Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект лекций з НВС Ч2 2 курс (укр).doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
502.27 Кб
Скачать

Палітра кольорів у PageMaker

Основним інструментом роботи з кольорами в PageMaker є палітра кольорів. Це стандартна палітра PageMaker. Кольори визначаються шляхом їх додавання в палітру. Цю палітру кольорів можна застосовувати для оформлення графічних об'єктів і тексту на сторінках публікації. У палітрі здійснюється визначення, редагування і видалення кольорів, а також їх призначення об'єктам. Кнопки у верхній частині палітри відповідають за присвоєння кольора контуру об'єкта, його заливкою. Для зміни режиму присвоєння кольору досить натиснути відповідну кнопку. Поруч знаходиться список Tint (Відтінок). Кожному з пофарбованих об'єктів можна додати заливку або контур відтінком кольору від 100 до 0%. При цьому відтінок кольору не потрібно визначати як окремий колір. Якщо ж відтінок кольору застосовується часто, можна також визначити його окремим рядком. Усі визначені кольори публікації наведені в рядках палітри. Поруч з назвою кольору наведений його зразок. Праворуч від назви кольору знаходяться піктограми з позначенням статусу кольору – колірна модель, за якою визначено колір (RGB, CMYK, HLS) і тип кольору – простий (плашечний), складений або відтінок кольору. Піктограми відображаються в меню палітри. При активізаціії режимів напроти кожного з них є галочка. У нижній частині палітри розташований рядок статусу обраного кольору і дві стандартні піктограми створення нового кольору і видалення існуючого.

Піктограми на палітрі кольорів означають наступне:

[None] ([Без кольору])– усунення раніше призначеного кольору PageMaker і повернення об'єкта в його вихідний стан.

[Paper] ([Папір])означає відсутність якої-небудь фарби або виворотку (knockout). Об'єкт є "ілюмінатором" у колірному шарі і крізь нього видно колір папера.

[Registration] ([Сполучення])застосовується для друкування технологічних позначок і маркерів обрізки. Об'єкт, якому призначений цей колір, друкується на усіх фотоформах. Для досягнення такого ефекту даний колір визначається як 100% усіх тріадних кольорів і як плашечний колір. Редагувати цей колір не можна, однак можна задавати його відтінок для даного об'єкта у відповідному списку.

[Black] ([Чорний]) також не можна редагувати. Для чорних об'єктів можна задавати відтінки, як і для будь-яких інших кольорів. Колір [Black] друкується винятково чорною фарбою.

Крім того, за умовчуванням у палітрі PageMaker розташовані ще чотири базових кольори CMYK. Звичайно вони не застосовуються в роботі, і перед початком роботи їх стирають, створюючи нове глобальне умовчання.

Для додавання кольору в публікацію PageMaker необхідно виконати одну з наступних дій:

1. Натиснути мишею на піктограмі "чистий лист" внизу палітри. При цьому відкриється діалогове вікно Color Options (Параметри кольору) з порожнім рядком назви. Вихідний колір – білий, вихідна модель – RGB.

2. Натиснути мишею на назві будь-якого кольору публікації, утримуючи клавішу <Ctrl>, або відкрити меню палітри і обрати пункт New Color (Новий колір). Відкрите вікно Color Options (Параметри кольору) має порожній рядок назви. Параметри створеного кольору будуть аналогічні параметрам вихідного кольору, тобто раніше обраного в палітрі.

3. Натиснути мишею на кожному з визначених у публікації кольорах і перетягнути рядок з обраним кольором до піктограми "чистий аркуш" внизу палітри. Це приведе до відкриття діалогового вікна Color Options (Параметри кольору), а у рядку назва кольору, у якому розташовується сполучення "<назва вихідного кольору> копія". Колір буде створюватись виходячи з того кольору, на якому виконано натискання, тобто мати такий ж тип і колірну модель.

4. Відкрити меню палітри і обрати пункт New Color (Новий колір). Вікно Color Options (Параметри кольору) має порожній рядок назви і вихідного кольору, що відповідає раніше обраному кольору в палітрі.

5. Для редагування існуючого кольору можна двічі натиснути на назві кольору в палітрі або виділити необхідний колір, відкривши меню палітри; обрати пункт Color Options (Параметри кольору), у якому можна відредагувати обраний колір. Базові кольори (їх назви вкладені в квадратні дужки) не редагуються.