Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вознюк_Лекции Порівн_дошк_педагогіка.doc
Скачиваний:
533
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

3. Сучасні авторські методики провідних країн світу

Система розвитку дітей Дьенеша

Система Дьенеша, мабуть, менш популярна серед батьків, ніж, скажімо, система Монтессорі або Никітіна. Але логічні ігри цього чудового угорського педагога заслуговують на найпильнішу увагу, адже вони сприяють розвитку логічного мислення, комбінаторики, аналітичних здібностей, формують навики, необхідні для вирішення логічних завдань: уміння виявляти в об'єктах різноманітні властивості, називати їх, адекватно позначати словом їх відсутність, абстрагувати і утримувати в пам'яті одне, одночасно два або три властивості, узагальнювати об'єкти поодинці, двом або трьом, властивостям. Блоки Дьенеша дають і перше уявлення про такі складні поняття інформатики як алгоритми, кодування інформації, логічні операції. Ігри з блоками Дьенеша сприяють розвитку мови: малюк вимушений будувати вислови з союзами "і", "або", частинкою "ні" і ін. Подібні ігри сприяють прискоренню процесу розвитку у дошкільників простих логічних структур мислення і математичних уявлень. А найголовніше, грати цими кубиками буде цікаво і малюкам двох-трьох років і п'ятирічним дошкільнятами. А деякі ігри зацікавлять навіть учнів першого класу! І будуть їм, до речі, дуже корисні!

Методика раннього розвитку г. Домана

Більше 100 років багатьох педагогів, батьків і психологів хвилюють методики раннього розвитку дитини. Якщо говорити звичною мовою, то ранній розвиток – це дошкільне навчання дитини від народження до 3-х років, коли відбувається найбільш інтенсивне зростання і розвиток головного мозку.

Всі відомі в даний час методики раннього розвитку дітей мають загальну мету – це максимальне розкриття потенціалу дитини, розвиток його можливостей і творчих здібностей. Досягається ця мета різними випробуваними і перевіреними часом методиками: інтенсивний фізичний розвиток (методики Никітіна, Китаєва і Трунова), інтелектуальні ігри (Никітін, Монтессорі, Зайців, Лупан, Доман), творчий розвиток (Гмошинськая).

У даному матеріалі ми зупинимося на методиці раннього розвитку відомого американського військового лікаря (за фахом нейрофізіолога) Гліба Домана. На зорі відкриття своєї унікальної системи, Доман займався адаптацією дітей з травмами мозку. Виявилось, що у «проблемних» діток стимулювання клітин головного мозку покращує розвиток дитини в цілому. Заняття з такими дітьми тривали не більше 10 секунд, але регулярно і по декілька десятків раз на день. Спочатку дітям показували картинки із словами, написаними крупним шрифтом червоного кольору, пізніше – картинки з крупними червоними крапками (рахунок), а потім – картки з малюнками простих об'єктів, які оточують маляти в його повсякденному житті. Було відмічено, що після того, як діти навчилися читати і писати, вони починали рухатися. У міру здобуття позитивних результатів у дітей, удосконалили їх фізичні навики, виучували енциклопедичним знанням, грі на музичних інструментах, залучали до творчості. В результаті діти (що ще недавно відставали в психічному і фізичному розвитку) стали обганяти своїх однолітків по рівню інтелекту на 20-30%, виконувати складні фізичні вправи, демонстрували енциклопедичні знання і творчі здібності. Надалі Доманом і його колегами була розроблена ціла система занять із здоровими дітьми, покликана виростити малюка фізично міцним і інтелектуально розвиненим.

Чим такі цікаві заняття для дитини по Доману? Мета занять – познайомити маляти з тисячами чітких, цікавих фактів за допомогою карток з картинками. Картинки Домана мають бути строго одного розміру (28?28 см), само зображення без сторонніх деталей розташовується на білому фоні. Картинки систематизовані по групах і темах: міста, художники, птиці, тварини і так далі Кожна група має підгрупи. Наприклад, «тварини» підрозділяються на «рептилії», «ссавці» і так далі На зворотному боці картка підписується.

Починати заняття для дитини можна з самого народження, починаючи всього по 5 хвилин в день. Прудкість показу кожної картки – 1 секунда, при цьому дорослий не повинен дивитися на зображення, аби не відволікати дитини. Картинки показуються, починаючи з останньої в колоді. І поважно: кожного разу картинки ретельно перемішуються.

Займатися по методиці Домана необхідно лише в ті моменти, коли дитина знаходиться у хорошому настрої і його увага нічим не зайнята. Крім того, закінчувати показ потрібно до того, як маляті стане нецікаво, аби він не втратив інтерес до подальшого заняття.

Для навчання читанню маляті спочатку показують картки із словами, потім із словосполуками і з фразами. Так само засвоюються і іноземні мови. Математика осягнулася шляхом показу карток з червоними крапками, потім з карток складаються приклади.

Окрім інтенсивних інтелектуальних навантажень, методика Домана передбачає і фізичний розвиток дитини. Адже, чим краще фізичний розвиток малюка, тим краще працює його мозок.

На закінчення необхідний сказати, що, займаючись з дитям цією методикою, не забувайте приділяти увагу і емоційному і соціальному розвитку, вдосконаленню творчих здібностей, які повною мірою дає Центр раннього розвитку для дітей.

Методика Сесиль Лупан

Методика Сесиль Лупан – досить ненав'язлива, душевна теорія, тому що видно, що створювала її автор з любов'ю до своїх дочок, пройшовши весь шлях самостійно, випробувавши всі нюанси на собі.

Сесиль Лупан яка народилася в Монсі (Бельгія) у 1955 році, отримала в Брюсселі професію актриси і протягом п'яти років виступала на бельгійській сцені, де мала великий успіх. У 1981 році С. Лупан відправляється у США, де викладає акторську майстерність. У цей же період вона, молода мати, відкриває для себе світ раннього "навчання" і розвитку дітей, і з тих пір цілком присвячує себе цій діяльності. Нині Сесиль Лупан живе в Парижі, часто виступає з лекціями, бере участь в теле- і радіопередачах, виховує дітей...

Сесиль Лупан – це самовіддана молода мама, яка, виховуючи своїх маленьких дочок, намагається якнайкращим способом розвинути їх інтелект, і разом з тим, зробити їх психологічно здоровими людьми. Дізнавшись про методику Р. Домана, вона апробовувувала її на своїх дітях та спробувала переробити цю методику так, як їй здалося найбільш розумним. На відміну від Глена Домана, який спостерігає відразу дуже багатьох дітей, і тому не може проникнути в їх душевний світ, Сесиль Лупан, спостерігаючи тільки дві свої дочки, дуже тонко відчуває їх і намагається дати їм саме ті знання і саме в той момент, коли їм це хоче.

У Домана чіткіше все розписано за віком середньостатистичних дітей, у Лупан же тонко враховуються схильності дітей. Сесиль Лупан тонше, більш індивідуально, добирає методи навчання. В той же час, в своїй методиці С. Лупан приділяє велику увагу таким речам, як навчання плаванню новонароджених (за методикою Клер Тіммерманс). Вона склала програми з навчання історії, географії, історії мистецтв і малювання, музики і іншим галузям знань для малюків і дошкільників. Ті результати, яких вона досягла і ті способи, якими вона їх досягала, в приємній формі описані в її книзі "Повір у своє дитя". Читаючи її книгу будь-який батько знайде масу цікавого і на основі її рекомендацій зможе сам скласти програму розвитку своєї дитини.

Популярність її книжки "Повір у своє дитя" пояснюється перш за все тим, що про раннє "навчання" написала матір. Відкидаючи погляди тих, хто розглядає прискорений розвиток немовлят лише як форсування їх можливостей, автор пропонує свої методи, засновані на розкритті потенціалу дитини і формуванні її як особистості. Сесиль Лупан розповідає про свою сім'ю, яка здійснила експеримент раннього розвитку, про своїх дітей, у відносинах з якими зуміла зайняти особливе місце. Ділячись з нами своїми "секретами", С.Лупан вдягається їх у шати яскраво написаного практичного керівництва. Воно не претендує на вирішення всіх питань виховання і не містить рецептів "вирощування геніїв". Мета книги – дати ради батькам, охочим відкрити світ для своєї дитини з найранішого дитинства.

Плюси: по книжці Лупан можна сміливо займатися удома, майже всі зручні засоби під рукою, і купувати нічого не потрібно. Мінуси: велику увагу Сесиль приділяє навчанню плавання з пелюшок, в цьому полягає, мабуть, єдине обмеження, тому що на це підуть далеко не всі мами.

110