Скачиваний:
94
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
4.49 Mб
Скачать

3. Регулювання руху на військових автомобільних дорогах.

Регулювання руху на військових автомобільних дорогах має за мету забезпечення безпечного та безперебійного прямування військ і транспорту, підтримку встановленого порядку і дисципліни руху, запобігання аварій і катастроф.

Рух колон на військових автомобільних дорогах здійснюється по графіках руху. За допомогою графіків можна контролювати проходження автомобільних колон через визначені пункти, визначати час пересування колон по дорозі та вирішувати інші питання, пов'язані з організацією руху. Контроль за рухом забезпечують підрозділи регулювання і начальники колон. Проходження колон через задані пункти реєструється диспетчерами на контрольно-пропускних пунктах і постах регулювання, оснащених засобами зв'язку – радіостанціями або телефоном. Дані про проходження колон передаються по команді.

Нерухомі пости регулювання виставляють, як правило, у найбільш відповідальних місцях основної дороги. На інших ділянках військової автомобільної дороги, на контрольованих дорогах та об'їздах регулювання руху доцільно організовувати мобільними постами при максимальному використанні технічних засобів регулювання.

При регулюванні руху частіше усього здійснюють:

- зменшення або збільшення швидкостей руху з метою дотримання установленого графіка руху (у випадку утворення затримок у русі при руйнуванні або зараженні окремих ділянок дороги);

- почергове пропускання колон (на перехрестях і на односторонніх ділянках).

Підрозділи регулювання, крім виконання основних функцій по регулюванню прямування, зобов'язані вести безупинне радіаційне і хімічне спостереження в смузі дороги, своєчасно оповіщати осіб, що рухаються по ній, про погрозу ядерного або хімічного нападу і швидко вживати заходів що до ліквідації наслідків нападу супротивника. Підрозділи регулювання повинні добре знати місця в смузі дороги, що можуть бути використані для укриття транспортних колон, а також для розгортання пунктів спеціальної обробки. Під'їзди до таких місць повинні бути позначені покажчиками. Особовий склад підрозділів регулювання повинен знати всі об'їзди, контрольовані дороги, запасні переправи і бути готовим до пере­ключення руху в обхід зруйнованих або заражених ділянок.

Контрольно-пропускний пункт (КПП). На військових автомобільних дорогах організуються з задачею:

- контролю за дотриманням водіями машин встановленого порядку руху і використання машин за призначенням;

- контролю графіків руху транспортних колон і урахування кількості одиночних прямуючих машин;

- перевірки шляхових документів у начальників транспортних колон і водіїв одиночних машин;

- перевірки, за необхідністю, особистих документів у військовослужбовців;

- використання попутних порожніх машин для перевезення військовослуж­бовців, різноманітного військового майна і дорожньо-будівельних матеріалів.

Контрольно-пропускному пункту може також поручатися перевірка технічного стана автомобілів. У цьому випадку контрольно-пропускний пункт посилюється фахівцями-автомеханіками.

Контрольно-пропускні пункти розгортаються в місцях, через які проходить весь транспорт, і об'їзд яких утруднений або неможливий. Не рекомендується виставляти контрольно-пропускні пункти в таких місцях, де скупчення транспорту може викликати затори в русі (у різноманітних населених пунктах, у мостів, на ділянках з одностороннім рухом), а також на ділянках доріг з великими ухилами або обмеженою видимістю. Не слід також розташовувати контрольно-пропускний пункт поблизу об'єктів можливого ядерного нападу супротивника.

Ділянка дороги, на якій розташовано контрольно-пропускний пункт, повинна відповідати вимогам маскування, мати гарну видимість і дозволяти установлення машин для перевірки документів не менше ніж у два ряди, забезпечуючи при цьому можливість безперешкодного проїзду машин командування і зв'язку.

До складу контрольно-пропускного пункту, як правило, входять: начальник, три старших контролери і три контролери, робота яких організується в три зміни.

Ніхто, крім прямих начальників, не має права втручатися в роботу КПП і давати вказівки контролерам по їхній роботі.

Обладнання КПП включає (рис. 1) шлагбауми, будку або інше службове помешкання, житло для особового складу, дорожні сигнальні знаки і плакати, засоби сигналізації і зв'язку (сигнальні ліхтарі, світлофор, радіостанцію і електромегафон).

Крім того, біля КПП влаштовують сховища або щілини для особового складу і осіб, що очікують посадки на попутний транспорт, площадку для встановлення 2 – 4 затриманих або несправних машин. Для розосередження транспорту при погрозі повітряного нападу супротивника на підходах до КПП влаштовують з'їзди з дороги.

Розташування обладнання здійснюють так, щоб воно не заважало руху і не погіршувало видимість на дорозі.

Рис. 1. Схема КПП

У якості службового помешкання використовується землянка або будка збірної-розбірної конструкції, що обладнується столом, лавкою, а в зимовий час і переносною піччю. У службовому помешканні зберігаються схема дороги, форми перепусток, пізнавальних знаків і різноманітних документів, що перевіряються на КПП.

Для відпочинку особового складу можуть використовуватися вільні помешкання на околицях населених пунктів за умови, якщо вони віддалені від робочої площадки КІШ не більш ніж 200–300м. При відсутності помешкань влаштовуються землянки, намети або інші польові споруди.

Для осіб, що очікують посадки на попутний транспорт у літню пору влаштовують навіс із лавками, а в зимовий час – обігрівальний пункт у розташованих поблизу помешканнях, у землянці або в наметі. Щілини у кількості 1–2 од. довжиною 4–5 м кожна відривають біля КПП в 10–15 м від дороги.

Пости регулювання виставляються, на військових автомобільних дорогах в місцях, де потрібно регулювання руху або контроль за ним (середні і великі мости і переправи; перехрестя і розвилки доріг; ділянки доріг з одностороннім проїздом; з обмеженою видимістю і з великими ухилами; залізничні переїзди; ділянки, на яких відбуваються дорожні роботи; значні населені пункти і підходи до них; райони навантажування і розвантаження військ та вантажів; проходи через заражені ділянки).

Обладнання поста регулювання включає грибок для укриття регулювальника від непогоди, житлове помешкання (землянку) і укриття для особового складу.

Для відпочинку вільної зміни поста можуть використовуватися вільні помешкання, розташовані на видаленні не більш 2–3 хвилин ходьби від поста.

Мобільні пости регулювання призначаються для регулювання руху на ділянках між нерухомими постами регулювання. Основна задача мобільного поста – контроль дотримання порядку, правил руху та вимог маскування, усунення затримок у русі. Склад мобільного поста такий самий як і нерухомого поста. Черговий регулювальник мобільного поста виконує свою задачу шляхом періодичного патрулювання по закріпленій за ним ділянці дороги на мотоциклі з коляскою.

Зі складу підрозділів регулювання для супроводу колон вночі або при сильному тумані по ділянках доріг, де рух утруднено або де легко загубити орієнтування, а також по ділянках доріг з одностороннім рухом можуть виділятися провідники.

ТЕМа4. Проектування траси під`їзної автодороги до аеродрому.

Заняття № 1. Вибір траси автодороги по топографічній карті.

Соседние файлы в папке підручник ВАД