Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці_Лекції.doc
Скачиваний:
199
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
745.98 Кб
Скачать

6.3. Захист від шуму

Рівень шуму можна зменшити наступними способами:

1. Боротьба з шумом в джерелі його виникнення (cтворення малошумних механічних передач, зниження шуму в підшипникових вузлах, вентиляторах).

2. Зниження шуму звукопоглинанням (розташування об’єкту випромінювання шуму у кожусі чи кабіні (у ній може працювати робітник), внутрішні стінки яких покриваються звукопоглинальним матеріалом).

3. Зниження шуму звукоізоляцією (розташування об’єкту випромінювання шуму окремо, ізольовано від основного, менш шумного приміщення звукоізолювальною стіною або перегородкою, чи в окремій кабіні (рівень шуму не зменшиться, але шум впливатиме на менше число людей); розташування оператора в спеціальній кабіні, звідки він спостерігає та керує технологічним процесом; встановлення екранів та ковпаків, які захищають робоче місце і людину від безпосереднього впливу прямого звуку, однак не знижують шум в приміщенні.

3. Зниження шуму акустичною обробкою приміщення (вкривання стелі та верхньої частини стін звукопоглинальним матеріалом; підвішування до стелі звукопоглинальних щитів, конусів, кубів, встановлення резонаторних екранів, тобто штучних поглиначів).

Лекція 7. Основи виробничої безпеки. Електробезпека

1. Вимоги безпеки до технологічного обладнання та виробничих процесів.

2. Організація електробезпеки в системі охорони праці.

3. Захист від статичної та атмосферної електрики.

Питання самостійного опрацювання

1. Кольори безпеки та знаки безпеки праці.

2. Надання долікарської допомоги при ураженні електричним струмом.

1. Вимоги безпеки до технологічного обладнання та виробничих процесів

Безпечність виробничого устаткування– це властивість виробничого устаткування відповідати вимогам безпеки праці під час монтажу (демонтажу) і експлуатації в умовах, установлених нормативною документацією.

Загальні вимоги безпеки виробничого устаткування визначені ГОСТ 12.2.003-91 “Оборудование производственное. Общие требования безопасности”. Відповідно до цього нормативного документа безпечність виробничого устаткування досягається: правильним вибором принципів дії, конструктивних схем, елементів конструкції; використанням засобів механізації, автоматизації та дистанційного керування; застосуванням у конструкції засобів захисту; дотриманням ергономічних вимог; включенням вимог безпеки в технічну документацію з монтажу, експлуатації, ремонту, транспортування та зберігання устаткування; використанням у конструкції устаткування безпечних та нешкідливих матеріалів.

Безпечність виробничого процесу–це властивість виробничого процесу відповідати вимогам безпеки праці під час проведення його в умовах, установлених нормативною документацією.

Відповідно з ГОСТ 12.3.002-75 “Процессы производственные. Общие требования безопасности” безпечність виробничих процесів забезпечується: правильним вибором технологічних процесів, робочих операцій та порядку обслуговування виробничого устаткування; вибором виробничих приміщень чи зовнішніх майданчиків; вибором вихідних матеріалів, заготовок, напівфабрикатів; вибором виробничого устаткування; розташуванням виробничого устаткування та організацією робочих місць; вибором способів зберігання та транспортування вихідних матеріалів, заготовок, напівфабрикатів, готової продукції та відходів виробництва; розподілом функцій між людиною та устаткуванням з метою зменшення важкості праці; професійним відбором та навчанням працівників; застосуванням засобів захисту працівників; включенням вимог безпеки в нормативно-технічну та технологічну документацію.