Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч2 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
502.27 Кб
Скачать

Профілактика неполадок на етапі виводу

Для невдачі при виводу макета існує безліч причин, у той час як для успіху тільки одна – гарна верстка, що враховує особливості роботи PostScript-інтерпретаторів і використаних програм.

Усунення надлишкової складності вихідного файлу

Результатом верстки є перевантажений усілякими перетвореннями файл. Для успішного друкування цього файлу необхідно переглянути весь макет і усунути потенційно небезпечні ситуації. Основні причини виникнення надлишкової складності вихідного файлу. При роботі з графічним зображенням засобами програми PageMaker зображення не змінюється, програма PageMaker імпортує зображення не поверненим, без зміни масштабу і розмірів, без кадрування і без нахилу – усі ці перетворення застосовуються лише до екранної версії графіки. Вихідне зображення при цьому залишається незмінним. Під час виводу PageMaker пересилає в принтер не тільки вихідне зображення, але і складені в процесі верстки інструкції з його перетворення, закодовані мовою PostScript, що інтерпретується фотоскладальним автоматом або лазерним принтером.

Обсяг обчислень, що необхідно здійснити для друкування сторінки з дозвілом 2400 точок на дюйм на декілька порядків більше, ніж при виводу тієї ж сторінки з дозволом лазерного принтера – 300 точок на дюйм. Крім того, необхідно перевірити усі визначення кольорів і досягти їх однаковості в рамках публікації.

Масштабування і кадрування до розміщення зображень у публікації

За можливістю необхідно здійснювати зміну розмірів і кадрування зображень до їх імпортування в публікацію програми PageMaker. Якщо необхідно зменшити розмір відсканованої фотографії, то можна зробити це до її імпортування в публікацію. Для цього необхідно перевірити дозвіл всіх імпортованих зображень і перерахувати ті, у яких воно більше за потрібне. Довіл при скануванні не повинний перевищувати лініатуру растра друку більш ніж у два рази.

Проблеми при виводу невидимих фігур

Пристрій, що інтерпретує мова PostScript, "обчислює" зображення, переміщаючи від нижніх шарів до верхнього. Незважаючи на те, що приховано за білим прямокутником, фотоскладальний автомат або лазерний принтер обробляє усі шари зображення і виконує усі необхідні обчислення – нехай навіть при обробці наступного шару тільки що побудоване зображення буде цілком закрито. Існують ситуації, у яких без білого прямокутника не обійтися. До появи версії програми PageMaker цим прийомом часто користувалися для маскування небажаних елементів, – перенесених на сторінку зі сторінки-шаблона.

Складності при виводі графічних об'єктів

Багаторазове вкладення графічних файлів EPS один на інший – вірний спосіб багаторазово збільшити навантаження на лазерний принтер або фотоскладальний автомат. За можливістю такої ситуації необхідно уникати.

Якщо причиною аварійного завершення друкування є графічне зображення необхідно відкрити його в сеансі графічного додатка, за допомогою якого воно було створено, і спростити криві та маски. У графічному додатку можна зменшити кількість вузлів кривої або підвищити ступінь її плавності – це приведе до зниження складності графічного елемента. Adobe Illustrator видає попередження, якщо об'єкт, що вийшов у результаті якої-небудь операції, має занадто велику кількість вузлів і може викликати проблеми при виводі.

Складності виводу при використанні маскування

При друкуванні імпортованого маскованого зображення на лазерному принтеру або фотоскладальному автоматові необхідно спочатку обробляти всі зображення, а потім виконувати обрізку. Це – досить тривалий процес, що вимагає виконання безлічі обчислень, що може привести до аварійного завершення друкування.

Текст, вкладений у файли EPS

Одна з форм вкладення EPS-файлів – вставка в них текстів. Іноді при друкуванні принтер або фотоскладальний автомат не можуть розпізнати гарнітуру тексту лише тому, що він вкладений у файл формату EPS, і текст виводиться обираною за умовчуванням моноширинною гарнітурою Courier.

Звичайно, уникнути вкладення тексту у файл формату EPS вдається не завжди. У таких випадках необхідно перетворювати текст у сукупність кривих, після чого він розглядається як графічний об'єкт. Таке перетворення доцільне за двома причинами. По-перше, зникає проблема з відсутністю в бюро використаної рідкої гарнітури. Символи тексту стали частиною зображення, тому вони не залежать від опису гарнітури. По-друге, усі перетворення над зображенням і вхідним до нього текстом здійснюються заздалегідь.

Застосування перетворення тексту в криві може дати ефект, прямо протилежний бажаному. Таке спостерігається при перетворенні в криві великого обсягу тексту або тексту дрібного кегля. Таке перетворення може трохи збільшити товщину штрихів символів і спотворити міжсимвольні інтервали. Крім того, перетворення в криві цілої сторінки тексту – надійний спосіб підвищити складність сторінки до рівня, неприйнятного для будь-якого принтера і фотоскладального автомата.

Поворот зображень у PageMaker

У PageMaker є інструменти для повороту текстів і графічних об'єктів, однак, якщо ці операції виконувати поза PageMaker, складність вихідного файлу істотно знижується. Якщо в публікації заданий поворот графічного зображення, то на принтер або фотоскладальний автомат воно передається не в розгорнутому, а у вихідному положенні. Пристрій виводу самостійно перераховує місце розташування всіх точок зображення при обробці сторінки у вбудованому комп'ютері. Якщо зображення дуже велике, необхідність його повороту в процесі друку може привести до аварійного завершення даного процесу. Краще виконувати повороти зображень у форматі TIFF за допомогою графічних додатків для роботи з точковими зображеннями (наприклад, Adobe Photoshop). Це стосується також і файлів у форматі EPS з вкладеними зображеннями у форматі TIFF.

Шрифти TrueType і файли WMF (EMF)

Це чужорідні об'єкти для технології PostScript. У видавництвах спостерігається поступове зростання до застосування гарнітур TrueType.

Кількість переходів у колірних растяжках

Створюючи колірну растяжку, на відбитку буде зроблений плавний перехід від початкового півтону сірого (або хроматичного кольору) до кінцевого. Але через те, що перехід півтонів реалізується механічними засобами, замість плавного переходу виходить східчастий.