Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Охорона праці_Лекції.doc
Скачиваний:
199
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
745.98 Кб
Скачать

4.3. Нормування та забезпечення виробничого освітлення

Для забезпечення оптимальних умов зорової роботи встановлюються нормативи освітленості. Основним документом, яким регламентується освітлення, є ДБН В.2.5-28-2006 “Природне і штучне освітлення”. На базі цих Норм розробляються галузеві норми освітлення, які враховують специфічні особливості технологічного процесу та будівельних рішень будівель і споруд галузі.

Відповідно до ДБН В.2.5-28-2006 встановлюються нормативні показники освітленості, які залежать від розряду зорової роботи, зумовленого еквівалентним розміром об’єкта розрізнення.

Об’єкт розрізнення – це предмет, що розглядається, або ж його окрема частина, а також дефект, який треба виявити в процесі роботи.

Еквівалентний розмір об’єкта розрізнення – це розмір рівнояскравого кола на рівнояскравому фоні, який має той самий пороговий контраст, що і об’єкт розрізнення при даній яскравості фону. Для протяжних об’єктів розрізнення, довжина яких в два рази більша за ширину, визначається еквівалентний розмір, в інших випадках розряд зорової роботи встановлюється за мінімальним розміром об’єкта при розгляді з відстані 0,5 м.

ДБН встановлюють 8 розрядів зорової роботи при відстані від об’єкта розрізнення до очей працюючого не менше 0,5 м:

І найвищої точності при мінімальному еквівалентному розмірі об’єкта розрізнення менше 0,15 мм;

ІІдуже високої точності при мінімальному еквівалентному розмірі об’єкта розрізнення від 0,15 до 0,30 мм;

ІІІ високої точності при мінімальному еквівалентному розмірі об’єкта розрізнення від 0,30 до 0,50 мм;

ІV середньої точності при мінімальному еквівалентному розмірі об’єкта розрізнення від 0,50 до 1,00 мм;

V малої точності при мінімальному еквівалентному розмірі об’єкта розрізнення від 1,00 до 5,00 мм;

VІ – груба при мінімальному еквівалентному розмірі об’єкта розрізнення більше 5,00 мм;

VIІ робота з матеріалами, які світяться при мінімальному еквівалентному розмірі об’єкта розрізнення більше 0,5 мм;

VIIІ загальне спостереження за ходом процесу (незалежно від мінімального еквівалентного розміру об’єкта розрізнення, фону та контрасту).

Групи зорової роботи ІV в залежності від контрасту між об’єктом розрізнення і фоном поділяються на чотири підгрупи (а, б, в, г), для яких і встановлюється нормована освітленість.

ДБН встановлюють також наступні нормовані показники для штучного освітлення:

показник осліпленості (Ρ) – критерій оцінки сліпучої дії освітлювальної установки, що розраховується за формулою:

Р = (S1) ∙ 1000,

де Sкоефіцієнт осліпленості, що дорівнює відношенню порогових різниць яскравості за наявності і відсутності сліпучих джерел в полі зору;

коефіцієнт пульсації освітленості (Кп), % – критерій оцінки відносної глибини коливань освітленості внаслідок зміни в часі світлового потоку газорозрядних ламп при живленні їх змінним струмом, який виражається формулою:

,

де Еmax, Еmin – відповідно максимальне і мінімальне значення освітленості за період її коливання, лк; Есер – середнє значення освітленості за той же період, лк;

показник дискомфорту (М) – критерій оцінки дискомфортної блискості, яка викликає неприємні почуття при нерівномірному розподіленні яскравості в полі зору, який виражається формулою:

де Lc ‒ яскравість блиского джерела кд/м2; Lад ‒ яскравість адаптації, кд/м2; ω ‒ кутовий розмір блиского джерела, стер.; φ0 ‒ індекс позиції блиского джерела відносно лінії зору.

Після визначення нормованої освітленості здійснюються заходи з її забезпечення:

– у випадку проектування приміщень здійснюється необхідний розрахунок з вибором освітлювачів та їх кількості і розміщення;

– у випадку діючого приміщення здійснюється перевірка існуючого освітлення та його корекція.