Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вознюк_Лекции Порівн_дошк_педагогіка.doc
Скачиваний:
537
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

9. Система розвитку творчої особистості г.С. Альтшуллера

Система розвитку творчої особистості Г.С. Альтшуллера, яка у 70-80-ті роки XX століття широко впроваджувалась у навчальних закладах, а з 1987 р. – і в дитячих садках, базується на положенні, що творча особистість прагне до результатів діяльності, які становлять принципову новизну, орієнтується на надситуативну активність, а нетворча – лише на результати, які стосуються досягнення мети (доцільні результати) та орієнтується на конкретну ситуацію. При цьому, творче мислення, на відміну від звичайного (алгоритмізованого), характеризує прагнення вихованця йти шляхом поглиблення складності, тут уявлення про об'єкт "об'ємне", воно охоплює одночасно його підсистему й надсистему, до яких він належить, а сам об'єкт сприймається в історичному розвитку (у минулому, сьогоденні й майбутньому), коли бар'єри спеціалізації постійно руйнуються, і спостерігається вихід до міждисциплінарного, багатогранного сприйняття, пізнання та освоєння реальності, що характерне для синергетичного мислення.

10. Освітня методика "добрі казки" марії скребцової і олександри лопатіної

Марія Скребцова і Олександра Лопатіна, російські педагоги, пропонують читачам свої розповіді, казки, вірші із завданнями і питаннями, як привід для роздуму про сенс життя, чесності, доброзичливості. Автори також використовують твори російських і зарубіжних класиків, фольклор більше 100 країн народів світу. Ці не хрестоматійні твори, що увійшли до безлічі антологій, а невідомі широкому кругу читачів казки, притчі класиків, оригінальні твори самих авторів припускають сумісне, дорослого і дитину, читання. Авторами впродовж 15 років написано більше 30 книг.

У чому унікальність методики авторів книг? Якщо традиційна вітчизняна школа передбачає знаннєвоцентричний підхід, розвиток навичок логічного мислення дитини, літературознавство при аналізі художнього твору, то А.А. Лопатіна, М.В. Скребцова в руслі гуманістичної педагогіки співробітництва звертаються до особистісного осмислення прочитаного кожним читачем. Завдання, питання до казок, притчам спонукають дитину та дорослого до сумісного роздуму над своїм життєвим досвідом, своїми відносинами з тими, що оточують, допомагають вирішувати дітям свої насущні проблеми спілкування з однолітками, розуміння в сім'ї, формування позитивної самооцінки.

Автори пропонують юним читачам осмислити власний життєвий досвід, відчуття в розмові про проблеми твору, його "мешкання-переживання" в творчих завданнях. Робота по книгах передбачає діалог між батьком і дитиною, вчителем і учнем, їх емоційну, духовну близькість. Взаємодія дітей і дорослих допоможе вибудовуванню довірчих відносин в сім'ї, стимулюватиме інтерес дітей до навчання.

Найважливіше в серії книг зазначених педагогів – їх спрямованість на розвиток в дитині бажання і уміння творчо мислити, аналізувати навколишній світ, вивчати себе з позицій добра, справедливості, любові. Батьки, вчителі знайдуть в запропонованих текстах і завданнях до них матеріал, який допоможе їх вихованцям стати впевненішими, більш терплячими, навчитися слухати і чути інших, приймати суперечності і різноманіття світу.

Головний сенс навчання дітей автори бачать в духовно-етичному вихованні. Чи присвячена книга таким традиційним шкільним предметам, як математика, мова, праця, малювання і т.д., або відносно новим на пострадянському просторі – етиці, естетиці, валеології, людинознавству, світовій художній культурі, ви зустрінете в ній багато добрих і мудрих казок і віршів, написаних авторами або знайдених ними серед скарбів світової літератури. Незвичайні завдання, групові і індивідуальні, допомагають дітям творчо розвинутися, духовно вирости, налагодити гармонійні відносини з батьками і однолітками.