ЕТЕРИ. ЕПОКСИСПОЛУКИ

Питання для самопідготовки

Класифікація і номенклатура етерів. Методи добування. Хімічні властивості. Кислотне розщеплення етерів за механізмами SN1 та SN2. Розщеплення за Шоригіним. Класифікація і номенклатура циклічних етерів. Епоксисполуки: методи отримання, хімічні властивості. Реакції епоксисполук з нуклеофільними реагентами за механізмами SN1 та SN2.

Контрольні завдання

17.1.Добути діетиловий етер методом дегідратації відповідного спирту, навести умови реакції. Який побічний продукт утворюється при цьому? Які хімічні процеси відбуваються при взаємодії діетилового етеру з H2SO4(конц.): а) при 20 С; б) при нагріванні. Навести рівняння відповідних реакцій і пояснити їх.

17.2.Добути діізопропіловий етер двома методами. Які продукти утворюються при взаємодії діізопропілового етеру з концентрованою йодоводневою кислотою при нагріванні? Чи відбудеться подібна реакція при взаємодії з концентрованою хлороводневою кислотою? Навести рівняння реакцій, пояснити їх.

17.3.Здійснити перетворення:

103

 

+ HI конц., t

В + Г

н-бутанол HBr А етилат натрію Б

+ Na, t

Д + Е

 

+ HCl сухий, 200

 

 

Ж

17.4.Навести структурну формулу сполуки C4H10O, якщо при 200C вона не реагує з Naмет, а при нагріванні з надлишком HI утворює суміш ізопропілйодиду та метилйодиду. Назвати всі сполуки, написати рівняння всіх реакцій. Отримати сполуку C4H10O відомими вам методами.

17.5.Добути із ацетилену етилвініловий етер, вказавши умови відповідних реакцій. Навести рівняння реакції полімеризації етеру та його гідролізу в кислому середовищі. Вказати практичне застосування вінілових етерів.

17.6.Встановити будову сполуки С6H10O, яка при обробці бромідом метилмагнію не виділяє метан, а при нагріванні з HI(конц.) (співвідношення 1:1) утворює суміш ізопропанолу та ізопропілйодиду. Навести механізм останньої реакції. Добути сполуку С6H14O відомими методами, дати назву всім сполукам.

17.7.Порівняти здатність діетилового та етилвінілового етеру до гідролізу в кислому середовищі, дати відповідні пояснення, навести рівняння реакцій. Як розрізнити ці сполуки за допомогою якісних реакцій?

17.8.Пояснити такі факти: а) при нагріванні суміші етанолу та 1-пропанолу з H2SO4(конц.), утворюється суміш 3-х етерів; б) в тих же умовах із суміші 2-метил-2-пропанолу та етанолу утворюється переважно лише один етер. Навести рівняння відповідних реакцій, навести їх механізм.

17.9.Навести (в кілька стадій) схему перетворення 1-бутанолу у дивтор-бутиловий етер. Чому кінцевий продукт розчиняється при 20 C в H2SO4(конц.)? Навести рівняння відповідної реакції.

17.10.За допомогою яких реакцій можна розрізнити пари сполук: а) діетиловий етер і 1-бутанол; б) діетиловий етер і 1-бромбутан. Запропонувати метод розділення вказаних сполук.

17.11.Заповнити схему перетворень та назвати всі сполуки:

 

 

 

 

 

 

 

+ NH3

 

В

етилен

+ HOCl

А

+ NaOH, t0

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

+ HCN

 

Г

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Де використовуються сполуки В та Г?

17.12.Дати загальну характеристику реакційної здатності епоксидного циклу, базуючись на будові молекули оксиду етилену.

104

17.13.Навести схеми реакцій промислових синтезів на основі оксиду етилену. Вказати галузі застосування продуктів реакції.

17.14.Порівняти властивості оксиду етилену і діетилового етеру. Навести рівняння відповідних реакцій. Вказати галузі застосування всіх продуктів.

17.15. Пояснити реакції оксиду етилену з такими реагентами: а) HCl; б) HCN; в) C2H5OH; г) NH3. Навести рівняння відповідних реакцій. Вказати галузі застосування всіх продуктів

17.16.Порівняти відношення оксиду пропілену (1,2-епоксипропану) та диметилового етеру до таких реагентів: а) H2O (OH-); б) HBr (газ); в) CH3MgBr; г) HIконц. Навести рівняння відповідних реакцій. Пояснити різну реакційну здатність цих сполук.

17.17.Навести структурні формули сполук А, Б, В у схемах:

а) CH2

CH2

+BrMgCH CH

 

 

 

+HOH(HCl)

 

 

 

 

 

 

 

2 3

A

 

Б

 

 

O

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

б)

CH3

 

CH

 

CH

 

CH2

+HOCl

А

+KOH

Б

 

+NH3

В

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CH3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дати назви всім сполукам, пояснити механізм реакції Б В.

17.18.Навести схеми утворення з оксиду етилену таких сполук: а) HO-CH2-CH2-SCH3; б) Cl- CH2-CH2-OC2H5; в) C2H5O-CH2-CH2-OC2H5.

17.19.Визначити будову сполуки загальної формули C7H16O, якщо ця сполука не реагує з Naмет за звичайних умов, а при нагріванні з надлишком йодоводневої кислоти утворює суміш C2H5I та C5H11I. Після обробки вологим оксидом срібла C5H11I перетворюється на ізоаміловий спирт.

17.20.Навести схеми та механізми хімічних перетворень:

 

 

 

 

 

 

 

 

+ CH OH (H+)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3

 

 

А

CH3

 

CH

 

CH

 

CH2

 

+ HOH (H+)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

CH3 O

 

Б

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пояснити процес утворення сполуки A.

18. ТІОСПИРТИ. ТІОЕТЕРИ

Питання для самопідготовки

Класифікація і номенклатура тіоспиртів та тіоетерів. Методи добування тіоспиртів та тіоетерів. Кислотні властивості тіоспиртів. Реакції окиснення тіоспиртів та тіоетерів.

Контрольні завдання

18.1.Запропонувати синтез 2-метилбутантіолу-1 з 2-метилбутену-1. Назвати всі сполуки.

105

18.2. Навести способи добування метантіолу і написати схеми реакцій його окиснення: а) киснем повітря; б) HNO3!. Назвати продукти реакцій.

18.3.Навести способи добування діетилсульфіду та ізомерного йому 1-бутантіолу. Навести і пояснити рівняння реакцій, з допомогою яких можна розрізнити ці сполуки.

18.4.На прикладі етанолу та етантіолу порівняти властивості спиртів та тіоспиртів: а) здатність

до асоціації; б) розчинність у воді; в) відношення до дії водних лугів і окисників.

18.5. Розташувати сполуки (а-в) за зростанням їх кислотних властивостей: а) 1-пропанол; б) метилацетилен; в) 1-пропантіол. Відповідь обгрунтувати. Навести методи добування 1- пропантіолу та схеми його реакцій: а) з водним розчином лугу; б) окиснення у різних умовах.

18.6.Навести можливі структурні формули для сполуки загальної формули C4H10S, якщо вона: а) не реагує з водним розчином лугу; б) при енергійному окисненні утворює сполуку C4H10SO2; в) при нагріванні з CH3-I дає сполуку C5H13SI. Навести рівняння відповідних реакцій, назвати продукти.

18.7.Навести структурну формули сполуки, яка утворюється при взаємодії метантіолу з алкеном у кислому середовищі, якщо: а) її формула C4H10S; б) вона не розчиняється у лугах; в) при окисненні в різних умовах утворює C4H10ОS та C4H10O2S. Навести схеми відповідних реакцій.

18.8.Встановити структурну формулу сполуки складу C4H10S2, якщо: а) вона не реагує з лугом; б) при відновленні воднем перетворюється на сполуку, що розчиняється в лугах і при енергійному окисненні перетворюється на продукт C2H5SO3H, розчинний в лугах. Написати рівняння відповідних реакцій, запропонувати спосіб добування сполуки C4H10S2.

18.9.Порівняти будову етанолу та етантіолу (етилмеркаптану). Пояснити, чому етантіол кипить при температурі значно нижчій, ніж етанол (т.кип. 37 і 780С відповідно). Пояснити, яка сполука має більш “кислий” характер і чому.

18.10.Навести структурну формулу сполуки C2H6S2, якщо: а) вона реагує з NaOH у співвідношенні 2:1, розчиняючись в водному розчині лугу; б) при енергійному окисненні перетворюється на продукт складу C2H6O6S2. Запропонувати метод синтезу сполуки C2H6S2.

18.11.Запропонувати 2 варіанти синтезу диметилсульфоксиду з метану. Пояснити перебіг відповідних реакцій.

18.12.Які сполуки утворюються при послідовній дії на пропан: а) Br2 (співвідношення 1:1); б) гідросульфіду калію; в) сульфіду натрію (співвідношення 1:1); г) етантіоляту натрію. Навести рівняння відповідних реакцій, порівняти властивості продуктів реакцій.

18.13.Добути діетилсульфід відомими методами. Як відноситься ця сполука до дії: а) NaOH (H2O, 200C); б) HNO3конц; в) CH3I. Навести рівняння відповідних реакцій.

106

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]