Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomika i orhanizaciya vyrobnyztva Лекция.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

Тема 11: Організація і планування ремонту енергообладнання.

  1. Система планово-попереджувального ремонту енергообладнання.

  2. Основи організації ремонту.

  3. Планування ремонту і обслуговування елементів системи електропостачання.

1. Система планово-попереджувального ремонту енерго-обладнання.

В процесі експлуатації відбувається спрацювання енергообладнання. Величина спрацювання залежить від наступних факторів:

1. Тривалість роботи.

2. Режим навантаження.

3. Параметри і якість первинної енергії або енергоносія.

4. Якість матеріалів і конструкцій виконання.

5. Умови експлуатації.

6. Якість експлуатаційного обслуговування.

Ступінь впливу окремих факторів на спрацювання різних видів обладнання неоднаковий. На спрацювання агрегатів найбільший вплив має тривалість їх роботи. На спрацювання окремих вузлів впливає їх навантаження, якість палива, умови експлуатації. В теплових мережах необхідно враховувати вплив зовнішніх і внутрішніх корозій. Корозія прискорює спрацювання кабельних мереж. Спрацювання енергообладнання призводить до зниження надійності та економічності його роботи. Основне завдання ремонту полягає в підтриманні в робочому стані та забезпеченні нормальних експлуатаційних характеристик обладнання.

В основі раціональної організації ремонтів лежать два принципи:

1. Профілактики;

2. Плановості.

Система планово-попереджувальних ремонтів являє собою комплекс робіт, які спрямовані на забезпечення надійної експлуатації і доведення техніко-економічних показників роботи основних агрегатів до рівня затверджених нормативними характеристиками. Система планово-попереджувальних ремонтів (ППР) передбачає наступні види робіт по обслуговуванні і ремонту техніки:

  1. Міжремонтне поточне обслуговування. Це спостереження за станом обладнання, щоденне змащування, очищення, регулювання різних механізмів та агрегатів, усунення дрібних неполадок.

  2. Періодичні профілактичні ремонтні операції, що ввиконуються по календарному графіку (заміна мастил, огляди, промивки).

  3. Планові ремонти (поточні, середні капітальні).

  • Поточний. Він проводиться в період між капітальними і включає в себе заміну деталей, що швидко зношуються, промивку і очистку охолоджувальної системи, випробування агрегатів, виявлення деталей, що потребують заміни або ремонту при середньому або капітальному ремонті, складання відомостей дефектів. Цей вид ремонту призначений для забезпечення працездатності обладнання до чергового планового ремонту.

  • Середній. Він займає проміжне положення між поточним і капітальним ремонтом. Він включає в себе часткове розбирання електрообладнання, проводиться чистка деталей і усування виявлених дефектів, капітально ремонтуються або замінюються електродеталі, які не можуть забезпечити нормальну експлуатацію агрегату до планового капітального ремонту. Цей ремонт може проводитись один раз на рік в міжремонтний період, але не частіше одного разу на рік.

  • Капітальний. Це відносно тривала зупинка агрегату. Він проводиться з періодичністю не більше одного разу не рік. Деякі види обладнання капітально ремонтуються один раз в декілька років. Під час капітального ремонту усуваються всі дефекти та недоліки, проводиться повне розбирання агрегату, його огляд і аналіз, дослідження і випробування. Заміняють або відновлюються спрацьовані деталі. В кінці робіт проводиться збирання, регулювання і випробування при пуску обладнання. Капітальний ремонт вирізняється великим обсягом робіт. В окремих випадках він супроводжується роботами реконструкції та організації. Час експлуатації агрегату між двома капітальними ремонтами являє собою міжремонтний період.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]