Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вознюк_Лекции Порівн_дошк_педагогіка.doc
Скачиваний:
532
Добавлен:
14.02.2016
Размер:
1.25 Mб
Скачать

Лекція 1. Порівняльна дошкільна педагогіка як наука

МЕТА: сформувати у студентів знання щодо головних аспектів порівняльної дошкільної педагогіки як науки.

ПРОФЕСІЙНА СПРЯМОВАНІСТЬ: ознайомлення майбутнього вчителя на основі компаративних досліджень із теорією та практикою педагогічних виховних систем дошкільного спрямування різних країн світу.

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ: педагог, педагогічна діяльність, об’єкт, предмет і завдання порівняльної дошкільної педагогіки; методологія наукового дослідження, дошкільна освіта та виховання.

ПЛАН

1. Об’єкт, предмет і завдання порівняльної дошкільної педагогіки.

2. Методологія та методи наукового дослідження в галузі дошкільної педагогіки

3. Зв’язок дошкільної педагогіки з іншими науками

4. Упровадження результатів наукових досліджень у практику дошкільної освіти

ОБРАНІ МЕТОДИ: пояснювально-ілюстративний, репродуктивний, проблемного виконання, пошуковий (евристичний), дослідницький, методи контролю і самоконтролю

НАОЧНІСТЬ: мультимедійна презентація, підручники

ПИТАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОГО ВИВЧЕННЯ

1. Порівняльна педагогіка та порівняльна дошкільна педагогіка: загальне та відмінне.

2. Методологія та методи наукового дослідження в галузі різних педагогічних галузей – дошкільної педагогіки, педагогіки вищої школи та ін.: спільне та відмінне.

3. Наука як форма суспільної свідомості

4. Проблеми упровадження результатів наукових досліджень у практику дошкільної освіти

ЗАПИТАННЯ ДЛЯ САМОАНАЛІЗУ ТА ПЕРЕВІРКИ

1. Окресліть логічні зв’язки між об’єктом, предметом порівняльної дошкільної педагогіки.

2. Побудуйте ієрархію методів наукового дослідження в галузі дошкільної педагогіки за їх теоретичною та емпіричною значущістю.

3. Обґрунтуйте систему зв’язків дошкільної педагогіки з іншими науками

4. Окресліть шляхи та принципи впровадження результатів наукових досліджень у практику дошкільної освіти

5. Обґрунтуйте історичну необхідність виникнення дошкільної педагогіки як науки.

РЕКОМЕНДОВАНА ЛІТЕРАТУРА

Вулъфсон Б. Л. Стратегия развития образования на Западе на пороге XXI века. - М.: УРАО, 1999. – 208 с.

Галус О.М., Шапошнікова Л.М. Порівняльна педагогіка: Навч.посіб. - К.: Вища шк., 2006. – 215с.

Джуринский А. Н. Зарубежная школа: история и современность: Учеб. пособие. - М.: Изд-во Рос. открытого ун-та, 1992. - 177 с.

Егоров С.Ф., Лыков С.В., Волобуева Л.М. Введение в историю дошкольной педагогики / Под ред. С.Ф.Егорова. – М.: Идз. центр «Академия», 2001. – 320 с.

Поніманська Т.І. Основи дошкільної педагогіки: Навч. посіб. – К.: Абрис, 1998. – С. 448.

Порівняльна педагогіка: навч. посіб. / Уклад.: І.М. Богданова та ін. – ПДПУ ім. К.Д. Ушинського, 2000. – 164 с.

Програма виховання і навчання дітей дошкільного віку «Дитина» / Наук. керівник Кузьменко В.У. – Богдана, 2003.

Сбруєва А.А. Порівняльна педагогіка: Навч. посіб. № Суми: Ред.-вид. від. СДПУ, 1999. – 300 с.

Сірополко С. Історія освіти в Україні. – К.: Наукова думка, 2001. – 911 с.

1. Об’єкт, предмет і завдання порівняльної дошкільної педагогіки

В умовах розбудови національної системи освіти в Україні та її інтеграції у європейський та світовий простір актуальним є аналіз стану та тенденцій розвитку освіти як в Україні, так і у світі. Лише зіставляючи результати цього аналізу, можна запропонувати напрямки адекватного розв’язання проблем, які виникають, і прогнозувати найбільш вірогідні шляхи розвитку освіти.

Дошкільна педагогіка, як і шкільна педагогіка, педагогіка дорослих, є одним із напрямів вікової педагогіки. Небезпідставно її вважають і самостійною галуззю науково-педагогічних знань, яка вивчає процес виховання і навчання дітей дошкільного віку. Загальними засадами дошкільної педагогіки є її предмет, особливості та організація педагогічного дослідження в галузі дошкільної педагогіки, розвиток теорії та практики дошкільної освіти, характеристика сучасної системи дошкільної освіти.

Окреслені питання є покликана розв’язувати порівняльна дошкільна педагогіка.

Порівняльна педагогіка — галузь педагогічної науки. Вивчає й аналізує подібні та відмінні риси й тенденції в галузі виховання й освіти, визначає перспективи їхнього розвитку. Засновником порівняльної педагогіки є французький педагог М. А. Ж. Паризький (1775—1848), який уперше застосував терміни «порівняльна педагогіка» й «порівняльне виховання». Завданням порівняльної педагогіки є вивчення і порівняльний аналіз теорії і практики навчально-виховної роботи в різних країнах, вивчення й узагальнення позитивного досвіду.

Порівняльна дошкільна педагогіка - це дисципліна з теорії освіти, яка займається аналізом, порівнянням та оцінюванням освітньої політики, освітніх систем у різних країнах у зв'язку з їх політичним, суспільним, економічним життям. Пошук загального й специфічного в освітніх системах різних народів щодо дошкільного виховання дозволяє знаходити і науково тлумачити освітні традиції, системи, збагачувати національну педагогічну культуру за рахунок міжнародного досвіду.

З часів виділення педагогіки з філософії та її становлення як самостійної науки вона поступово диференціювалася. В минулому система педагогічних наук охоплювала самостійні галузі загальної педагогіки, дошкільної та шкільної педагогіки, спеціальної педагогіки, історії педагогіки та інші. Останнім часом розвиваються нові: андрагогіка (освіта доросли), соціальна педагогіка, педевтологія (наука про учителя та педагогічну освіту) та ін.

До цього переліку ми відносимо й порівняльну педагогіку. Аналогічну до нашої назву вона має у меншості європейських країн (Італії, Нідерландах, Польщі, Швеції). Більш поширеним у світі є інший варіант назви, що відповідає англомовному терміну "Соmparative Еducation" - освітня компаративістика (США, Канада, Франція, Великобританія, Іспанія, Німеччина, та ін.).

Курс “Порівняльна дошкільна педагогіка” є складовою у системі підготовки фахівців освітньо-кваліфікаційного рівня “Магістр” спеціальності “Початкове педагогіка”. Мета даного курсу – засвоєння майбутніми фахівцями ключових положень і проблематики порівняльної педагогіки, актуальних напрямків змін у змісті, формах, методах виховання і навчання, шляхів підвищення ефективності освіти у розвинених країнах світу та в Україні; формування власної педагогічної позиції щодо виховного процесу; формування досвіду самостійного і творчого аналізу та оцінки соціально-педагогічних явищ і ситуацій; формування педагогічного мислення, професійної самосвідомості.

Основними завданнями курсу є:

  • формування професійно-педагогічних знань про порівняльну дошкільну педагогіку як самостійну педагогічну дисципліну і її місце у системі педагогічних наук;

  • розкриття об’єкта і предмета порівняльної дошкільної педагогіки, специфіки її понятійно-категоріального апарату;

  • формування орієнтації в теоретико-методологічних концепціях зарубіжної і вітчизняної педагогічної освіти, з’ясування механізмів пізнання педагогічної дійсності;

  • розуміння інформаційно-суспільних змін і основних тенденцій розвитку ланок системи освіти в Україні та світі, різних підходів до організації педагогічного процесу, сучасних поглядів на технології діяльності суб’єктів цього процесу;

  • формування уміння аналізувати проблеми підготовки педагога з точки зору порівняльної педагогіки;

  • формування навичок роботи з соціально-педагогічним інструментарієм і його застосування для вивчення освітніх проблем на зламі тисячоліть;

  • розвиток творчого потенціалу магістрів, їх професійного мислення, комунікативних здібностей.