Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч2 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
502.27 Кб
Скачать

Робота у вікні Color Options

У поле імені кольору Name (Ім'я) ви можете змінити або призначити кольору будь-яке ім'я. У випадку вибору кольору з бібліотеки в поле імені проставляється стандартне ім'я для обраного кольору. Його також можна змінювати. При виборі кольору за зразком з бібліотеки системи кольорів ім'я кольору автоматично переноситься у відповідні поля діалогових вікон Color Options (Параметри кольору) або Define Colors (Визначити кольору). При випуску проміжних технологічних носіїв ця назва разом з іншими типографськими мітками буде надрукована на фотоформі. При обранні кольорів із системи підбора кольору (PANTONE, TOYO, TRUMATCH або інший), щоб уникнути помилок немає потреби змінювати його назви. При виборі назви для кольору можна вказати його призначення.

Кожному кольору можна задати один із трьох типів – простий (плашечний). складений (тріадний) і відтінок у списку Туре (Тип). Завдання відтінку як окремого кольору зручно, якщо даний відтінок часто застосовується в публікації.

Плашечний колір

Застосування плашечного кольору означає, що для всіх об'єктів цього кольору необхідно виготовляти окрему друкарську форму. При виборі плашечного кольору немає потреби визначати сам колір, необхідно лише ізолювати розфарбовані їм об'єкти на окремій друкарській формі.

Тріадний колір

Вибір тріадного кольору означає, що згодом необхідно буде виконувати процедуру кольороділення CMYK. У випадку, коли друкування здійснюється з застосуванням тріадних кольорів, без заздалегідь змішаних фарб, необхідно натиснути мишею на елементі списку, що відповідає тріадному кольору.

Інколи виникає проблема перетворення плашечних кольорів у складені. Провести це перетворення в PageMaker дуже легко, однак воно не завжди приводить до потрібного результату. Деякі плашечні кольори взагалі не можна відтворити тріадними фарбами. При однаковому перетворенні немає потреби орієнтуватися за зображенням на моніторі.

Перетворити плашечний колір у складений можна декількома способами:

1. Змінивши тип даного плашечного кольору на складений.

2. Обравши відповідний колір з бібліотеки складених кольорів.

3. Включивши режим All to process (Всі тріадні) у діалоговому вікні Print Colors (Друкування: Кольору) безпосередньо перед друкуванням кольороділенних відбитків. При цьому реального перетворення кольорів у публікації не відбувається. Кольороділення здійснюється програмними засобами принтера. Цей спосіб є оборотним. Режим друкування тріадними фарбами плашечних кольорів можна в будь-який момент скасувати.

Відтінки кольорів

Програма PageMaker дозволяє призначати об'єктам відтінки базових кольорів без попереднього їх визначення, але якщо відтінок використовується інтенсивно, зручно задати його як окремий колір.

Відтінок визначається таким чином:

1. Необхідно обрати раніше визначений базовий колір. Виділити його назву в палітрі кольорів і відкрити діалогове вікно для визначення нового кольору. Відсоток відтінку встановлюється за допомогою повзунка або введенням значення у відповідне поле з клавіатури. Поле перегляду поділяється навпіл і у верхній половині відображається колір, що відповідає зробленим установкам. Після редагування необхідно натиснути мишею на кнопці ОК, і колір з'явиться на палітрі кольорів, причому перед його назвою буде вставлений знак відсотка, що свідчить про той факт, що відтінок іншого кольору.

Більшість поліграфічних машин не можуть відтворювати відтінки кольорів з тією точністю, з яким їх можна задати в програмі PageMaker.

При створенні назв відтінків рекомендується вводити в ім'я назву базового кольору і відсоток відтінку. Це дозволяє з одного погляду на палітрі кольорів визначити і базовий колір, і то, наскільки даний відтінок свіфоніше його. Такий спосіб створення назви допомагає також усунути наслідки видалення того або іншого кольору – при видаленні базового кольору його відтінки перетворюються в чорний колір. Відтінок можна визначити тільки після того, як визначений базовий колір. Якщо кольору заданий тип Tint (Відтінок), то при зміні базового кольору (відсоток якого задається) відповідно змінюється і заданий відтінок. Колірна модель і спосіб друкування (плашечний або тріадний) відтінку кольору аналогічні базовому кольору.

Список Model (Модель) визначає колірну модель, яка описує даний колір – RGB, CMYK, HSB. Її також можна вільно змінювати. Однак через різне уявлення кольорів у різних системах при зміні моделі можливі порушення кольоровідтворення. Деяку компенсацію дає застосування системи керування кольором Kodak Color Management System (CMS).

Прапорець Overprint (Накладення) регулює спосіб друкування даного кольору щодо інших. Якщо задано режим накладення (прапорець встановлений), об'єкти даного кольору друкуються з накладенням. Якщо прапорець знятий, то об'єкти, пофарбовані в даний колір, маскують об'єкти інших кольорів.

Виворітний друк – це режим друкування елементів макета, при якому на загальну область перекривання декількох об'єктів наноситься тільки фарба, що відповідає об'єкту, розташованому вище інших. Виворотка запобігає змішуванню фарб безпосередньо на сторінках.

У випадку накладення всі об'єкти друкуються один поверх ншого, що може привести до небажаної появи третього кольору. Виворотка запобігає появі третього кольору, однак при поганий приводке кольорів у публікації можуть з'явитися нитковидні просвіти. Для вирішення проблем накладення і приводки кольорів існує прийом трепінга, або колірних пасток.

У центрі вікна знаходиться група повзункових перемикачів, за допомогою яких можна плавно змінювати співвідношення компонентів у даному кольорі. Кожний повзунок належить до одного з компонентів кольору. Назви і призначення їх різні для різних колірних моделей. Для CMYK це компоненти Cyan (Блакитний), Magenta (Пурпурний), Yellow (Жовтий), Black (Чорний). Для моделі HSB – Hue (Колір), Saturation (За насиченістю), Brightness (Яскравість). За допомогою повзунків можна визначити багато кольорів, спостерігаючи, як вони змінюються за мірою переміщення повзунка в поле попереднього перегляду кольору, розташованому в правому нижньому куті діалогового вікна. Колір у верхній частині поля перегляду змінюється синхронно з переміщенням повзунків, а в нижній частині поля зберігається зразок вихідного тексту. Це дає можливість порівнювати результат редагування кольору з його вихідним видом.

У комплект постачання програми PageMaker входить кілька бібліотек стандартних кольорів, у тому числі – повна бібліотека системи PANTONE. При визначенні кольору, немає гарантій, що монітор відобразить його коректно, тобто колір при друкуванні буде саме таким, як на моніторі.

Після вибору бібліотеки з'явиться вікно з колірними зразками і лінійкою прокручування. Для обрання зразка кольору для переносу на палітру кольорів програми PageMaker досить натиснути мишею на ньому, а потім – на кнопці ОК. На екрані буде відображене діалогове вікно Color Picker (Параметри кольору) з керуючими елементами, установленими відповідно до обраного зразка. Остаточно колір переноситься на палітру після натискання мишею на кнопці ОК у даному діалоговому вікні. Після цього колір можна застосовувати, призначаючи його об'єктам і тексту.

Після вибору одного зразка кольору можна не закривати діалогове вікно бібліотеки. За один прийом можна обрати для переносу на палітру кольорів PageMaker відразу декілька зразків. Для цього досить при натисканні мишею на другому і наступному зразках утримувати натиснутою клавішу <Ctrl>. Якщо замість натискання мишею на зразку кольору при натиснутій клавіші <Ctrl> протягти покажчик миші за декількома зразками, усі вони будуть обрані для переносу на палітру кольорів.

Той же прийом можна порадити, якщо плашечний колір на екрані не відповідає кольору в каталозі. Необхідно відредагувати його, не змінючи його назви. Відображення кольору на екрані монітора не здійснює ніякого впливу на зовнішній вигляд плашечного кольору на відбитку, тому що він утвориться стандартною фарбою. Для корегування і передачі кольору в PageMaker існує система керування кольором Kodak CMS.

Діалогове вікно, що відкривається кнопкою CMS Source (Джерело CMS), визначає джерело зображення, тобто колірний простір, у якому воно створено або відредаговане. Система керування кольором дозволяє домогтися більш повної відповідності передачі кольору для всіх пристроїв висновку, набудовуючи систему відображення окремо для кожного кольору і зображення в публікації залежно від типу вивідного пристрою і джерела зображення.