Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч2 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
502.27 Кб
Скачать

Глосарій

Альбомна орієнтація смуги (Landscape)– горизонтальне розташування аркуша паперу.

Буковиця (Drop Cap)– велика перша буква, що має істотно більший розмір, ніж інші і може знаходитися нижче рівня першого рядка абзацу. Використовується як елемент оформлення, який підкреслює початок тексту або його підрозділів.

Буклет (Booklet)– видання, яке надрукувано на одному аркуші, що сфальцоване в декілька рівнобіжних згинів без шиття. Два методи фальцювання: гармошкою, коли кожний наступний згин спрямований вбік, протилежну попередній і серветкою – згини спрямовані в одну сторону (для рекламних листків, проспектів, путівників).

Вдова (widow) – перший рядок на новій сторінці, що є останнім рядком абзацу або заголовка. За правилами поліграфії це вважається помилкою верстки.

Виворотка (reversed out text) – «вивернутий» текст, наприклад білий текст на чорному фоні.

Випуск у полі – графічний елемент або плашка, що доходять до обріза сторінки.

Виключка – вирівнювання набору за лівою або правою вертикальними межами смуги. При виключці рядків між словами (у деяких випадках між буквами) додаються додаткові пробіли таким чином, щоб кожний рядок тексту починався в лівої межі, а закінчувався у правій. Нерівна права сторона тексту свідчить про виключку вліво, а нерівна ліва сторона – виключку вправо. При виключці за центром текст вирівнюється симетрично щодо лінії, яка поділяє смугу вертикально навпіл. Виключка за вертикаллю змінює міжрядковий пробіл між окремими абзацами (іноді між рядками) таким чином, щоб на одній сторінці верх і низ кожного стовпчика знаходилися на одній висоті. Це поняття часто плутають із симетричністю стовпчика (кожний стовпчик має однакову кількість рядків).

Вичитування (Copy preparation) – читання оригіналу рукопису перед здачею в набір з метою усунення орфографічних і пунктуаційних помилок, встановлення однаковості скорочень, одиниць виміру, написання слів, остаточної перевірки посилань на таблиці, ілюстрації і позиції ілюстрацій, вказівки на допущені значеннєві і стилістичні помилки та ін.

Внутрішній трепінг – «стягування» світлого фона всередину темного об'єкта для створення невеликого перекриття.

Гарнітура (typefase) – група шрифтів різних видів і кеглів, що мають однакове накреслення, єдиний стиль і оформлення. Існують традиційні гарнітури (наприклад, Helvetica або Magazine) або створені незалежними дизайнерами.

Гранки – довгий стовпчик набраного тексту не розбитий на сторінки. Найчастіше гранки застосовуються для перевірки правильності переносів і пошуку помилок.

Дефіс (Hyphen) – застосовується для поділу слова наприкінці рядка або для з'єднання декількох слів, що утворюють нове слово. Перенос вказує на положення дефіса в стерпних словах. Щоб уникнути змішування дефіса і тире в рукописах (оригіналах) і коректурах дефіс позначають двома рисками (=). З погляду набору існує два різновиди дефісів. Короткий дефіс (-) застосовується при переносах частин слів на наступний рядок, а також як знак «мінус». Довгий дефіс (поліграфічне тире) (–) застосовується як звичайне тире в тексті.

Діакритичні знаки – різні спеціальні знаки, що проставляються над або під буквами, а іноді поруч з ними.

Дозвіл. Число точок, з яких формується зображення, на одиницю довжини або площі. Чим більше дозвіл пристрою (монітора, принтера), тим більше дрібні деталі можуть бути відтворені.

Друкований аркуш– половина паперового аркуша стандартного формату: 60х90 см, 70х90 см, 70х108 см.

Зарубки (серіфи) – горизонтальні штрихи, що роблять шрифт більш чітким. Шрифти без зарубок називаються рубаними.

Зовнішній трепінг – розширення межі світлого об'єкта, розташованого на темному фоні, для створення невеликого перекриття.

Золотий перетин – у поліграфії цей термін найчастіше належить до розміру сторінок і трактується як встановлення співвідношення довжин сторін 3:5. Таке співвідношення є найбільш гармонічним.

Зона переносу визначає максимальне число символів від правого поля, де можна поставити знак переносу.

Зошит (signature). Друкований аркуш з відбитками після фальцювання. Декілька зошитів, переплетених разом, складають книгу.

Інтерліньяж (Leading)– відстань між сусідніми рядками абзацу. Вимірюється в тих же типографських пунктах. Цей термін з'явився від слова Lead (олово) у ті часи, коли книги набиралися «гарячим» способом: букви відливалися з металу, з таких букв набиралися рядки, а між рядками заливалося олово, щоб відокремити рядки один від одного.

Капітель– спосіб оформлення тексту, при якому малі літери мають вигляд прописних і збільшуються в розмірі (приблизно на 20%).

Кегль– визначений розмір гарнітури. Вимірюється в пунктах (points).

Кернінг (Kerning). Зрушення сусідніх букв слова ближче один до одного, щоб ліквідувати занадто великі відстані між ними. Може виконуватися вручну або автоматично. Найчастіше застосовується для корегування заголовків, де використовуються гарнітури високого кегля, у результаті чого утворюються проміжки між буквами типу У та Л або Г та Т.

Кернінгові пари– спеціальна таблиця, у яку занесені всі буквені пари, для яких кернінг здійснюється автоматично. Цю таблицю можна викликати, якщо необхідно змінити кернінг у друкованому виданні.

Книжкова орієнтація смуги (Portrate)– вертикальне розташування аркуша паперу.

Колірна пастка. Термін належить до техніки друкування. Так називається збільшення розмірів зображення в одному з кольорів для частково накладення на зображення в іншому кольорі. Це дозволяє уникнути виникнення незафарбованих ділянок внаслідок несполучення друкарських форм.

Колонлінійка– лінійка вгорі смуги, що відокремлює колонтитул від тексту.

Колонцифра– порядковий номер сторінки.

Колонтитул – заголовні дані, що поміщаються вгорі смуги книги. Це вид оформлення тексту для виводу якої-небудь повторюваної інформації при друкування сторінок документа. В якості колонтитулів можуть бути назви розділів (або глав) документа та ін. За допомогою колонтитулів можна оформити нумерацію сторінок документа.

Кольороділення.Уявлення кольорового оригіналу у вигляді набору з 4 фотонегативів, по одному для кожного складеного кольору. Послідовний друк на 4-барвистій машині забезпечує нормальне відтворення кольорового зображення.

Куля (Bullet)– чорна точка, зірочка або інший символ, що вказують пункт у списку.

Курсив (Italic)– курсивне накреслення. Похилий варіант накреслення.

Лігатура (ligature)– символ, що являє собою два злитих символи.

Лінія шрифту (Baseline)– лінія, створена основою кожної букви, не включаючи виносні елементи. Застосовуються для вирівнювання тексту.

Лінійки (rules)– елементи оформлення видання, що являють собою горизонтальні або вертикальні лінії, що відокремлюють елементи макета один від одного. Лінійки додають смузі закінчений вигляд. Для залучення уваги можна підкреслити заголовок або провести лінію там, де закінчується один розділ тексту і починається інший. Лінійки застосовуються також для поділення самостійних частин смуги.

Макет документа – розміщення тексту, ілюстрацій та інших матеріалів на сторінці.

Маскування (knock out) – спосіб друкування, при якому не друкуються (маскуються) об'єкти, розташовані під іншим об'єктом.

Модульна сіткавизначає дизайн майбутнього макету і задає місце розміщення колонцифр, тексту, ілюстрацій, заголовків і рядків із прізвищем автора на початку або кінці статті. Сітка розробляється художником. Сітки іноді називають шаблонами або трафаретами.

Монтаж (stripping)– процес розміщення плівок вручну на монтажному аркуші у відповідному порядку для наступного друкування.

Муар. Темні плями на зображенні. Для компенсації муару розроблені спеціальні технології. При скануванні убирається установкою Descreen (дорогі сканери) або підбором величини дозволу сканування.

Hакладання (overprinting) – спосіб друкування, при якому об'єкти друкуються один поверх іншого без створення трепінга.

Накреслення. Набір шрифтів усіх розмірів певної насиченості і стилю (наприклад, напівжирний курсив шрифту New Baskerville). Звичайно шрифт має чотири накреслення: нормальний, напівжирний, курсив і напівжирний курсив.

Hасичений чорний (rich black). Колір, що містить крім 100% чорного деяку кількість блакитного, пурпурного або жовтого. У результаті виходить більш інтенсивний чорний колір.

Норма. Коротка назва книги, або прізвище автора, або номер замовлення, що розміщюють у лівому куті книжкового поля першої сторінки кожного друкованого аркуша.

Оборка. Зона на макеті смуги незаповнена основним текстом. Текстова оборка дозволяє зафіксувати текст навколо елемента (текстовий або графічного), причому пробіл між текстом і об'єктом можна регулювати самостійно. Якщо в стовпчик вставляють рисунки або інший текст, то її межі змінюються таким чином, що текст розташовується навколо вставки. Оборки можуть бути прямокутними, багатокутними або криволінійними залежно від мети дизайнера і можливості програми макетування.

Поле– відстань між обрізом сторінки і самим ближнім блоком тексту. Іноді на полях розміщають текстові або графічні вставки. Вони роблять смугу особливо ефектною.

Растр – ділянка друку з неповною заливкою будь-яким кольором, включаючи чорний. Наприклад, чорний текст може бути надрукований на растровій плашці, що містить 20% чорного і виглядає ясно-сірою.

Рідкі рядки (loose lines) – невдало обрана відстань між символами в слові або словами в рядку приводить до розірвання рядків.

Розтискування. Фарба, потрапляючи на папір, розпливається та всмоктується. Растрова точка незначна, але збільшується в розмірах, тому колір змінює свій відтінок. Це явище називається розтискуванням точки. Розтискування точки різнеу при друкуванні на різному папері. Воно максимальне при друкуванні на папері низької якості (газетна, типографська) і мінімальна для глянццової та крейдованої. Найбільше значення розтискування точки відбувається на середні тону (40-50%).

Складений колір. Складені кольори стоворюються при накладенні 4-х основних поліграфічних кольорів – блакитного, пурпурного, жовтого та чорного (система CMYK). Колірна шкала Pantone Matching System color (Pantone або PMS) є технічним стандартом для вказівки кольору. Задаючи співвідношення основних кольорів, можна одержати відбиток будь-якого відтінку і насиченості.

Смуга видання – окрема сторінка.

Спейсинг. Цей термін використовується для позначення відстані між словами. У Німеччині в якості базового інтервалу між словами при наборі використовується інтервал, рівний за шириною літері «n» того кегля, яким набраний текст. Відстань між лівою і правою вертикальними рисами літери «n» називається «Spatio».

Спуск смуг (imposition). Процес розміщення сторінок документа на формі у певному порядку. Після друкування, фальцювання, плетіння і підрізування сторінки повинні бути розташовані в публікації відповідно нумерації. Ручний спуск смуг називається монтажем; електронний спуск здіснюється за допомогою програмного забезпечення.

Стандартизований колір. Колір заданого відтінку, застосовуємий в одному або декількох місцях однієї сторінки як у вигляді растра, так і заливки. На одній сторінці може застосовувати декілька стандартизованих кольорів. Стандартизований колір можна одержати змішанням основних кольорів або підібрати його з колірної шкали Pantone (США) або Веселка (Росія).

Стовпчик – блок тексту. Пробіл між двома або декількома колонками називається середником (у газетному або журнальному тексті він дорівнює 1 або 2 списам).

Трепінг (trapping). Процес компенсації неточності приводки при друкування, у результаті якої можуть з'явитися зазори між пересічними об'єктами. Трепінг полягає в створенні вузької смужки змішання кольорів на межі об'єктів різного кольору.

Трекінг– операція, що дозволяє розряджати або стискати слова тексту за рахунок зміни відстані між літерами.

Форма (form). Група сторінок або зображень, зібраних для друку. Кожна друкована пластина призначена для друку однієї форми. Після друкування двох форм на лицьовому і зворотному боках аркуша, його можна сфальцювати у зошит (сигнатуру).

Шрифт. Набір символів певного розміру і рисунка (наприклад, напівжирний шрифт New Baskerville розміром 10 пунктів). Цей термін часто застосовують як синонім слова гарнітура, що означає набір символів одного рисунка всіх розмірів, насиченості і накреслення (наприклад, гарнітура New Baskerville).

CMYK. Блакитний-пурпурний-жовтий-чорний. Один з методів передачі кольору. Є субстрактивной колірною моделлю, застосовуємої для опису джерел, які відбивають колірне випромінювання. Якщо відняти червоний, зелений або синій, що є аддитивними первинними кольорами (RGB), з білого кольору, то одержимо блакитний, пурпурний і жовтий (CMY), що є первинними субстрактивными кольорами. Змішання 100% блакитного, пурпурного і жовтого кольорів дає чорний колір, при повній відсутності білого. Дана модель є основою кольорового поліграфічного процесу. Чорний колір доданий у модель через недосконалість застосовуємих при друкуванні фарб для поліпшення і спрощення відтворення чорних об'єктів.

dpi.Точок на дюйм (dots per inch). Одиниця виміру здатності пристроїв вводу-виводу, застосовуємих для роботи з растрованими зображеннями. Визначає кількість точок у растровій комірки, розміри якої задаються лініатурою. Більше значення означає більш високу дозвільну здатність і, відповідно, більша кількість відтінків сірого.

lpi. Ліній на дюйм (lines per inch). Лініатура растра, з якою друкується напівтонове зображення. Визначає кількість рядів растрових точок на відрізку довжиною в один дюйм і, відповідно, розмір растрових комірок.

PostScript. Мова високого рівня для опису сторінок. Розробка компанії Adobe Systems. Є стандартом де-факто в області видавничих систем. Дозволяє детально описати характеристики і розташування будь-яких елементів, таких як шрифти, лінії, зображення, криві та ін., на сторінці видання для відображення на екрані дисплея або пристрої виводу, обладнаному інтерпретатором мови PostScript. Дисплейний PostScript є розширенням стандартної мови і призначений для відображення команд PostScript на екрані дисплея таким чином, щоб можна було одержати при виводу даних на друк. Упакований PostScript-файл містить команди PostScript, що описують зображення або сторінку. Команди зберігаються у файлі і можуть бути відображені на сторінці. Упаковані PostScript-файли містять зображення для попереднього перегляду у форматах TIFF або PICT.

RGB. Червоний-зелений-синій. Одна із систем передачі кольору. Є адитивною колірною моделлю, у якій потрібний колір сторюється змішанням світлих випромінювань трьох первинних кольорів – червоного, зеленого і синього. Застосовується для випромінюючих джерел кольору. Змішування 100% первинних кольорів дає білий колір. У цій моделі відсутний чорний.

RIP. Процесор растрових зображень (raster image processor). Спеціальні апаратні або програмні засоби, призначені для растрування зображення з метою передачі при наступному друкуванні півтонових рисунків. Растроване зображення являє собою картинку, яка складається з безлічі дрібних точок різної величини, що при загальному сприйнятті зливаються в єдине фон. Чим темніше даний елемент зображення, тим більше розмір точок растра, і навпаки. Апаратний процесор працює швидше програмного. Програмний RIP реалізований у більшості драйверів сучасних принтерів.