Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_menedzhment.docx
Скачиваний:
80
Добавлен:
20.02.2016
Размер:
504.7 Кб
Скачать

74. Адміністративна модель прийняття управлінських рішень.

Дана модель описує реальний процес ухвалення рішень у важких ситуаціях. Адміністративна модель прийняття рішень грунтується на роботах Герберта Саймона. Традиційна теорія прийняття рішень в організації грунтується на ідеї про існування одиночного, раціонального підприємця, вчинки якого спрямовані на максимізацію прибутку. Саймон ж у своїх дослідженнях класичного підприємця замінив групою керуючих осіб, які приймають рішення - така ситуація характерна для більшості сучасних фірм. Управління фірмою здійснює група керівників, здатність яких до раціональних дій обмежена браком знань про всі наслідки прийнятих рішень, а також особистими якостями і громадськими зв'язками. Крім того, що входять до групи особи не можуть вибрати найкращу альтернативу і повинні бути згодні з альтернативою задовільною. Саме тому деякі фірми не прагнуть до максимізації прибутку, а намагаються знайти прийнятні рішення найбільш актуальних проблем.

Адміністративна модель більш реалістична в плані прийняття складних, непрограмовані рішень:

1. Цілі рішення, як правило, не відрізняються визначеністю, знаходяться в конфлікті один з одним. Менеджери часто не підозрюють про існуючі в організації проблеми та можливості.

2. Раціональні процедури використовуються далеко не завжди, а якщо застосовуються, то обмежуються спрощеним поглядом на проблему, не відображає складності реальних подій.

3. Межі пошуку менеджерами різних варіантів визначаються людськими, інформаційними та ресурсними обмеженнями.

4. Більшість менеджерів задовольняються швидше прийнятними, ніж максимізує рішеннями. Почасти це відбувається через обмеженість наявної у них інформації, почасти-з-за нечіткості критеріїв максимізації.

Дана модель носить описовий характер, відображає реальний процес прийняття управлінських рішень в складних ситуаціях, в ній враховуються людські й інші впливають на раціональність вибору обмеження.Адміністративне прийняття рішення багато в чому грунтується на інтуїції менеджера. Інтуїтивний вибір не є автократичним або ірраціональним, тому що він грунтується на життєвому досвіді, що дозволяє менеджерам швидко знаходити правильне рішення без будь-яких розрахунків і обчислень.

75.Поведінкові аспекти ухвалення рішення.

Навіть прийняте нелогічне рішення може виявитися правильним. Це пояснюють поведінковими аспектами процесу ухвалення рішення. Найліпше суб'єктивні впливи на процес відображає адміністративна модель. Інші поведінкові аспекти передбачають політичні чинники, інтуїцію, відданість обраному напряму, схильність де ризику, а також етику.

Адміністративна модель ґрунтується на поведінкових аспектах, що впливають на мен-ів під час ухвалення рішення. Вимушена раціональність означає, що мен-ри мають певні обмеження: цінності, підсвідомі рефлекси, навики та звички, їх обмежують також недостатня поінформованість та відсутність потрібних знань. Цей підхід означає, що мен-р не схильний всебічно досліджувати рішення аж до відшукання найліпшого з варіантів. Він може обрати будь-яке рішення, що є більш-менш задовільним у цій ситуації. Чинники ухвалення рішення суперечать логіці та раціоналізму - це інтуїція та дотримання обраного напряму дій. Інтуїція - це віра, ще не пов'язана з будь-яким логічним обґрунтуванням. Мен-ри деколи ухвалюють рішення, маючи лише добрі передчуття. Найчастіше інтуїція грунтується на досвіді ухвалення рішення в подібних ситуаціях. Дотримання обраного курсу дій.-- мен-ри, ухвалюючи рішення, настільки захоплюються одним курсом, що дотримуються його навіть тоді, коли рішення виявляється неправильним. Схильність до ризику - відображає здатність мен-ра ризикувати, ухвалюючи рішення. Етика прямо пов'язана з ухваленням рішення. Кожна зі складових етики мен-ра передбачає цілий спектр його можливих дій у конкретних умовах.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]