Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч2 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
502.27 Кб
Скачать

Кольори імпортованих об'єктів

Не тільки об'єкти PageMaker, але й імпортовані об'єкти у форматі EPS, генеровані різними графічними процесорами, з'являються в публікації в супроводі визначених їм кольорів. При імпорті файлу можна керувати режимом імпорту кольорів за допомогою установки настройка фільтра. Режим імпорту кольорів можна задавати за допомогою перемикачів. Пропонується два варіанти – імпорт іменованих простих кольорів з додаванням їх у палітру (при цьому вони залишаються простими) або переклад їх у складені кольори.

Однаковість кольорів, застосовуємих у графічному додатку і програмі PageMaker, досягається імпортом простих кольорів у палітру. Після імпорту кольори з'являються в палітрі кольорів з тією ж назвою, що і у додатку, поруч з назвою кольору ставиться піктограма PS, яка свідчить про те, що колір є імпортованим з PostScript-файлами. Імпортовані кольори можна застосовувати так само, як і звичайні, призначаючи їх об'єктам. При відкритті вікна редагування плашечного імпортованого кольору буде закрите поле імені і список бібліотеки. Можна редагувати плашечний колір вручну, однак, це не вплине на виведені форми. У випадку композитного виводу плашечний колір змінюється відповідно до результатів редагування кольору в публікації. Імпортований простий колір можна перевести в складений і назад. Ця зміна стосується не тільки об'єкта PageMaker, пофарбованого у цей колір, але й імпортованого графіка.

У випадку імпортованого складеного кольору в діалоговому вікні Color Options (Параметри кольору) закрите ім'я кольору, бібліотека і тип кольору, тобто змінити спосіб його друкування на простий не можна. При редагуванні складеного кольору змінюється і його відображення при виводу форм. Після імпортування кольорів обов'язково необхідно провести "чищення" палітри – саме в результаті імпортування в публікації з'являються невикористовуємі кольори.

Використання кольору Призначення кольору тексту

Колір тексту можна призначити декількома способами:

Безпосереднє призначення. Для цього необхідно виділити текст інструментом Text (Текст) і натиснути мишею на палітрі кольорів. За допомогою списку у правому верхньому куті палітри можна призначити відтінок кольору. Відтінки при друкуванні передаються растром, а це знизить читаємість тексту.

Параметри шрифту. У діалоговому вікні форматування символів Character Specifications (Параметри шрифту) можна призначити тексту один з визначених у публікації кольорів. За допомогою списку Tint (Відтінок) можна обрати відтінок із кроком 5% або ввести його значення з клавіатури з точністю до 1%.

Стиль абзацу. Колір символів можна визначити як атрибут стилю абзацу. Ця операція здійснюється за допомогою діалогового вікна Define Styles (Визначити стилі).

Призначення кольорів графічних об'єктів PageMaker

Для призначення кольорів контура і заливок об'єктам PageMaker можна застосовувати різні способи.

Палітра кольорів

Кожному графічному об'єкту PageMaker – лініям, ламаним, багатокутникам, еліпсам, фреймам будь-якої форми – може бути призначений один з визначених у палітрі кольорів. При цьому окремо задається колір для контура, для заливки об'єкта. У лінії можна задати тільки колір контуру. Для призначення кольору необхідно виділити об'єкт; потім, натиснувши потрібну кнопку у верхній частині палітри, необхідно обрати, якій частини об'єкта буде заданий даний колір (контуру, заливці, контуру і заливці одночасно); натиснути мишею на назві підходящого кольору в палітрі кольорів.

Крім того, колір об'єкту можна задати в діалоговому вікні Fill and Stroke (Фон і лінія).

Діалогове вікно Fill and Stroke

Це діалогове вікно можна відкрити однойменною командою меню Element (Елемент) або комбінацією клавіш <Ctrl>+<F3>. Елементи керування діалогового вікна Fill and Stroke (Фон і лінія) дозволяють більш точно керувати призначенням кольору елементам графічного об'єкта PageMaker, ніж кнопки палітри кольорів. У цьому Діалоговому вікні можна одночасно обрати різні кольори для фона і контуру в двох половинах діалогового вікна, а також точніше задати відтінки (до 1%) за допомогою вводу значень у відповідні поля. Для даного об'єкта (окремо для фона і лінії) можна задати установку режиму накладення, для лінії – атрибут прозорості та інверсного накреслення.

Список Fill меню Element

У меню Element (Елемент) знаходиться вкладений список стандартних заливань Fill (Фон). У ньому наведені три основних кольори – Paper (Папір), None (He визначений), Solid (Суцільний). Вибір пункту Solid (Суцільний) приводить до завдання об'єкта суцільної заливки визначеного раніше кольору. Крім суцільної кольорної заливки, є можливість задавати графічному об'єкту точки заливки-візерунка (смужки, клітинки та ін.).