Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч2 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
502.27 Кб
Скачать

Тема 8. Друкування публікацій PostScript або не-PostScript?

Принтери підрозділяються на дві нерівні категорії – PostScript і не-PostScript. Друга категорія містить усі матричні і струмні принтери, лазерні і термодифузійні принтери, плотери, що не мають підтримки PostScript.

В цих принтерах відсутній інтерпретатор PostScript, реалізований у вигляді електронної схеми. У теперішній час відбувається поступовий перехід від апаратної реалізації інтерпретаторів PostScript до програмного. Найчастіше програмна інтерпретація використовується у фотоскладальних автоматах. Це зв'язано з дуже високою вартістю апаратного інтерпретатора для пристроїв з таким величезним дозволом друкування. Значно дешевше придбати окремий могутній комп'ютер і запустити на ньому програму растрового процесора (RIP – Raster Image Processor). Крім того, програмна реалізація дозволяє включити в RIP додаткові можливості.

Програмні растрові процесори є і для He-PostScript-принтерів, наприклад інтерпретатори Freedom of Press (ColorAge Inc.), ZScript (Zenographics Inc.), Image Alchemy PS (Handmade Software) та ін. Апаратна підтримка звичайних лазерних принтерів має ряд переваг: висока швидкість роботи, використання оригінальної технології Adobe, звільнення процесора комп'ютера від задачі інтерпретації PostScript.

PostScript надає важливі для видавничих пристроїв можливості: завдання параметрів растрування, друкування імпортованих EPS-зображень, підтримка PostScript-шрифтів, точна обробка розгорнутих, кадрованих зображень та ін. Інтерпретатори PostScript поставляються і окремо у вигляді модуля з набором мікросхем. Модуль може бути вставлений у слот розширення усередині принтера.

Можливості, що мають тільки PostScript-принтери:

1. Завдання параметрів растрування при друкуванні: лінеатури і кутів растрування для кожної виведеної форми. PCL (Printer Control Language) дозволяє задавати параметри растрування тільки для композитного друку і не дозволяє вивести кольороділення. Усі кольороділенні форми будуть мати однакові лініатури і кути растра.

2. Шрифти Туре 1 завантажуються безпосередньо в принтер. При друкуванні на інших принтерах вони будуть перетворені в контури.

3. Інверсний текст відображається адекватно. Інші принтери вимагають для цього друку шрифтів в якості графіки, що значно збільшує час друкування і вимагає великих ресурсів принтера.

4. Повернені і перекручені зображення друкуються без погрішностей з високою точністю. PCL-принтери рідко справляються з такими зображеннями.

5. Імпортовані EPS-зображення будуть надруковані з високою якістю.

Друкування на лазерному принтері і фотоскладальному автоматі

Друкування з PageMaker не відрізняється від друку з будь-якого додатка Windows. Діалогове вікно Print Document (Друкувати документ) відкривається при виборі команди Print (Друкувати). Діалогове вікно має ряд кнопок, розташованих праворуч вікна, для обирання параметрів настройки пристрою висновку:

Document (Документ).Визначає, яку частину публікації або книги необхідно вивести на друк; кількість необхідних копій і послідовність друку сторінок; орієнтацію сторінки на аркуші паперу; пристрій виводу і файл його опису.

Paper (Папір).Здійснює визначення формата паперу, масштабування при друкування, розбивку великих сторінок на фрагменти, які містяться на папері заданого формату; вказування необхідності друку обрізних і приводних хрестів, а також типографських шкалок і інформації про друковану сторінку.

Options (Варіанти).Дозволяє оптимізувати друк шрифтових і графічних елементів, створювати PostScript-файли для відкладеного друку.

Features (Властивості). У цьому розділі зібрані установки специфічних для даного пристрою виводу апаратних можливостей.

Color (Колір).Призначено для настройки системи керування кольором, режиму виводу композитних кольорових зображень на чорно-білих принтерах, друкування дзеркальних або негативних сторінок; найважливіші настройки друку кольороділених смуг, параметри растрування.

Reset (Відновити).Встановлює значення всіх настроєк у стан, у якому вони були на момент відкриття діалогового вікна друку.

Print (Друкувати).Запускає друкування з обліком зроблених у всіх розділах установок.

Cancel (Скасувати).Скасовує друкування документа і всі зроблені в діалоговому вікні установки.

Установка параметрів розділу Document

Діалогове вікно Print (Друкувати) з'являється при обранні розділу настроювань Document (Документ). Настройки аналогічні більшості додатків Windows і визначають, яку частину документа необхідно друкувати і який пристрій виводу при цьому необхідно використовувати.

Printer (Принтер).Дозволяє змінити принтер.

PPD.Позначення, наведені в полі PPD, залежать від дозволення застосування файлів PPD. Дозволити або заборонити застосування можна перемикачем Display PPD name (Показати імена PPD-файлів) у діалоговому вікні More Preferences (Додаткові установки).

Copies (Копій). У цьому полі вказується число копій публікації, які необхідно надрукувати. Надрукувати за один прийом можна до 32 000 копій.

Collate (Копії в підбор).При встановленні цього прапорця копії будуть надруковані з правильною послідовністю сторінок.

Reverse (Зворотний порядок).Застосовується коли необхідно швидко переглянути кожну зі сторінок, що друкуються. Цей режим зручний також при роботі з принтерами, що укладають надруковані аркуші у вихідний лоток лицьовою стороною нагору. У деяких принтерах є можливість друку з прямолінійним трактом папера (для друку на картоні або конвертах). У даному випадку надруковані аркуші видаються через спеціальний отвір у задній стінці принтера, також лицьовою стороною нагору. Дуже часто такий режим застосовується для оборотнього друку на лазерному принтері, що укладає готові аркуші лицьовою стороною вниз.

Proof (Чернетка).При установці цього прапорця графічні зображення друкуються у вигляді сірих перекреслених прямокутників. Розміри прямокутників збігаються з габаритами зображень.

Ranges (Вибірково).У більшості випадків на друкуються всі сторінки публікації (перемикач діапазону" знаходиться в положенні All (Усі)). Якщо необхідно надрукувати лише деякі сторінки, то необхідно ввести у відповідне поле список номерів сторінок, що підлягають друку. При цьому перемикач діапазону автоматично займе положення Ranges (Вибірково). Номера окремих сторінок і групи суміжних сторінок у цьому списку розділяються комами, а номера початкової і кінцевої сторінки в групі – дефісом. У позначенні групи суміжних сторінок сторінка з меншим номером повинна бути зазначена перед дефісом.

Reader's spreads (Книжкові розвороти).При установці прапорця на одному аркуші папера друкуються відразу дві суміжні сторінки публікації, що дозволяє легко оцінити якість верстки розворотів. У цьому режимі автоматично включається режим масштабування Reduce to Fit (Зменшити за форматом), а орієнтація аркуша паперу заміняється на альбомну. Дуже часто режим книжкових розворотів у два рази заощаджує папір при друкуванні коректури публікацій невеликого формату.

Ignore "Non-Printing" setting (Ігнорувати атрибут "Недрукований"). У програмі PageMaker є можливість блокувати друкування елементів за допомогою спеціального атрибута. Даний прапорець дозволяє примусово надрукувати. Це зручно, коли до тексту і макета додавалися зауваження, відформатовані з таким атрибутом, і їх необхідно надрукувати.

Print blank pages (Порожні сторінки).Для правильного балансування розворотів або при оборотньому друкуванні в документ небхідно вставляти порожні сторінки. Для друку цих сторінок необхідно встановити прапорець Print blank pages (Порожні сторінки) – у протилежному випадку PageMaker заощаджує папір, не друкуючи сторінки, на яких немає елементів. При підготовці до оборотнього друку цей прапорець обов'язково необхідно встановити – у протилежному випадку може бути порушений порядок проходження сторінок у публікації. При друкуванні на фотоскладальному автоматі або кольоровому принтері необхідно заборонити друкування порожніх сторінок.

Print: Both Pages/Even Pages/Odd Pages (Друкувати: Підряд/Парні/Непарні). Застосовується при оборотньому друкуванні. У цьому випадку друкуються спочатку непарні сторінки. Потім стопка надрукованих сторінок перевертається і знову заправляється в лоток принтера. Після цього друкуються парні сторінки. Необхідно встановити також прапорець Print blank pages (Порожні сторінки) і поставити в потрібне положення прапорець Reverse (Зворотний порядок).

Orientation (Орієнтація). Призначений для визначення книжкової або альбомної орієнтації аркушів паперу при друкуванні.

Print all publications in book (Друкувати всі публікації книги).Включає режим друку всіх публікацій, зазначених у структурному списку активної публікації. Тому друкувати в цьому режимі всю публікацію здійснюється з файлу, який містить повний структурний список книги.

Use paper settings of each publication (Папір окремо для кожної публікації).Цей режим застосовується, якщо файли публікації мають різну орієнтацію або формат папера. Коли даний прапорець встановлений, установки орієнтації і форматів папери беруться з окремих файлів публікації, а не з поточних установок діалогового вікна Print Document (Друкувати документ). Поточні установки в такому випадку діють тільки на відкритий файл зі структурним списком.

Режими друкування всіх сторінок або вибіркового друку діють тільки в активній публікації, а друкування тільки парних або тільки непарних – у всіх публікаціях структурного списку.

Установка параметрів розділу Paper

Елементи керування даного діалогового вікна:

Size (Формат).Дозволяє обрати розміри аркуша паперу зі списку. Інформація про формати папера зчитується з файлу PPD, там же зазначені і можливі джерела подачі папера для конкретного принтера.

Source (Подача). Якщо в принтері передбачено більш одного лотка подачі папера, джерело можна обрати з цього списку. Якщо у файлі PPD зазначено, що принтер може працювати з нестандартними розмірами аркушів папера, необхідно обрати у списку розмірів альтернативу Custom (Замовлений) і задати розміри в допоміжному діалоговому вікні.

Printer's marks (Типографські мітки) і Page information (Опис сторінки).Для друку типографських міток необхідний додатковий простір на сторінці шириною 16 мм із кожної сторони. Це означає, що на стандартному аркуші формату А4 можна буде надрукувати з типографськими мітками сторінку з розмірами, що не перевищують 178x265 мм. Мітки обрізки застосовують в друкарнях для обрізання сторінок публікації з аркушів папера більш великих розмірів, на яких здійснювався друк. Шкала кольорів дає можливість перевірити якість кольоровідтворення при кольоровому друкуванні, а шкала щільності – правильність відтворення півтонів сірого кольору фотоскладальним автоматом або друкарською машиною. Мітки приводки являють собою мініатюрні круглі мішені, за якими у друкарні виконують приводку кольороділених форм при багатоколірному друкуванні.

При друкуванні на фотоскладальному автоматі формат паперу встановлюється таким, щоб на ньому розміщувалась друкована сторінка разом з типографськими мітками. Це значення можна одержати і без розрахунків, якщо включити друкування типографських міток, а потім обрати зі списку Size (Формат) варіант Custom (Замовлений). У діалоговому вікні будуть проставлені розміри відповідні мінімальним необхідним для розміщення сторінки і типографських міток.

Page information (Опис сторінки).Установка цього прапорця включає режим друку на кожній сторінці назви файлу, номера сторінки, назви кольору і дати друкування. Для виводу цієї інформації необхідна додаткова горизонтальна смуга шириною 13 мм.

Center page in print area (Сторінка за центром).Сторінки публікації розміщаються посередині аркушів папера, зарядженого в принтер.

Fit (Співвідношення розмірів).Числові значення форматів паперу, поля друку і відступів можна одночасно побачити, якщо здійснити подвійне натискання мишею в полі діаграми. Розрахунок відступів здійснюється від розміру сторінки або від задрукованої області. Paper size (За розміром паперу) – задрукована області покриває весь аркуш паперу або плівки; його необхідно використовувати при друкуванні на фотоавтоматі. Printable area (За задрукованою областю) розраховує розміри відступів (при цьому частина аркуша паперу може бути недоступна для обраного принтера). Ширина цієї смуги визначена у відповідному PPD-файлі. Цей варіант застосовується при друкуванні на настільному принтері.

Якщо розміри доступної для друку частини аркуша перевищені, то значення відступів будуть виділені червоним кольором. Якщо включено режим друку негатива, то зображення в полі попереднього перегляду буде негативним, а при включенні режиму друку дзеркального відображення велика буква "Е" буде замінена своїм дзеркальним відображенням.

Tiling (Розбивка).При необхідності друкувати сторінки публікації з розмірами, що перевищують розміри папера, закладеної в принтер, можна скористатися списком Tiling (Розбивка). Згодом сторінка публікації великого розміру може бути зібрана з фрагментів. Auto (Авто) надає програмі PageMaker автоматично обрати варіант розбивки сторінки публікації на фрагменти. При виборі Оverlap (Перекриття) можна ввести ширину області перетинання фрагментів один з одним. При ручній розбивці сторінки на фрагменти для виводу можна керувати процесом розбивки самостійно. Найчастіше застосовується саме такий спосіб для того, щоб уникнути перетинання фрагментів на сюжетно важливому місці сторінки. У цьому режимі при натисканні кнопки Print (Друкувати) PageMaker друкує один фрагмент сторінки. Верхній лівий кут фрагмента визначається положенням початку координат, а розмір – форматом задрукованої області. Для друку чергового фрагмента необхідно перемістити початок координат у верхній лівий кут чергового фрагмента.

Scale (Масштаб).Інший варіант друку публікації, сторінки якої перевищують розміри аркушів папера – масштабування. У процесі друку можна збільшити або зменшити розмір сторінки публікації, задавши коефіцієнт масштабування в межах від 5 до 1600%.

Reduce to fit (Зменшити за форматом).Якщо при друкуванні сторінки, що не уміщається на папері, масштаб не важливий, то можно обчислити мінімальне масштабування за допомогою програми PageMaker.

Thumbnails (Мініатюри). Для оцінки зовнішнього вигляду публікації необхідно встановити перемикач масштабування в положення Thumbnails (Мініатюри). У відповідному цьому положенню перемикача полі необхідно задати кількість мініатюр, що програма PageMaker буде друкувати на одному аркуші.

Установка параметрів розділу Options

Установки, що визначають режим відтворення графічних зображень:

Send image data (Графічні дані).Визначає, який обсяг даних пересилається в принтер при друкування растрових зображень. За умовчуванням встановлений варіант Optimized subsampling (Оптимізувати). У цьому режимі PageMaker посилає на принтер зображення з дозволом, необхідним для гарної якості друку при заданої лініатурі растру. Режим зручний для виводу коректури на лазерний принтер. При друку на лазерному принтері рідко потрібен дозвіл більш 150 точок/дюйм. Для друку на фотоскладальному автоматі найкраще використовувати файли оригінального дозволу. Для цього необхідно обрати варіант Normal (Без настройки). Інші варіанти призначені для висновку коректури. Перший, Omit Images (Заборонити), замість зображень виводить сірі прямокутники, а другий, Low resolution (Низький дозвіл), – екранні версії графічних файлів. Ці режими сильно заощаджують час виводу публікації.

Data encoding (Кодування даних).Значну частину часу друку займає пересилання даних у принтер. Звичайно при пересиланні PostScript використовується кодування ASCII, тобто текстовий формат. Якщо принтер підтримує подвійне кодування PostScript необхідно обрати кодування ACSII. Подвійному кодуванню відповідає варіант Send binary image data (У подвійних кодах), а текстовому – Send ASCII image data (У кодах ASCII).

Download fonts (Завантажувати шрифти).Список надає вибір варіантів роботи зі шрифтами TrueType і Туре 1.

Include PostScript error handler (Реєстрація PostScript-помилок). Якщо цей прапорець встановлений, то PageMaker завантажує в принтер програму, що допомагає відшукати причини виникнення помилок при виводі PostScript-файлу. Використання такої можливості доцільно при виникненні проблем з висновком коректури на лазерний принтер. Якщо публікація друкується у файл при встановленому прапорці реєстрації помилок, то оброблювач помилок також записується у файл.

Write PostScript to file (Записати PostScript-файл).Друкування з PostScript-файлу на 10–30% дешевше, ніж з верстки. При встановці прапорця Write PostScript to file (Записати PostScript-файл) стають доступними деякі допоміжні елементи керування діалогового вікна, зокрема поле для назва файлу, у який буде записаний опис публікації мовою PostScript. Кнопка Browse (Огляд) відкриває стандартне діалогове вікно файлу Windows, за допомогою якого можна вказати місце розташування файлу для друку публікації.

При встановленні перемикача в позицію Normal (Без настройки) PageMaker формує назву файла друкування з назви файлу публікації з заміною розширення на ps. Публікація виводиться в багатосторінковий файл PostScript.

При встановленні перемикача в позицію EPS-file (EPS-файл) кожна сторінка публікації виводиться в окремий файл, назва якого формується з перших символів назви публікації, до яких додається номер сторінки. Для таких файлів застосовується розширення EPS. Формат EPS зручний також у тих випадках, коли необхідно передати зображення зверстаної сторінки в іншу програму (наприклад, Adobe Illustrator).

При встановленні перемикача в позицію For prepress (Для додрукарської обробки) формуються файли з розширенням sep. У цьому випадку в сервісне бюро передається композитний (кольоровий) файл, тобто програма PageMaker не виконує кольороділення. Цей режим використовується також при підготовці вихідних даних для програм додрукарської обробки типу PrePrint або PressWise фірми Adobe. PressWise – додаток, який формує зі сторінок публікації спусковий макет, що дозволяє друкувати декілька сторінок на одному аркуші з наступним фальцюванням і брошуруванням.

Page independence (Кожна сторінка незалежно). Цей прапорець керує режимом передачі гарнітур PostScript із програми PageMaker у принтер. При друкуванні публікації на папір цей прапорець практично ніколи не встановлюють. Якщо підготовлено файл для додрукарської обробки, то установка цього прапорця програму PageMaker, дозволяє включити опис гарнітур у кожну сторінку публікації.

Extra image bleed (Збільшити вихід за обріз).Установка прапорця необхідна в особливих ситуаціях. За умовчуванням програма PageMaker дозволяє TIFF-зображенню "висуватися" за край сторінки не більше ніж на 3 мм, але при включенні даного режиму ця відстань збільшується до 25 мм (при висновку у файл). Прапорець доступний тільки коли перемикач знаходиться в положеннях EPS-file (EPS-файл) або For prepress (Для до друкарської обробки).

Установка параметрів розділу Features

Вибір особливих апаратних можливостей принтера здійснюється в режимі Features (Властивості) діалогового вікна команди Print (Друкувати). Друкування в такому режимі може привести до яких-небудь непорозумінь – наприклад, на неї впливає установка атрибута орієнтації листа. Щоб не помилитися, необхідно розглядати цю орієнтацію як атрибут розміщення полей для підшивки вздовж довгої або короткої сторони аркуша. При виборі альбомної орієнтації і розміщенні полей для підшивки вздовж короткої сторони аркуша виходить книга із широкими і низькими сторінками. Режими, доступні через елементи керування цього діалогового вікна, визначаються виробником принтера та описуються у файлі PPD.

Установка параметрів розділу Color

Composite (Сполучений відбиток).У цьому режимі на лазерний або кольоровий струминний принтер виводяться композитні (кольорові) відбитки. Композитний відбиток дає можливість одержати уявлення про публікації в цілому, оскільки на ньому сполучені в єдине зображення всі ділені смуги. У більшості випадків перемикач композитного режиму встановлюється в положення Grayscale (Півтону) і для лазерних, і для кольорових принтерів. Цей перемикач переводиться в положення Print colors in black (Усі кольори – чорним) тільки в одному випадку: при друкуванні пробного відбитку публікації з використанням плашечних кольорів, на якому PageMaker повинний вивести усі відтінки відповідно до процентного змісту в них базового кольору не залежно від самих базових кольорів.

Mirror (Дзеркало) і Negative (Негатив).За допомогою цих режимів підготовляються оригінали для друкування на фотоскладальний автомат. Різні фотоавтомати вимагають по-різному підготовлених оригіналів, крім того, і фотоформи, передані в друкарню, можуть принципово відрізнятися один від одного. Режим Negative (Негатив) виводить зображення в інвертованому вигляді, воно виглядає як негатив чорно-білої фотографії. Режим Mirror (Дзеркало) виводить дзеркальне відображення зображення. Якщо на плівку виведене пряме зображення тексту, то можна легко прочитати його. Дзеркальне зображення тексту дуже важко читати без допомоги дзеркала. Змінюючи стан прапорця Mirror, одночасно змінюється положення плівки фотоформи щодо заготовки друкарської форми – світлочутливою емульсією нагору або емульсією вниз.

Preserve EPS colors (Зберігати кольору EPS).Необхідність відновити і віддрукувати вихідні кольори, визначення яких утримувалися в імпортованих графічних зображеннях формату EPS. Установка даного прапорця надає таку можливість.

Separations (Кольороділення).Це положення перемикача використовується для виводу ділених смуг або фотоформ для друку кольорових відбитків у друкарні. У цьому режимі також створюються файли PostScript, призначені для передачі публікації в сервісне бюро. Але найчастіше цей режим для перевірки результатів кольроділення, у ході якого з'ясовується правильність призначення кольорів різним об'єктам. Розділ Color (Колір) діалогового вікна Print (Друкувати) містить список усіх кольорів, визначених у публікації. Щоб визначити, які кольори з наведених у списку необхідно друкувати, потрібно виділити колір натисканням миші на його імені в списку та встановити розташований нижче прапорець Print this ink (Друкувати фарбу).

Remove unused (Видалити непотрібні).Ця кнопка видаляє зі списку ті кольори, що були визначені, але не застосовувалися при оформленні публікації. Такого ж результату можна досягти, скориставшись командою Remove unused Colors (Видалити невикористані кольори) меню палітри Colors (Кольору). Різниця у тому, що в останньому випадку визначення кольори видаляються з усієї публікації назавжди, а в першому – тільки на момент друку.

All to process (Все тріадними).Це найпростіший спосіб звести безліч кольорів, визначених у публікації, до тріадних. Після перетворення плашечних кольорів у тріадні обов'язково внеобхідно випустити спробний відбиток публікації.

Print all inks (Всі фарби) і Print no inks (Скасувати вибір).Вони дозволяють швидко вносити зміни в перелік кольорів, обраних для друкування.

Optimized screen (Оптимальний растр).Визначає параметри растрування при друкуванні. Якщо сторінки друкуються композитом, то список містить два варіанти – значення Default (За умовчуванням), задане в драйвері принтера, і замовлені параметри растрування Custom (Довільно). Якщо значення в сусідніх з цим списком полях Frequency (Лініатура) і Angle (Кут нахилу) задані вручну, то активним у списку автоматично стає елемент Custom (Довільно). Параметри растрування залежать від багатьох факторів.