Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekonomika i orhanizaciya vyrobnyztva Лекция.doc
Скачиваний:
43
Добавлен:
16.02.2016
Размер:
1.05 Mб
Скачать

1. Основні вимоги до організації виробництва. Організація виробництва та її особливості в енергетиці.

Організація виробництва – комплекс міроприємств, спрямованих на раціональне поєднання процесів праці з речовими предметами виробництва в просторі та часі.

До організації виробництва ставляться наступні вимоги:

  1. Досягання безперервності процесів (використання засобів праці з мінімальними втратами часу,безперервне просування предметів праці через усі стадії виробництва)

  2. Забезпечення пропорційності (взаємної відповідності, пропускної здатності суміжних дільниць, що дозволяють повністю використовувати їх виробничі потужності ).

  3. Досягнення ритмічності (рівномірності випуску продукції за одинакові проміжки часу).

Організація виробництва охоплює всі ланки єдиного процесу виготовлення продукції: основне, допоміжне, обслуговуюче виробництво та процеси управління ними. Конкретні форми організації вказаних загальних вимог визначаються виробничо-технічними особливостями підприємства та його зв’язками з іншими ланками.

Організація виробництва енергетичного підприємства – це система дій, яка має на меті виробництво енергії за заданим графіком при дотриманні встановлених якісних показників енергії з мінімально можлививми витратами енергії, трудових та фінансових ресурсів і за максимально можливого ( з технічних та економічних міркувань) використання енергообладнання.

Особливості енергетичного виробництва:

    1. Технологічний процес виробництва, розподілу і споживання енергії є єдиним і безперервним (енергія не може лежати на складі). В даному процесі приймають участь різні енерогопідприємства: виробляють енергію електростанції різних типів, передачу та розподіл здійснюють підприємства електромереж, а тепла – підприємства теплових мереж. Виробничо-господарська діяльність енергопідприємства організовується з врахуванням особливостей їх виробничих процесів. Всі операції необхідні для нормального протікання виробничих процесів на енергопідприємстві (контроль, регулювання, подача палива, води, відвід енергії та теплової енергії) проводяться під час роботи без зупинки агрегату. Для забезпечення надійної роботи обладнання та регулювання параметрів (тиск, температура, швидкість) при яких протікають процеси, широко використовуються автомати.

    2. Відмінність виробничих процесів в електроенергетиці це їх динамічність. Динамічність – це висока швидкість протікання, постійна зміна в часі загального навантаження електростанції і окремих агрегатів. Це пояснюється змінами в режимі споживання енергії на промислових підприємствах, транспорті, сільському господарстві, побуті тощо. Зміни навантаження у споживачів є регулярні і нерегулярні в часі.

    3. Залежність режиму роботи енергопідприємства від режиму споживання електроенергії, одна з важливих особливостей енергетичного виробництва, що визначає організацію всієї роботи енергопідприємств. В цих умовах для планування виробітку енергії енергопідприємством важливо виявити не тільки загальну потребу енергопотужності, але й режим роботи споживання енергії. Тому в плануванні і економічному аналізі виробництва велику роль відіграють графіки навантаження, які показуються, як змінюється споживання енергії в часі. Підвищення надійності та економічності енерговиробництва досягається при спільній, а не ізольованій роботі енергопідприємств. Тому електроенергія і значна частина теплоти виробляється на електростанціях, що входять в енергосистеми, які складаються з електростанцій, ЛЕП, підстанцій, котелень, теплових мереж, що пов’язані між собою спільним режимом та безперервним процесом виробництва та розподілу енергії. Зміна режиму споживання енергії як на протязі доби, так і по сезонах, роках під впливом дії різних факторів виключають необхідність в змінах режимах роботи енергопідприємств. В енергооб’єднані режим роботи енергопідприємств підпорядкований технічним вимогам та економічним інтересам об’єднання і встановленим з врахуванням технічних характеристик обладнання, їх економічності та інших факторів. У зв’язку з цим управління процесами в енергооб’єднані здійснюється апаратом оперативно-диспетчерського управління.

Перерви в енергопостачанні завдають великих збитків, тому головне завдання енергопідприємств - забезпечити високу надійність енергопостачання (безперервне споживання в необхідній кількості, дотримання нормативних параметрів енергоносіїв – частоти, напруги, тиску, температури пари тощо.)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]