Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч2 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
502.27 Кб
Скачать

Експорт публікації у формат pdf

Для створення, редагування і перегляду файлів формату PDF застосовується пакет програм Adobe Acrobat. Пакет створений для переносу зверстаних документів між комп'ютерами різних платформ для їх наступного друкування. Цей метод поширення технічної інформації дуже зручний. В рамках Adobe Acrobat перенос зверстаних документів є задачею номер один.

Перевагою формату HTML є завантаження документів "за вимогою". Для перегляду сторінок на сайті необхідно завантажувати його як документ. Adobe Acrobat дозволяє також створювати PDF-документи, сторінки яких завантажуються, тільки якщо вони обрані для перегляду. Для такої оптимізації PDF-документів необхідна програма Adobe Acrobat Exchange.

Adobe Acrobat складається з набору програм, основними з яких є Adobe Acrobat Distiller, Adobe Acrobat і Adobe Acrobat Reader. Перша призначена для створення документів у форматі PDF з PostScript-файлів. Друга дозволяє їх редагувати, створювати змісту, індекси, розміщати в PDF-файли мультимедийні ресурси та ін. Acrobat Reader, на відміну від інших програм пакета, є вільно розповсюдженою програмою, призначеної для перегляду PDF-документів. Програма Acrobat Reader призначена для великого числа різних платформ: DOS, Windows, Macintosh, UNIX та ін. Це дає гарантію того, що документ, створений за допомогою Adobe Acrobat, може бути прочитаний практично на будь-якому комп'ютері. Якщо у вас немає програми Acrobat Reader, вона може бути вільно отримана із сайта Adobe в Інтернету за адресою: http://www.adobe.com/acrobat.

У постачання PageMaker входять Acrobat Distiller і Acrobat Reader.

PDF-документ значно ближче до паперової публікації, ніж HTML. Він зберігає практично всі її особливості: формат сторінки, кожну (у тому числі і векторну) графіку, гарнітури, обтравки, обтікання зображень текстом, маски, фрейми, типографику (настройки трекінга, кернінга, переносів, кольорів, колірних моделей, параметри кольороділення і растрування та ін.). PDF доповнює документ "електронними" можливостями: гіпертекстом, закладками, аудіо- і відеоматеріалами, інтерактивними формами, інструментами пошуку і навігації, можливістю зміни масштабу відображення. Використання зроблених методів стиску даних з можливістю вибору найбільш підходящого алгоритму робить файли в цьому форматі найчастіше більш компактні, ніж аналогічні у HTML-документах. Всі унікальні можливості формату PDF притаманні мові PostScript, що лежить у його основі.

Експорт сторінок

У групі Pages (Сторінки) вкладки General (Загальні) діалогового вікна PDF Options (Параметри PDF) задають частина публікації, яку необхідно експортувати у формат PDF. Якщо встановлено перемикач All Pages in Current Publication (Усі сторінки в поточній публікації), то буде експортований вес уміст поточного документа, а якщо перемикач All Pages in Book (Усі сторінки книги) – всі документи, що входять у книгу. І нарешті, якщо включено перемикач Ranges (Вибірково), то у сусідньому полі вводу повинний бути заданий діапазон сторінок поточного документа, що підлягає експорту. Номера сторінок вказуються тим же способом, що й у діалоговому вікні друкування PageMaker.

Експорт PDF

Після встановлення всіх настроєм необхідно натиснути кнопку Export (Експортувати) у діалоговому вікні фільтра PDF Options. Вона відкриє стандартне діалогове вікно з запитом назви файлу. Необхідно ввести довільну назву і натиснути кнопку Save (Зберегти). При відсутності помилок буде одержанний готовий PDF-файл з обраною назвою. З появою помилки інтерпретації Acrobat Distiller необхідно завершити обробку документа, і замість PDF-файлу знайти текстовий файл із повідомленням про помилку і її причини. У деяких випадках визначити причину помилки, не знаючи мови PostScript, буває складно, але в більшості випадків вона зв'язана зі шрифтами або занадто складними контурами.