Скачиваний:
94
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
4.49 Mб
Скачать

Вступна частина

Необхідною умовою бойової діяльності військ є своєчасне постачання їм різноманітних видів матеріально-технічних засобів (боєприпасів, пального, продовольства, речових та інших видів майна). Матеріально-технічні засоби з тилу країни по залізницях доставляються на так звані розпорядницькі станції фронту, звідкіля вантажі, що прибули, направляються на склади фронтових баз. В міру необхідності запаси цих засобів підвозяться на склади армії, а потім у військові склади.

Фронтові військові автомобільні дороги починаються як правило з районів розміщення фронтових складів (баз) і доводяться до лінії розташування армійських складів (баз). Армійські військові автомобільні дороги з'єднують армійські склади з військовими (дивізійними). У ході наступальної операції в міру просування військ проводиться нарощування шляхів.

У фронтовому тиловому районі дороги рокадного напрямку проходять, як правило, через райони розташування фронтових складів і по лінії розташування армійських складів, а також уздовж значних річок. У армійському тиловому районі рокади підготовляються на лінії розташування бригадних складів, а також по берегах значних річок.

Рокадні шляхи, що з'єднують між собою райони фронтових або армійських складів, служать для просування по ним запасів матеріальних засобів з одного району складів в інший, а рокадні шляхи, які пролягають уздовж берегів значних річок, підготовляються з метою забезпечення руху з однієї переправи на іншу у випадках руйнації якоїсь із переправ.

У сучасних умовах в армійському або фронтовому тиловому районі не можна зосередити рух по одній дорозі, тому що вона може бути виведена супротивником із ладу. Для забезпечення безперебійного підвозу військам матеріальних засобів прямування транспорту необхідно розосереджувати на декілька доріг, використовуючи всю мережу існуючих автомобільних доріг.

1. Призначення і склад військової автомобільної дороги.

До складу кожного військової автомобільної дороги, крім основної дороги фронтального і рокадного напрямків, входять так звані контрольовані дороги, дороги для гусеничних машин, під'їзди до складів та об'їзди крупних міст і залізничних вузлів.

На основній військовій автомобільній дорозі організуються: утримування і ремонт дороги, регулювання руху, технічне прикриття найважливіших об'єктів, обслуговування на продовольчих, медичних пунктах і пунктах відпочинку проїжджаючих по дорозі військовослужбовців, обслуговування на пунктах технічної допомоги і заправних пунктах одиночно прямуючих (не в складі колони) автомобілів, охорона і маскування найбільш важливих об'єктів, диспетчерська служба і зв'язок.

Основна військова автомобільна дорога для зручності керівництва підрозділами ділиться на дорожньо-комендантські ділянки протяжністю від 60 км до 100 км, на кожному з яких провадяться всі заходи, що відносяться до основної дороги.

Контрольовані дороги є допоміжними. Вони служать в основному для переключення на них руху у випадках руйнування основних доріг. Контрольовані дороги також потрібні для організації прямування автотранспорту у випадках руйнування залізниць, коли весь підвіз буде здійснюватися по автомобільних дорогах. На контрольованих дорогах виконують мінімальні роботи для забезпечення руху, проводить спостереження за їхнім станом, організують регулювання руху на найбільш складних ділянках. По контрольованим дорогам інтенсивність руху, як правило, значно менше, ніж по основним дорогам. Контрольовані дороги можуть бути як фронтального так і рокадного напрямків.

Дороги для гусеничних машин підготовляють з метою зберігання основних доріг від руйнування під час руху танків, тягачів і тракторів. У якості таких доріг, як правило, використовують існуючі дороги, що розташовані паралельно основним. Вони найчастіше являють собою ґрунтові або гравійні дороги. За відсутністю існуючих доріг для гусеничних машин профілюють ґрунтові дороги уздовж обрізів доріг.

Під'їзди до складів підготовляють для виїзду транспорту з армійських або фронтових складів на основні або рокадні дороги, а також для руху машин у районі розташування складів (наприклад, із районів очікування в пункти навантаження). У якості під'їздів до складів максимально використовують існуючі дороги, на яких проводять необхідні дорожні роботи і виставляють дорожні знаки і покажчики. Регулювання руху на них організують силами армійських або фронтових баз.

Об’їзди крупних міст необхідно влаштовувати на випадок їх руйнування ядерними бомбами. При підготовці об'їздів в основному використовують існуючі дороги. На деяких ділянках об'їздів улаштовують ґрунтові дороги.

Крім об'їздів крупних населених пунктів, на військових автомобільних дорогах необхідно також підготовляти об'їзди таких ділянок основної дороги, руйнування яких може викликати тривалу перерву в русі (високі насипи на болотах, ділянки доріг на крутих косогорах, в дефіле та ін.).

Соседние файлы в папке підручник ВАД