Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч2 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
502.27 Кб
Скачать

Тема 6. Табличний редактор Adobe Table Верстка таблиць за допомогою Adobe Table

Таблиця, створена Adobe Table, існує в публікації за допомогою OLE, тобто таблиця для PageMaker є впровадженим зображенням. Зображення займає велику кількість ресурсів і часу на друкування та створення. Adobe Table також має можливість експортувати зверстану таблицю у формат EPS. У межах табличного редактора не підтримується багатосторінковість.

Створення нової таблиці

Для розміщення таблиці в публікацію як впровадженого об'єкта необхідно відкрити діалогове вікно Insert Object (Вставити об'єкт), що здійснюється командою меню Edit (Редагування). У списку Object Type (Тип об'єкта) необхідно обрати Adobe Table і натиснути на кнопці ОК. Після цього буде завантажений табличний редактор, у якому і буде зверстана таблиця. Після верстки таблиці можна закрити Adobe Table – на сторінці публікації при цьому залишиться зображення таблиці. З ним можна маніпулювати як з впровадженим графічним зображенням: переміщати, масштабувати, повертати, нахиляти або кадрувати. Редагування таблиці можна тільки в зовнішньому додатку. Подвійне натискання на ньому мишею викликає завантаження Adobe Table з відкритою в ньому таблицею, готової для редагування. Подвійному натисканню відповідає команда Edit Adobe Table Object (Редагування Adobe Table Object) з меню Edit (Редагування). Відновлення в публікації у процесі редагування відбувається автоматично.

Adobe Table може бути відкритий і як самостійний додаток. Програма установки PageMaker створює для нього в головному меню (start menu) окремий ярлик. Після запуску в ньому верстається необхідна таблиця, яка потім зберігається у файлі табличного редактора, що має розширення tbl. Створена таблиця може бути розміщена в публікацію як OLE-об'єкт або через буфер обміну, або створенням з файлу.

Переміщення таблиці в публікацію

Зверстану таблицю поміщають у публікацію за механізмом OLE або PageMaker Links. Якщо таблиця була створена командою Insert Object (Вставити об'єкт), то вона вже при створенні була впроваджена в публікацію. В інших випадках для впровадження таблиці необхідно здійснити спеціальні дії.

При створені таблиці в Adobe Table перенести її на сторінку PageMaker можна і через буфер обміну. Така таблиця також є впровадженим OLE-об'єктом. OLE-об'єкт може бути створений з файлу таблиці без її відкриття в редакторі таблиць. Діалогове вікно Insert Object (Вставити об'єкт) має перемикач, який у положенні Create from File (Створити з файлу) дозволяє обрати файл з таблицею для розміщення в публікацію.

Натискання кнопки Browse (Шлях) відкриває стандартне файлове діалогове вікно Windows. Прапорець Link (Зв'язок) дозволяє визначити таблицю в якості зв'язаної. У цьому випадку вона може бути відредагована не тільки з публікації, але й окремо. При відкритті публікації, що містить таку таблицю, PageMaker автоматично обновить її. Якщо редагування здійснювалось при відкритому файлі публікації, обновити таблицю можна командою Links Manager (Зв'язані файли) меню File (Файл).

Найкращим при зв'язуванні з публікацією графічних файлів, створених у зовнішніх додатках є застосування механізма PageMaker Links. PageMaker не має фільтрів імпорту файлів Adobe Table, тому необхідно експортувати таблиці у файли EPS командою Graphic (Зображення) вкладеного меню Export (Експортувати) меню File (Файл). Розміщення PostScript-файла у публікацію здійснюється звичайним фільтром імпорту PageMaker командою Place (Помістити) з меню File (Файл). Недоліки цього способу – в необхідності збереження і TBL- і EPS-файлів для кожної таблиці.

Розміщення довгих таблиць

Adobe Table не дозволяє створювати таблиці, що займають декілька сторінок, довгі таблиці розміщюють за сторінками публікації. Це здійснюється за такими способами:

1. Розбивка таблиці на фрагменти, які відповідають довжині сторінок публікації. У цьому випадку для кожної сторінки створюється окрема таблиця і розміщується одним з відомих способів. Недоліки цього способу – при редагуванні таблиці розбивку необхідно здійснювати знову.

2. Кадрування таблиці за розмірами сторінок. Відповідно до цього методу таблиця копіюється цілком на кожну сторінку публікації, яку вона повинна займати. Потім за допомогою кадрування інструментом Cropping Tool (Рамка) на сторінках залишається тільки та частина таблиці, який відведена дана сторінка. Недоліки цього способу – велике вживання дискового простору і сильне зростання часу друку. PostScript-принтери обробляють зображення цілком: спочатку в пам'ять принтера завантажується все зображення, а потім відтінюються частини, що не потрапили в кадр. У результаті таблиця буде завантажена в принтер стільки разів, скільки сторінок вона займає. Виникнуть проблеми і з таблицями, довжина яких перевищує розміри робочого столу.

3. Комбінований метод, що припускає розбивку таблиці на сторінки з деяким "запасом" і кадрування фрагментів. Фрагменти перекриваються, тому це забезпечує резерв для коректури.

Жоден метод не вирішує проблеми верстки таблиць.

Створення таблиці

Незалежно від способу створення таблиці, робота з нею починається з діалогового вікна New Table (Нова таблиця), де вказуються її загальні параметри. Це вікно нагадує вікно Document Setup (Параметри документа) PageMaker, що також виникає при створенні нової публікації. Вікно параметрів відкривається командою New (Новий) з меню File (Файл) (або комбінацією клавіш <Ctrl>+<N>); Format Cells (Формат комірок) меню Format (Формат) (або комбінацією клавіш <Ctrl>+<F>). Різниця між вікнами полягає у тому, що вікно New Table (Нова таблиця) має додаткову кнопку More (Ще), яка дозволяє задати додаткові параметри.

Якщо при створенні таблиці точно не відомо, скільки рядків і стовпців може знадобитися, то в полях групи Layout (Структура) необхідно ввести їх приблизне число. Ці цифри можуть бути змінені в будь-який момент командами вставки рядків і стовпців, а також командою Format Cells (Формат комірок). Табличний редактор містить контекстне меню, що відкривається натисканням правої кнопки миші у вікні редактора. З контекстного меню можна легко одержати доступ до найбільше часто використовуємих функцій форматування таблиці, таким як розмір відображення таблиці на екрані, вирізання і вклеювання тексту, формат комірок і тексту, операції групування комірок та ін.

Необхідно зазначити деякі особливості роботи редактора:

У діалоговому вікні New Table (Нова таблиця) ширина і висота комірок таблиці визначаються по заданих габаритних розмірах і кількостям рядків і стовпців у таблиці.

Граничні розміри таблиць, з якими працює Adobe Table, складають 40x40 дюймів, з кількістю стовпців і рядків не більш 100.

Група елементів керування Table gutters (Інтервали між комірками) задає розміри середників – вільного простору, що відокремлює стовпці і рядки один від одного.

Зміни, внесені в палітри Adobe Table, зявляються на екрані після натискання клавіші <Enter>.

Ввод даних

Ввод даних в комірки таблиці здійснюється з клавіатури. Крім того, можна імпортувати в таблицю дані в текстовому форматі. Для цього необхідно обрати у меню File (Файл) команду Import Text (Імпортувати текст) і вказати спосіб розподілу значень у межах рядка тексту – символами табуляції або комами.

У процесі вводу данних необхідно переходити у макеті з однієї комірки в іншу. Для форматування тексту і лінійок необхідно виділяти окремі комірки, фрагменти тексту в комірках, рядках, стовчиках, а іноді – всю таблицю.

Для виділення комірки необхідно натиснути на ній мишею або перейти у потрібній комірці однією з комбінацій клавіш. Текст в комірці виділяють так само, як у звичайному текстовому редакторі: перетаскуванням покажчика миші, клавішами курсору при натиснутій клавіші <Shift>. Подвійне натискання на слові виділяє його цілком.

Для виділення всього тексту всередині комірки необхідно натиснути мишею на її середнику або обрати команду Select All (Виділити всі) у меню Edit (Редагування) або натиснути комбінацію клавіш <Ctrl>+<A>.

Для виділення групи комірок необхідно виконати одну з наступних дій:

– протягнути курсор за діагоналлю групи виділених комірок;

– натиснути клавішу <Shift> і виконати одне натискання мишею у верхній лівій комірки виділеної області. Потім, не відпускаючи клавішу <Shift>, необхідно виконати натискання мишею в правій нижній комірки виділеної області;

– для виділення несуміжних комірок необхідно, утримуючи натиснутою клавішу <Ctrl>, виділити комірки натисканням миші;

– для вибору рядків і стовпчиків необхідно натиснути мишею на сірих кнопках, розташованих ліворуч і зверху від таблиці. Щоб обрати таблицю цілком необхідно натиснути мишею на квадратній сірій кнопці у верхньому лівому куті таблиці.

Операції з комірками

При введенні даних у таблицю можуть знадобитися нові стовпці (рядки), або виникне необхідність видалити раніше створені стовпці (рядки). Після вводу всіх даних у таблицю необхідно оформити її зовнішній вигляд, змінюючи ширину і висоту комірок з даними.

Якщо в процесі вводу даних не вистачить комірок, редактор таблиць автоматично додасть новий рядок після натискання клавіші <Таb> у правій нижній комірці таблиці. При додаванні нових рядків і колонок таблиці їх комірки приймають атрибути форматування сусідніх з ними комірок. Нові рядки або стовпчики можна додати за допомогою команд меню. Для цього необхідно перейти у відповідний осередок таблиці і обрати у меню Cell (Осередок) команду Insert Row Above (Вставити рядок над) або Insert Row Below (Вставити рядок під) для вставки рядків і команду Insert Columns Before (Вставити стовпець до) або Insert Columns After (Вставити стовпець після) для вставки стовпців.

Збільшувати число рядків і стовпців у таблиці можна також у діалоговому вікні Format Cells (Формат комірок). Рядки додаються знизу, а стовпці – праворуч від раніше створених. Доступ до цієї операції можна здійснити з контекстного меню. Для зміни числа рядків або стовпців попередньо встановити покажчик миші на одній із сірих кнопок, розташованих на початку стовпця або рядка таблиці. Потім натиснути правою кнопкою миші і обрати потрібну команду в відкрите меню.

Виділені рядки або стовпці видаляються з таблиці командою Delete (Видалити). Видаляти можна тільки суміжні групи структурних елементів таблиці. Залежно від виділеного об’єкта команда видалення видаляє або рядки, або стовпці. Видалення можна здійснювати за допомогою контекстного меню так само, як і вставку стовпців і рядків.

При формуванні шапок і заголовків виникає задача об'єднання декількох суміжних комірок в одну. Для цього необхідно виділити всі комірки, що підлягають об'єднанню, і обрати в меню Cell (Комірка) команду Group (Згрупувати) (комбінація клавіш <Ctrl>+<G>).

Для розгрупування раніше згрупованих комірок необхідно застосовувати команду Ungroup (Розгрупувати) того ж меню. Створення і розбивку групи комірок також можна здійснювати з контекстного меню, попередньо обравши потрібні для цієї операції комірки.

Найчастіше висоту рядка таблиці регулюють наповненням її комірок текстом – за мірою згортання рядків тексту висота рядка таблиці зростає. При цьому збільшується висота не тільки комірки, у якій знаходиться багатостроковий текст, але й інших комірки того ж рядка таблиці.

Для регулювання розмірів комірок вручну існує чотири способи. Застосування кожного з них поширюється або на рядки в цілому, або на стовпці в цілому, або на всю таблицю. (Регулювання розміру окремого комірки можливо тільки за рахунок її групування із сусідніми комірками.)

Найпростіший спосіб зміни ширини стовпця або висоти рядка складається в перетаскуванні суміжного середника за допомогою миші. Цей прийом дозволяє візуально контролювати розміщення тексту в комірках. Для початку перетаскування покажчик миші необхідно встановити на лінію, що розділяє сірі кнопки виділення рядків або колонок (при цьому він прийме форму двоголової стрілки).

В процесі здійснення даного прийому можна зафіксувати загальні розміри таблиці. Звичайно при перетаскуванні середника змінюється розмір тільки одного стовпчика або рядка, а інші структурні елементи таблиці зберігають свої розміри. При цьому габаритні розміри таблиці змінюються. Якщо в процесі перетаскування середника утримувати натиснутою клавішу <Shift>, розміри суміжного рядка або суміжного стовпця будуть змінюватися в протилежному напрямку, компенсуючи загальну зміну розмірів. У результаті габаритні розміри таблиці залишаться незмінними.

Змінювати розміри стовпців і рядків таблиці можна також за допомогою команди меню Row/Column Size (Розмір рядків/стовпців) меню Cell (Комірки). Для цього необхідно виділити будь-який осередок стовпця або рядка, розміри яких необхідно відрегулювати, і обрати цю команду. У діалоговому вікні необхідно ввести значення розміру і натиснути мишею на кнопці ОК. Команда дозволяє змінювати ширину стовпця і висоту рядка, який містить активний осередок. Крім того, перед вибором команди можна виділити більш одного рядка або декілька стовпців.

Якщо візуально контролювати зміну розмірів структурних елементів таблиці, необхідно застосувати палітру таблиці, яка розкривається командою Show Table Palette (Показати палітру "Таблиця") меню Window (Вікно) або за допомогою комбінації клавіш <Ctrl>+<8>. Для регулювання розмірів можна застосовувати кнопки настройки, вводити необхідні значення розмірів у відповідні поля індикаторів. Для впливу на розміри структурних елементів, введених в поле значення, необхідно перевести активність на інший елемент керування палітри, натиснувши клавішу <Таb> або <Enter>. При роботі з кнопками настройки одночасне натискання клавіші <Ctrl> збільшує значення кроку настройки в десять разів.

Розміри рядків і стовпців можна задати для всієї таблиці відразу в діалоговому вікні Format Cells (Формат комірок) (комбінація клавіш <Ctrl>+ +<F>). На екрані з'явиться діалогове вікно з попередженням про те, що можливі перетворення можуть сильно змінити макет таблиці. Необхідно ввести габаритні розміри таблиці у відповідні поля. При цьому збільшення або скорочення габаритного розміру буде розподілено за окремими рядками і стовпцями. Якщо розміри стовпців або рядків були однаковими до зміни габаритного розміру, то і після нього вони залишаться однаковими. Якщо розміри структурних елементів до зміни габаритного розміру таблиці були різними, вони залишаться різними, але збільшення або скорочення габаритного розміру буде розподілене за ними у рівних частках. Для візуального контролю результатів зміни габаритних розмірів необхідно натиснути мишею на кнопці Apply (Застосувати). Після цієї зміни відіб'ються на екрані, але поки не буде виконано натискання мишею на кнопці ОК, зміна розмірів таблиці можна скасувати.

Розмір рядків і стовпців можна змінювати у контекстному меню. Для цього попередньо необхідно виділити потрібний елемент таблиці.

Ще один параметр впливає на розмір стовпців і колонок. Це розмір середників – внутрішніх полів, що розділяють комірки таблиці. Середники визначають розміри активних частин комірок. Їх задають і коректують у діалоговому вікні Format Cells (Формат комірок) і в палітрі Table Attributes (Властивості таблиці).

Форматування тексту в таблиці

Табличний редактор містить свої інструменти форматування тексту, які краще засобів форматування PageMaker. Adobe Table містить знайомі у програмі PageMaker інструменти форматування тексту, за допомогою яких легко додати тексту необхідний вигляд. Форматування тексту також можна виконувати за допомогою діалогового вікна Format Text (Формат тексту). За допомогою контекстного меню можна вирізувати і копіювати текст з комірки в осередок.

У цих двох інструментів є аналоги в PageMaker, тільки в PageMaker функції форматування символів і абзаців рознесені за окремими діалоговими вікнами і режимами роботи керуючої палітри.

Специфіка редактора таблиць:

1. Adobe Table вздійснює виключку тексту не тільки за горизонталлю, але і за вертикаллю. Вертикальні режими виключки розташовують текст посередині висоти комірки (за умовчуванням), у її нижній і верхній частині. На додаток до стандартних варіантів виключки за горизонталлю (вліво, вправо, за форматом і у центрі) введений режим вирівнювання за десятковою точкою.

2. Adobe Table не може розставляти позиції табуляції. При вирівнюванні матеріалу в стовпці з числами необхідно виділити колонку та встановити для неї виключку за десятковою точкою. Крім того, перед початком тексту в кожній з комірок з цим типом виключки необхідно вставити символ табуляції за допомогою комбінації клавіш <Ctrl>+<>.

При необхідності відкорегувати положення позиції табуляції необхідно обрати в меню View (Перегляд) команду Show Tab Markers (Показати маркери табуляції), що переключає відповідний режим. Маркери табуляції видно також при включеному режимі Show If (Показати Tf), однойменна команда переключення якого розташована в цьому ж меню. Перетаскуючи мишею розташовані на кнопках виділення стовпців маркери табуляції, можна регулювати місце розташування десяткової точки чисел за шириною стовпчика.

Установка параметрів лінійок і фона

Для розміщення і параметрів лінійок (ліній, що розмежують комірки) таблиці і фона застосовують два інструменти – діалогове вікно Format Cells (Формат комірок) і палітру Table Attributes (Властивості таблиці). За допомогою діалогового вікна задають значення параметрів для всіх лінійок таблиці відразу, включаючи зовнішні і внутрішні.

Подібне форматування лінійок можна виконати при створенні таблиці або в процесі подальшої роботи над її макетом. Якщо діалогове вікно відкривається для раніше створеної таблиці, у ньому з'являються два додаткових елементи керування, відсутні в діалоговому вікні при створенні нової таблиці.

Кнопка Apply (Застосувати) дозволяє побачити результати зміни параметрів таблиці без закриття діалогового вікна. Операцію зміни таблиці можна скасувати кнопкою Cancel (Скасувати).

Задавати значення параметрів лінійок і фона для виділених комірок зручніше за допомогою палітри Table Attributes (Властивості таблиці). При роботі з палітрою Table Attributes (Властивості таблиці) можна попередньо виділити окремий осередок, прямокутну групу комірок або несуміжний діапазон комірок. Після виділення комірок необхідно вкзазти тип лінійок, з якими буде здійснюватись робота в Adobe Table. Це можна зробити за допомогою схеми. Схема в палітрі Table Attributes (Властивості таблиці), принцип роботи якої аналогічний принципу в керуючій палітрі програми PageMaker. Для виділення категорії лінійок або скасування цього виділення необхідно натиснути мишею на відповідній лінійці схеми. Залежно від форми сукупності виділених комірок структура схеми змінюється таким чтном:

Якщо виділено один осередок, у схемі присутні тільки лінійки, що оточують осередок з чотирьох сторін.

Якщо виділено дві або більше комірок, що складають суміжну прямокутну область, у схемі присутні як лінійки, що відокремлюють виділену область від іншої таблиці, так і внутрішні лінійки, що розділяють комірки групи.

При виділенні несуміжного діапазону комірок на схемі є тільки лінійки, що належать до меж комірок, але не до межі виділеного діапазону.

Для задання фона у виділених комірках необхідно обрати відтінок чорного кольору в списку або ввести значення (з точністю до одного відсотка) у полі цього списку. Суцільному чорному фону відповідає значення 100%. фон кольору папера [Paper] ([Папір]) означає, що в зверстаному в PageMaker макеті всі об'єкти, розташовані під таблицею, є не видимими. Якщо обрано значення [None] ([Без фона]), осередок таблиці буде прозорим.

Для відображення даних комірок в інверсному накресленні необхідно задати темний фон (відтінок не менш 80%) і встановити білий колір символів тексту за допомогою діалогового вікна Format Text (Формат тексту) або палітри тексту. Adobe Table підтримує визначення кольорів. Механізм визначення кольорів аналогічний механізму в PageMaker.

Установка умовчань Adobe Table

Adobe Table містить механізм глобальних (на рівні програми) і локальних (на рівні документа) умовчань, аналогічний механізму умовчань PageMaker. Глобальні умовчання задаються за допомогою меню і палітр під час відсутності відкритої таблиці. Локальні умовчання встановлюються в процесі виконання останньої операції з комірками, рядками або стовпцями відкритої таблиці.