Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч2 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
502.27 Кб
Скачать

Імпортування Web-сторінок

Імпортування Web-сторінок здійснюється при перетаскуванні їх вмісту з вікна браузера в публікацію або при приміщенні їх у неї за допомогою команди Place (Помістити).

За допомогою цієї команди можна помістити в публікацію як локальні HTML-документи, так і з Інтернету. При імпорті необхідно включити прапорець Show filter preferences (Показати установки фільтра), який відкриває діалогове вікно з установками фільтра імпорту HTML.

Списки HTML style (Стиль HTML) і PageMaker style (Стиль PageMaker) визначають відповідності між стилями HTML і стилями публікації. Для задання стилю публікації, у який перетвориться стиль HTML необхідно натиснути мишею на його рядку в списку PageMaker style (Стиль PageMaker). Це натискання відкриє меню, яке містить стилі, визначені в публікації. Обраний у даному меню стиль відобразиться в списку PageMaker style (Стиль PageMaker) напроти відповідного стилю у вікні HTML style (Стиль HTML). Пункти групи Graphics (Зображення) визначають режим їх імпорту. Перемикач Include images (Включити зображення) дозволяє їх імпорт, а перемикач Inline graphic/Independent Graphic (Вкладені/Вільні) визначає, який з цих типів буде застосовувати PageMaker при приміщенні в публікацію. Прапорець Keep hyper-links (Зберегти гіперзв'язку) дозволяє імпортувати гіпертекстові посилання разом із змістом сторінки. Імпортовання посилання в палітру Hyperlinks (Гіперзв'язку) здыйснюэться аналогічно імпорту з Web-сторінки командою Import URLs From Web (Імпортувати URL з мережі Web). Цю можливість необхідно застосовувати, якщо сторінка імпортується в PageMaker для редагування з метою створення нової електронної публікації. Якщо ж метою є паперове видання, прапорець Keep Hyperlinks (Зберегти гіперзв'язку) можна скинути.

У режимі перегляду гіперпосилань у PageMaker при встановленому перемикачі Outline link sources when hand tool is selected (Виділяти гіперпосилання в режимі перегляду) і поточному інструменті Hand Tool (Рука) створюється контур синьою рамкою. На цьому завершується найбільший і складний етап підготовки електронної публікації.

Експорт публікації у формат html

Експорт публікації у формат HTML здійснюється відповідним фільтром експорту, натисканням команди HTML (HTML) підміню Export (Експортувати) меню File (Файл). Вона відкриває діалогове вікно. У цьому вікні можна визначити, скільки окремих HTML-документів необхідно створити з файлу публікації і які її сторінки або матеріали повинні ввійти в кожний документ. Перелік документів знаходиться в списку HTML Document Titlte (Назва документа), а сторінки або матеріали публікації – у списку Contents (Зміст). Група елементів Export Files To Location (Експортувати файли в папку) визначає папки, у які будуть експортовані HTML-документи і графічні файли. Часто при створенні сайта графічні файли для всіх його сторінок розміщають в окремій папці. Для кожного експортованого документа можуть бути призначені окремі папки. Прапорець View HTML (Перегляд HTML) включає негайне завантаження експортованої сторінки в браузер для контролю правильності експорту. Нижче перемикача знаходиться кнопка, що дозволяє обрати браузер для перегляду Web-сторінок.

В списку експортованих документів знаходиться єдиний документ – Untitled1, у який входять усі сторінки публікації. Для того, щоб передбачити створення декількох документів (Web-сторінка не повинна бути надто довгої), необхідно застосовувати діалогове вікно Export HTML: New Document (Експорт HTML: Новий документ), який відкривається кнопкою New (Новий) з головного вікна фільтра експорту. Велику частину вікна займають два списки. Ліворуч знаходиться список усіх сторінок або матеріалів публікації, праворуч – список тих сторінок, що повинні ввійти в новий документ. Якщо для публікації важлива розбивка на сторінки, необхідно перемістити перемикач, розташований над списками, у положення Assign PageMaker Pages (Включити сторінки публікації). Якщо ж важливішим є збереження цілісності текстових матеріалів незалежно від їх розташування в макеті, то необхідно встановити режим Assign PageMaker Stories (ignore layout) (Включити матеріали (ігнорувати макет)).

Зверху даного діалогового вікна знаходиться поле Document Title (Назва документа), що дозволяє ввести ту інформацію, яка буде розміщена в полі <title></title> експортованого HTML-документа. Кнопка Background (Задній план) відкриває стандартне файлове діалогове вікно Windows, у якому можна вказати назву файлу з фоновою текстурою для експортованого документа. Текстура, як правило, має невеликий розмір і використовується браузером для заповнення фона. При цьому браузер "розмножує" текстуру, заповнюючи весь необмежений простір сторінки мозаїкою з елемента, що знаходиться у файлі. Web-сторінка може мати не тільки текстурний фон, але і довільну заливку. Для здійснення заливки сторінці кольором необхідно при редагуванні публікації задати цей колір як колір папера, використовуючи палітру Colours (Кольору).

Для переходу назад у головне вікно фільтра експорту необхідно натиснути кнопку Done (Готове) або Cancel (Скасувати). Зміст створених документів можна в будь-який момент перевизначити, якщо натиснути кнопку Edit (Редагувати) при обраному в головному вікні документі або просто двічі натиснути мишею на його назві. При цьому відкривається діалогове вікно Export HTML: Edit Contents (Експорт HTML: Редагувати вміст). Перший перемикач Approximate layout using HTML tables when exporting pages (Зберігати макет за допомогою HTML-таблиць при експорті сторінок) визначає можливість зберегти розміщення елементів публікації в HTML-документі. Якщо перемикач відключений, то результатом експорту буде суцільна сторінка тексту з усіма графічними елементами, вкладеними в нього. При створенні документа на основі матеріалів PageMaker положення перемикача не має значення, тому що при експорті матеріалів збереження макета неможливо.

У режимі збереження макета стає доступним поле Exported page width (Ширина експортованої сторінки). Обов'язково простежите, щоб у цьому полі стояла розумна цифра (див. попередній розділ). PageMaker при експорті пропорційно відмасштабує макет таким чином, щоб у браузері він мав ширину в зазначену кількість пікселів. При неправильній установці цього значення необхідно одержати порожню сторінку, або для її перегляду необхідно прокручивать вікно браузера. У діалоговому вікні установок розташована таблиця відповідності стилів PageMaker стилям HTML. Перемикач Preserve character attributes (Зберігати атрибути символів) визначає можливість зберігати при експорті локальне форматування (збільшений/зменшений кегль, накреслення, позиції над- і підіндексів). Цей перемикач включений.

Елементи керування групи Graphics (Зображення) керують режимом перетворення графіки в придатний для WWW вигляд. Розмір файлів дуже критичний при їх передачі мережею, тому що час прямо пропорційний їх завантаженню. Тому всю графіку публікації необхідно перетворити в названі формати. Крім того, дозвіл зображень, використовуємих у WWW, значно нижче, ніж у поліграфії (72 крапки на дюйм для WWW проти 300 для фотоскладального автомата). Перерахування дозволу і збереження в інших форматах може здійснити фільтр експорту PageMaker. Формат (GIF або JPEG) можна визначити, задавши його одним з перемикачів групи Export as (Формат) (перемикач All to GIF (Усі в GIF) або All to JPEG (Усі в JPEG)), а можна через PageMaker, встановивши перемикач PageMaker chooses (Обирає PageMaker). Перерахування дозволу зображень включається установкою прапорця Downsample to 72 dpi (Знизити дозвіл до 72 dpi). Крім того, можна відмовитися від збереження довгих назв файлів Windows і застосовувати старий формат DOS (8 символів – назва і 3 символи – розширення). Формат назв визначається групою перемикачів File Names (Імена файлів), у яку входять два перемикачі – Use long name (Використовувати довгі назви) і Use short name (Використовувати короткі назви).

Повернутися в головне вікно фільтра експорту дозволяють кнопки ОК і Cancel (Скасувати). Перша перетворює зроблені установки поточними, друга скасовує їх.

Після визначення змісту усіх HTML-документів, каталогів для експорту і його параметри, можна дати PageMaker команду створити ці документи (кнопка Export HTML (Експорт HTML)), відмовитися від експорту і зроблених установок (кнопка Cancel (Скасувати)) або відкласти експорт зі збереженням усіх настроєк фільтра (кнопка Done (Готова)). Останній вибір надає можливість повернутися до редагування публікації без необхідності знову створювати настройки фільтра експорту.