Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч2 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
502.27 Кб
Скачать

Визначення кольорів у діалоговому вікні

Доступ до усіх функцій визначення і редагування кольорів можна здійснювати зі спеціального діалогового вікна PageMaker. Це вікно Define Colors (Визначити кольору), що відкривається відповідною командою меню Utilities (Сервіс). У лівій його частині знаходиться список кольорів публікації, у правій – кнопки, що дають доступ до діалогових вікон роботи з кольорами. У діалоговому вікні Define Colors (Визначити кольори) виконувати організацію колірної гами публікації зручніше, ніж у палітрі: видаляти зайві кольори, проводити перейменування і злиття кольорів. Механізм усіх цих операцій аналогічний роботі зі стилями в діалоговому вікні Define Styles (Визначити стилі).

Забезпечення однаковості визначення кольорів

У публікації кожний колір повинен бути визначений тільки один раз. Іноді зустрічаються ситуації, коли той самий колір визначений декілька разів. Надлишкове визначення кольорів може відбуватися за двома причинами:

– імпортовані в публікацію об'єкти вже містили в собі визначення кольорів;

– над різними частинами публікації працювали різні люди.

Перше відбувається найчастіше.

Злиття кольорів

У програмі PageMaker видалення кольору з палітри кольорів можна сполучити з послідовним заміщенням вилученого кольору іншим кольором. Ідея та ж, що і з заміною або злиттям стилів форматування абзаців, однак, реалізується вона трохи іншим способом. У діалоговому вікні Define Colors (Визначити кольору) необхідно визначити домінуючий колір, що залишається після операції злиття. Потім необхідно обрати замінний колір і натиснути мишею на кнопці Edit (Редагувати). У полі назви діалогового вікна необхідно ввести назву домінуючого кольору, натиснути мишею на кнопці ОК. На екрані з'явиться попередження з запитом підтвердження на заміну кольору. Натискання мишею на кнопці ОК у цьому вікні завершує операцію злиття кольорів.

Видалення кольорів

Видалення кольору з палітри кольорів – ще більш проста операція. Для цього необхідно виділити колір і натиснути мишею на кнопці з зображенням сміттєвого кошика. Якщо виділений колір застосовується в публікації (навіть як базовий для відтінків), PageMaker видасть попередження про те, що усі входження цього кольору (і створених на його основі відтінків) будуть перетворені в чорний колір.

Невикористовуємі в публікації кольори краще видалити автоматично. Такі кольори виникають на палітрі кольорів при застосуванні в публікації графічних об'єктів у форматі EPS, імпортованих з різних джерел. Для видалення невикористовуємих кольорів необхідно обрати пункт Remove Unused Colors (Видалити невикористані кольори) меню палітри. Якщо не використовується більш одного кольору, то програма PageMaker запитає видалити їх всі одразу або по одному із запитом підтвердження. Після видалення видається інформаційне вікно, у якому зазначена кількість вилучених кольорів і фарб (компонентів тріадних кольорів).

Імпорт кольорів з іншої публікації

Копіювання палітри кольорів іншої публікації виконується приблизно так само, як копіювання списку стилів і може бути використане для стандартизації палітри публікації. Для цього досить відкрити діалогове вікно Define Colors (Визначити кольору) і натиснути мишею на кнопці Import (Копіювати) або обрати пункт меню палітри кольорів Import Colors (Імпортувати кольору). На екрані відкриється стандартне діалогове вікно відкриття файлу, у якому необхідно виділити публікацію, колірну палітру якої необхідно скопіювати в поточну публікацію. Потім необхідно натиснути мишею на кнопці Open (Відкрити). При цьому здійснюється копіювання всього каталога кольорів, скопіювати один колір не можна.