Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч2 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
502.27 Кб
Скачать

Розробка спускового макета

Доповнення Build Booklet (Спуск смуг) розроблено на базі автономної системи формування спускового макета фірми Adobe PressWise і надає деякі з її можливостей користувачам PageMaker. Це доповнення дозволяє розмістити на одному розвороті декілька сторінок таким чином, щоб потім їх можна було зібрати в брошуру. Крім брошур, можливе формування книжкових зошитів для наступної зшивки. Доповнення не припускає спуска смуг у його "повному" вигляді.

Верстка спускового макета

Доповнення Build Booklet (Спуск смуг) може працювати з публікаціями, до складу яких входить структурний список книги. З одного боку, це дуже зручно, з іншого боку – винятково ризиковано. Незважаючи на широкі можливості цього доповнення, не можна вважати його придатним для виготовлення спускового макета, що друкується на великих типографських аркушах. Проте воно надасть допомогу при виготовленні оригіналів для малотиражної друку за допомогою різографа або ксерокса.

Головна складність створення макету вручну полягає в порядку проходження сторінок. Якщо друк здійснюється за одним розворотом (парі сторінок) на аркуші і забруковується аркуш із двох сторін, то для випуску брошури з 16 сторінок необхідно 4 аркуші папера. Але сторінку з номером 1 при цьому необхідно друкувати другою, праворуч від сторінки під номером 16, а на зворотній стороні того ж листа необхідно надрукувати сторінки з номерами 15 і 2. Це – найпростіший варіант брошюровки.

Друга проблема – облік сповзання. Сповзання викликане тим, що папір має ненульову товщину. У результаті цього внутрішні аркуші буклету або зошита мають менші розміри, ніж зовнішні. Щоб переконатися в цьому, необхідно зігнути навпіл десяток складених у стопку аркушів однакового розміру. Внутрішні аркуші будуть виступати з такого зошита. Після обрізки зошита внутрішні сторінки будуть мати менші розміри, ніж зовнішні. Це зменшення розмірів сторінок від зовнішніх до внутрішних відбувається за рахунок зовнішніх полів. Для створення постійного розміру зовнішніх полів необхідно збільшити їх і зменшити внутрішні поля. При цьому ширина смуги набору залишається постійною, тільки вона "сповзає" всередину зошита.

При великому обсязі публікації зшивка скобою виявляється неможливою: не тільки через великий розмір необхідної скоби, а через сповзання, що вже при товщині блоку в чотири десятки сторінок стає неприпустимо великим. Вирішення проблеми – у розбивці публікації на зошиті (сигнатури), які являють собою окремі буклети, а потім скріплюються шитим або клейовим плетінням. Доповнення Build Booklet (Спуск смуг) дозволяє формувати з файлу публікації необхідної кількості сигнатур.

Попередні дії

Насамперед необхідно ще до початку верстки ретельно визначити розміри сторінок документа виходячи зі способу наступної брошюровки, а отже, і типу буклету. Дуже важливо, щоб буклет починався з непарної сторінки, оскільки вся робота доповнення Build Booklet (Спуск смуг) заснована на цьому припущенні. Доповнення Build Booklet (Спуск смуг) створює нову публікацію, зберігаючи вихідну в недоторканності, тому перед створенням буклету публікацію обов'язково треба зберегти. У протилежному випадку першим, що зробить доповнення Build Booklet (Спуск смуг), буде запит на збереження публікації. Спусковий макет розробляється в останню чергу, після того як верстка публікації вже довершена і до неї додані зміст і предметний покажчик. Необхідно внести коректуру в первісну верстку, а потім створити буклет знову.

Створення буклету

Якщо доповнення Build Booklet (Спуск смуг) було встановлено в процесі інсталяції додатка PageMaker, йому відповідає однойменний рядок у меню Utilities (Сервіс) у вкладеному меню Plug-ins (Доповнення). Після її вибору на екрані відкривається діалогове вікно. Спочатку необхідно обрати варіант спускового макета в списку:

Варіант макета 2-up saddle stitch (Брошура) припускає друкування двох сторінок публікації на аркуші папера "пліч-о-пліч", з наступною зборкою аркушів у пачку, фальцюванням перегином аркушів за середньою лінією і зшивкою брошури або скріпленням аркушів скобами. Це – традиційний варіант друку і фальцювання брошур.

Варіант макета 2-up perfect bound (Книга) припускає формування з публікації декількох "часткових буклетів" – зошитів, що брошуруються окремо, а потім збираються в загальне плетіння. При виборі цього спускового макета стає доступним поле Pages per group (Сторінок у зошиті). Задаючи кількість сторінок у зошиті, повідомляється доповнення вихідних даних, необхідних для перестановки сторінок вихідної публікації таким чином, щоб після зборки і фальцювання зошитів номера сторінок розміщувались у вірній послідовності.

Наступні типи спускових макетів: 2-up consecutive (2-полосный буклет), 3-up consecutive (3-полосный буклет) і 4-up consecutive (4-полосный буклет) припускають послідовне розміщення з наступним фальцюванням "гармошкою".

Після вибору типу спускового макета необхідно перевірити розміри аркуша, наведені у верхньому лівому куті діалогового вікна. Якщо ці розміри перевищують розміри аркушів, заряджених у принтер, необхідно перейти на великі аркуші папера, або зменшити розміри сторінки публікації.

Якщо обрано тип макета, що припускає фальцювання згином аркушів за середньою лінією, можна задати параметри компенсації ефекту сповзання. Для визначення числового значення цих параметрів самостійно, не обійтися без експерименту. Для цього необхідно вивести спробну публікацію на папір; зігнути отримані аркуші навпіл і вкласти їх один до одного, збираючи зошит; вимірити відстань між краями зовнішнього і внутрішнього аркушів зошита (воно дорівнює величині накопиченого сповзання – припуску); ввести цю величину в поле Total creep (Припуск). Корінцеві поля (місце для підшивки) враховуються при завданні величини внутрішніх полів у макеті сторінки при встановленому прапорці Double-sided (Двостороння) у діалоговому вікні Document Setup (Параметри документа). Простір для підшивки можна додати до внутрішніх полів і в діалоговому вікні доповнення Build Booklet (Спуск смуг), задавши його величину в поле Gutter space (Інтервал).

Установка прапорця Place guides in gutter (Направляючі в корінець) включає режим розміщення направляючих за лініями сторінок вихідної публікації, що PageMaker поєднує в єдину сторінку.

Прапорець Impose entire booklist (Всі публікації книги) встановлюється в тому випадку, коли в спусковий макет необхідно включити усі файли, що входять до структурного списку книги. Якщо в публікації, активної на момент виклику доповнення Build Booklet (Спуск смуг), структурний список відсутній, даний прапорець залишається недоступним.

При перевпорядкуванні сторінок публікації необхідно застосовувати команди Sort Pages (Сортувати сторінки) меню Layout (Макет). Доповнення Build Booklet (Спуск смуг) також дає можливість переставити сторінки публікації при формуванні спускового макета (у списку в лівій частині діалогового вікна). Для цього необхідно виділити сторінку (або групу сторінок) натисканням миші при одночасному натисканні клавіші <Alt> і перетягнути її на нове місце. Для виділення групи суміжних сторінок необхідно виділити останню сторінку групи натисканням миші при одночасному натисканні клавіші <Shift>, несуміжних сторінок – натисканням миші на кожній з них при одночасному натисканні клавіші <Ctrl>.

Здіснювати вручну визначення порядок проходження сторінок у спусковому макеті немає необхідності – це здійснюється автоматично. У більшості випадків даний механізм необхідний для вставки порожніх сторінок між сигнатурами при верстці спускового макета за типом книги. Для вставлення в публікацію порожньої сторінки необхідно перетягнути горизонтальну стрілку на потрібну позицію публікації і натиснути мишею на кнопці Blank page (Порожня сторінка). Для видалення сторінки публікації досить виділити її і натиснути мишею на кнопці Delete (Видалити). Є також можливість змінити порядок проходження сторінок на зворотний – кнопка Invert pages (Зворотний порядок).

Всі замовлені зміни можна скасувати натисканням миші на кнопці Revert (Відновити).

Після здійснення всіх необхіднихі установок необхідно натиснути мишею на кнопці ОК. PageMaker запитає про необхідність збереження активної публікації, а потім стоврить нову публікацію з порядком сторінок, зміненим у відповідності зі зробленими установками.

Доповнення Build Booklet (Спуск смуг) видаляє всі елементи зі сторінок-шаблонів (у новій публікації вони будуть порожніми), копіюючи їх на відповідні сторінки.