Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Konspekt_lektsiy_TMB.редготов.doc
Скачиваний:
49
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.53 Mб
Скачать

10. Методи нарізання різі на валах.

Профіль різі і розміри регламентовано ГОСТ 9150-81, ГОСТ 24705-81. Розрізняють зовнішню і внутрішню різь, в глухих і наскрізних отворах.

Зовнішні різі.

1. Плашки. Невисока точність (8g). Плашки з доведеними лезами – калібрування різі до 6g.

2. Різенарізні головки (по суті розсувна плашка) – продуктивніший і точніший метод. Усувається допоміжний рух на згвинчування головки по нарізаній різі (після закінчення оброблення елементи головки розходяться, і головка швидко відводиться назад). Вища швидкість різання. Точність – 6g (при шліфованих різальних лезах). Більша кількість повторних пере загострень. Регулювання діаметру нарізуваної різі в певних межах.

3. Групові різеві фрези представляють собою як би кілька дискових різевих фрез, складених торцями. Заготовка або фреза переміщується в осьовому напрямку на один крок нарізуваної різі. Довжина фрези на дві-три нитки більша за довжину нарізуваної різі. Нарізування виконується за 1,25 оберта нарізуваного вала. Додаткові 0,25 оберта передбачаються для перекриття місця врізання фрези.

Ще: дискові фрези, різці, різенакатні головки, гребінки.

Внутрішні різі: мітчики (ручні, машинні), різці.

Перед обробленням мітчиком – свердління. У глухих отворах довжина свердління залежить від довжини різі. Різенарізувальні, свердлильні, револьверні, агрегатні верстати. Прискорений реверс шпинделя для швидкого виведення мітчика з обробленого отвору.

11. Балансування і контроль. Лекція 8 Технологія виготовлення циліндричних зубчастих коліс.

  1. Службове призначення і типові конструкції циліндричних ЗК.

  2. Технічні вимоги на виготовлення циліндричних ЗК.

  3. Матеріали і способи отримання заготовок.

  4. Вибір технологічних баз.

  5. Типові технологічні маршрути оброблення циліндричних ЗК.

  6. Основні способи оброблення зубців циліндричних ЗК.

  7. Контроль циліндричних ЗК.

1. Службове призначення і типові конструкції циліндричних зк.

Циліндричні ЗК служать для передавання обертового руху між валами з паралельними осями. Розрізняють: силові зубчасті передачі, які служать для передавання крутного моменту із зміною частоти обертання валів і кінематичні передачі, які служать для точного передавання обертового руху між валами при відносно невеликих значеннях крутного моменту.

Циліндричні ЗК виготовляють з прямими і непрямими (косозубими і шевронними (передача великих крутних моментів)) зубцями.

ГОСТ 1643-81 встановлює 12 ступенів точності ЗК передач (у порядку зменшення точності): 1, 2, 3, ... 12. Для 1 і 2 ступенів точності допуски і граничні відхилення ГОСТом не передбачені. Для редукторів і коробок передач (швидкостей) автомобілів, верстатів – 5-7 ступені точності. Колеса 6-го и нижче ступенів точності – прецизійні.

Конструкція ЗК безпосередньо пов’язана з їх СП (рис. 8.1).

2. Технічні вимоги на виготовлення циліндричних зк.

Кожному ступеню точності ЗК і передач відповідають певні норми кінематичної точності, норми плавності роботи і норми контакту. Допускається комбінування норм різних ступенів точності у певних межах. Так, норми плавності не можуть бути більш, ніж на два ступені точнішими чи на один ступінь менш точними за норм кінематичної точності, а норми контакту зубців не можуть бути менш точними за норми плавності.

Існує шість видів спряжень ЗК у передачі, які у порядку зменшення гарантованого бокового зазору позначаються буквами A, B, C, D, E, H. Між видом спряження ЗК і ступенем точності на норми плавності роботи є залежність:

Вид спряження

A

B

C

D

E

H

Ступінь точності

4 ... 12

4 ... 11

4 ... 9

4 ... 8

4 ... 7

4 ... 7

Рис. 8.1. Циліндричні зубчасті колеса:

І – одновінцеві колеса з достатньою довжиною базового отвору l (l/d > 1).

ІІ – багатовінцеві колеса, які також мають значно більшу довжину базового отвору за діаметр (l/d > 1). Найбільш розповсюджений тип ЗК.

ІІІ – одновінцеві колеса типу дисків, у яких (l/d < 1) і довжина поверхні отвору є недостатньою для утворення подвійної напрямної бази.

IV – вінці, які після відповідного оброблення насаджуються і закріплюються на маточину колеса, і разом з нею утворюють одно- чи багатовінцеві колеса.

V – зубчасті колеса-вали, які мають значну довжину.

Зубчаста передача, яка має 8 ступінь за кінематичною точністю, 7 – за нормами плавності, 6 – за нормами контакту зубців і вид спряження С, позначається як 8-7-6-С.

1. ЗК силових передач: зносостійкість, плавність і безшумність роботи. Чим вища колова швидкість колеса, тим точніше воно повинне бути виготовлене.

2. ЗК кінематичних передач: вимоги не залежать від швидкості і силових даних. Норми кінематичної точності (допуск на накопичену похибку кроку, допуск на радіальне биття); норми плавності роботи (постійність передавального відношення в межах оберту і на один зубець: допуск на циклічну похибку, допуск на похибку профілю зубця, допуск на місцеву кінематичну похибку, граничне відхилення кроку зачеплення, граничне відхилення кроку, допуск на коливання вимірюваної між осьової віддалі за один оберт колеса і на одному зубці); норми контакту зубців у передачі включають норми по плямі контакту.

При виготовленні ЗК високого ступеня точності особливо важливо забезпечити необхідне відхилення від перпендикулярності торця до осі центрального отвору на операціях до зубооброблення. Наприклад, радіальне биття торця заготовки ЗК до зубооброблення на віддалі радіусу від осі:

5 ст. точності 50 мм 10 мкм;

200 мм 40 мкм;

6 ст. точності 50 мм 15 мкм;

200 мм 60 мкм;

7 ст. точності 50 мм 20 мкм;

200 мм 80 мкм.

Точність центрального отвору перед зубообробленням – по 7-му квалітету; для прецизійних коліс (5-6 ст. точності) – по 5-6 квалітетах.