Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч2 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
502.27 Кб
Скачать

Профілі пристроїв

Профіль пристрою описує то, як він уявляє кольори. Передача кольору не однакова для всіх пристроїв кожного типу. Вона розрізняється не тільки в межах конкретної моделі пристрою, але і для окремих екземплярів даної моделі. З цієї причини необхідно створити індивідуальний колірний профіль для кожного окремого пристрою, задіяного в технологічному ланцюгу. Крім того, колірні параметри кожного екземпляра змінюються: старіє люмінофор електронно-променевої трубки, змінюється спектральний склад джерела свіфона в сканерах. Тому профіль не можна побудувати "раз і назавжди", його необхідно періодично обновляти.

Створення індивідуальних профілів вимагає спеціальної вимірювальної апаратури (спектрофотометрів, денситометров і колориметрів) і спеціального програмного забезпечення. Ці прилади застосовуються для вимірювання кольорів, відображуваних монітором і одержуваних на друкування. Програмне забезпечення (звичайно додається до апаратури) на основі даних вимірів здійснює створення колірних профілів. До найбільш популярних належать: Heidelberg ColorOpen; Agfa ColorTune; Kodak ColorMatch; Candela ColorSynergy. Ці програми можуть будувати колірні профілі всіх типів при наявності необхідної апаратури. Профіль зберігається у файлі з розширенням icm, який потім необхідно встановити в систему керування кольором.

Профіль сканера

Сканери є RGB-пристроями. Профіль сканера характеризує перетворення його RGB-простору в простір PCS. Для створення профілю сканера необхідні стандартний еталон IT-8 і програма калібрування.

Еталон являє собою сітку кольорових зразків, що мають точно відомий колір. Залежно від типу сканера він може бути представлений у вигляді відбитка на фотопапері або слайді. Кольори зразків визначені виробниками на високоякісній апаратурі і розміщені в довідковий файл еталона.

Створення профілю сканера – сканування еталона. На основі отриманого зображення і довідкового файлу спеціальною програмою створюється профіль сканера. Сучасні програми сканування впроваджують цей профіль у скануєме зображення, забезпечуючи точне відображення кольорів.

Якщо модуль сканування для вашої моделі сканера не може впроваджувати в зображення колірні профілі, PageMaker здатний асоціювати профіль автоматично. Обновляти профіль сканера при інтенсивному його використанні рекомендується не рідше, ніж раз на місяць.

Профіль монітора

Перш ніж приступити до калібрування, необхідно стандартизувати висвітлення в робочому приміщенні. Для найкращого кольоросприйняття необхідно дотримуватись наступних принципів організації робочого середовища:

Необхідно відрегулювати освітлення.Воно повинно мати приблизно ту ж інтенсивність, що і свіфонвий потік монітора. Завдяки цьому можна розглядати відбитки і зображення на екрані в тому самому режимі. Свіфон повинно бути розсіяним. Колір освітлення повинно бути білим. Необхідно уникати освітлення кімнати прямими променями, особливо сонцем, оскільки сонячний колір має велику інтенсивність, а його сила і колір постійно змінюються. Люмінесцентні лампи додають друкованим зразкам відтінок – блакитний або рожевий залежно від кольору лампи. При свіфоні лампи накалювання зразки здобувають жовтий колір. Для висвітлення необхідно використовувати спеціальні лампи, які відповідають стандартному джерелу висвітлення D50.

На сприйняття кольору впливає оточення.Чим воно більш нейтрально, тим об’єктивніше сприйняття кольорів зображення. Відповідно до цього необхідно обладнати робоче місце: убрати заставки (Wallpaper) і візерунки (Pattern) на екрані, задати основному столу нейтральний колір (наприклад, сірий, як фон в програмі Photoshop), не використовувати для роботи приміщення з яскравими шпалерами або меблями. У приміщенні, позбавленому яскравих фарб, можна правильно оцінити колірну гаму зображення на всіх стадіях роботи.

Для створення профілю монітора застосовуються колориметри, виконані звичайно у вигляді датчика-присоски, що кріпиться до екрана монітора. За допомогою перерахованого вище або іншого програмного забезпечення, що демонструє на моніторі зразки кольорів, створюється колірний профіль монітора. Після одержання файлу icm із профілем монітора його необхідно встановити.

Фірма Kodak розробила програму Kodak Monitor Installing для створення та установки профілів моніторів. Вона знаходиться в папці MonGen язикової папки програми. Необхідно запустити програму і обрати зі списку потрібний монітор.

До списку належать багато моніторів усіх відомих виробників. Якщо монітора немає в списку, можна встановити новий профіль. Для цього необхідно знати характеристики свого монітора – WhitePoint (Крапка білого), Phoshpor (Люмінофор) і Gamma (Гама). Ці характеристики наведені в керівництві користувача до монітора.

Ручкою або кнопкою регулювання необхідно встановити на моніторі максимальний контраст. У PageMaker нарисовати на сторінці чорний прямокутник і помістити в нього ще один концентричний 95%-ний чорний прямокутник. Ручкою або кнопкою яскравості необхідно досягти, щоб різниця в кольорі між ними була не помітна; зафіксувати положення регуляторів яскравості і контрасту за допомогою шматочка липкої стрічки.

Для приблизної настройка монітора і створення його профілю ще краще застосувати програму Adobe Gamma. Для встановлення якої необхідно скопіювати файл Adobe Gamma.cpl у системну папку Windows, а інші файли – у папку \Program Files\Common Files\Adobe\Calibration; створити ярлик на файл Adobe Gamma Loader.exe у групі автозапуска меню Windows. Якщо на комп'ютері встановлені інші видавничі програми фірми Adobe (Illustrator, Photoshop та ін.), то Adobe Gamma теж уже встановлена.

Калібровку не можна здйснювати двома способами одночасно.

Профіль принтера

Для створення профілю принтера необхідно надрукувати на ньому спеціальний еталон IT8.7/3. Він складається з кольорових зразків відомого кольору. Після отримання еталона необхідно виміряти колір кольорових зразків на відбитку за допомогою денситометра і ввести результати вимірювання в програму. На основі цих даних програма створює колірний профіль, який необхідно встановити звичайним способом.

Якщо денситометра немає, то можна застосовувати усереднений профіль, яким постачальники комплектують більшість принтерів.

На добре відкаліброваному принтері можна зробити цифрову кольоропробу. Найкращі результати для недорогих принтерів дають програмні інтерпретатори PostScript, що підтримують керування кольором, наприклад Adobe PressReady або Birmy PowerRIP.

Необхідно зазначити, що створений профіль можна застосовувати тільки для встановленого в момент друкування режиму принтера і типу папера. Профілі необхідно створювати для кожного з застосовуємих сортів папера і режимів друкування. Це зауваження належить не тільки до принтерів, але і до типографських машин. Для них створення профілю виглядає ще більш проблематичним і попадає в залежність не тільки від типу, але і від марки папера, марки фарб, умов друкування, технологічного режиму.

Одним з найбільш розповсюджених стандартів у цій області є SWOP (Standard Web Offset Printing, стандарт рулонного офсетного друку). У ньому чітко визначені всі основні характеристики фарб, папера, технології друкування. У комплект PageMaker входять профілі, створені відповідно зі специфікаціями SWOP для трьох типів папера: звичайної (uncoated), крейдованої (coated) і газетної (newsprint). Необхідно обрати і встановити профіль відповідно типу папера.