Скачиваний:
94
Добавлен:
19.02.2016
Размер:
4.49 Mб
Скачать

2. Поняття про підготовку і експлуатацію військової автомобільної дороги.

Підготовка і експлуатація військових автомобільних доріг включає весь комплекс заходів, що проводяться дорожніми частинами для забезпечення безперебійного руху по дорогах.

Підготовка військової автомобільної дороги полягає у виконанні дорожніми частинами відновлювальних робіт, в обладнані доріг дорожніми знаками, покажчиками та з'їздами, а також у будівництві нових ділянок доріг.

Підготовка військових автомобільних доріг здійснюється у фронті дорожньо-будівельними та мостобудівними частинами, а в армії – дорожніми та мостовими підрозділами армійських дорожніх частин.

Експлуатація військових автомобільних доріг включає утримування доріг, тобто їх підтримку у проїзному стані, регулювання руху, технічне прикриття, охорону і маскування найбільш важливих об'єктів на дорозі, розгортання і роботу пунктів обслуговування, виконання заходів щодо захисту від засобів масового ураження, ліквідацію наслідків нападу супротивника, організацію зв'язку і диспетчерської служби.

Заходи щодо експлуатації військової автомобільної дороги виконують дорожньо-експлуатаційні частини і підрозділи.

Основним завданням щодо утримуванню доріг є своєчасне усунення ушкоджень, що виникають від руху транспорту, забезпечення безпеки і безперервності руху з заданими швидкостями і навантаженням та попередження ушкоджень штучних споруд.

Види робіт, що виконуються у процесі утримування доріг, можуть бути різноманітними і залежать від типу дорожніх покриттів, пори року та інших умов. Найбільш характерними роботами при утримуванні доріг є: очищення водовідвідних канав, усунення вибоїв, колій і просідань у покритті, ремонт мостів, знепилювання доріг, очищення доріг від снігу.

Для найшвидшого відновлення руху на дорозі організується технічне прикриття найбільш уразливих і важливих об'єктів (мости, ділянки доріг на болотах та ін.). Технічне прикриття здійснюється дорожньо-будівельними і мостобудівними частинами, що завчасно заготовлюють необхідні матеріали для відновлення мостів і важливих ділянок шляхів і організують чергування своїх підрозділів у районах об'єктів, що прикриваються.

Для керування рухом на військових автомобільних дорогах організується диспетчерська служба і зв'язок. Під час підвозу матеріальних засобів і евакуації поранених здійснюють контроль за проходженням автотранспортних колон і вживають заходи для прискорення руху у випадках виникнення затримок у зв'язку з руйнуванням мостів, зараженням доріг та іншими причинами. Крім того, у ряді випадків у залежності від змін в обстановці потрібно змінювати маршрути руху окремих автомобільних колон. Для безпосереднього виконання цих заходів на військовій автомобільній дорозі призначаються диспетчери, між якими встановлюється зв'язок. Наявність зв'язку на дорозі дозволяє більш оперативно керувати підрозділами дорожніх частин, а також своєчасно оповіщати особовий склад, що рухається по дорозі, про небезпеку нападу супротивника.

Для диспетчерської служби можуть бути використані армійські або фронтові лінії телефонного і телеграфного зв'язку. Телефонний зв'язок необхідний також у районах переправ і гірських перевалів.

Найбільш досконалим видом зв'язку є радіозв'язок. Табельні радіостанції дорожніх частин дозволяють здійснювати зв'язок між диспетчерськими постами і управліннями дорожньо-комендантських рот на відстанях до 50 км і між штабами дорожньо-експлуатаційних частин до 100 км.

Для зв'язку штабів дорожньо-експлуатаційних частин із вищестоящим командуванням служать радіо засоби, що забезпечують прийом і передачу інформації на відстані до 300 км.

Соседние файлы в папке підручник ВАД