Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
isu / ОКIУ_консп.doc
Скачиваний:
284
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.54 Mб
Скачать

5.2. Корпоративна система керування бізнес-процесами

  1. Загальна характеристика системи

У першому розділі зазначалося, що корпоративна система керува-ння бізнес-процесами (КСКБП) виконує ті ж функції, що і автоматизова-на система керування підприємством (АСКП) і відрізняється від оста-нньої об’єднанням різнородних мереж у корпоративну обчислювальну мережу (КОМ) та створенням єдиної системи керування бізнес-проце-сами (СКБП).

Розвиток підприємства залежить від його здатності досягати запла-нованого рівня прибутку. Цього можно досягнути тільки шляхом планува-ння виробництва та постачання товарів замовникам без створення їх де-фіциту та надлишку. Спочатку це забезпечували системи MRP (Material Requirements Planning), які використовували методологію планування матеріальних ресурсів підприємства. Після того з’являється варіант пла-нування виробничих потужностей CRP (Capacity Requirements Planning), об’єднання якого з MRP привело до появи систем MRP II (Manufacturing Recourse Planning). Останні використовували як технологію об’ємно-ка-лендарного планування MPS (Master Planning Shedule), так і планування фінансових ресурсів FRP (Finance Recourse/ Requirements Planning). Ос-новною перевагою цих систем є формування послідовності виробничих операцій, які забезпечують своєчасне виготовлення вузлів для реалізації плану випуску готової продукції.

Зміни світового ринку, пов’язані з глобалізацією постачання і збуту, зменшенням тривалості життєвого циклу товарів, збільшенням кількості

виробництв товарів на замовлення, зростанням конкуренції та інтенси-вності життя, змінили вимоги до управління бізнес-процесами та сприяли появі нових систем ЕRP (Enterprise Recourse Planning) для інтегрованого планування усіх бізнес-ресурсів підприємства: матеріальних, виробни-чих, фінансових та людських. Останньою в цій послідовності технологій керування бізнес-процесами є CSRP-система (Customer Synchronized Recourse Planning), яка забезпечує повний життєвий цикл продукції – від її проектування за вимогами замовника і до гарантійного і сервісного обслуговування після продажу.

Що стосується корпоративних мереж, то вони, як правило, створю-ються у вигляді Intranet, тобто складаються з кількох ЛОМ і серверів трьох видів: СКБД-сервера (сервера системи керування базою даних), сервера додатків та Web-сервера, через який корпоративна мережа може мати зв'язок з Internet.

Основна тенденція розвитку цих систем пов’язана з масовим про-никненням Web-серверів і Web-технологій у корпоративне середовище. З’явився термін «Web-інтеграція», введений ІВМ, який використовується для застосування Web-технологій у побудові інформаційних систем під-приємства. Актуальними задачами тут стають інформаційна підтримка партнерів та клієнтів; перенесення частини бізнес-процесів у Internet та їх автоматизація; створення корпоративних порталів, які об’єднують існуючі на підприємстві підсистеми логістики, продажу, докуметообігу тощо. Завдяки унікальним властивостям Web-технологій стає можливим використання дешевих засобів інтеграції інформації і бізнес-процесів як усередині підприємства, так і з партнерами та клієнтами, розв’язання практичних задач керування роботою підприємства, а в деяких випадках Web-інтеграція проведена на основі детального аналізу бізнес-проце-сів підприємства стає недорогою і швидкою альтернативою класичній си-стемній інтеграції.

Для вибору і впровадження таких систем використовують один із трьох варіантів:

  • використання програмного продукту всесвітньовідомих розробни-ків (Вааn, J.D.Edwards, i2 Technologies, IBM, Oracle, PeopleSoft, Scalа, SAP, Siebel System, Microsoft і деяких інших). У країнах СНД на підприє-мствах середньої та малої потужності найбільше поширення отримали продукти «1С». Ці системи мають найбільшу вартість і потребують прив’язування до умов конкретного підприємства;

  • використання програмного продукту минулих поколінь, що тим-часово економить кошти, але тільки відкладає перехід на нові технології;

  • арендування у спеціалізованих провайдерів (Application Service Provider – ASP) корпоративних додатків, що забезпечує підприємству доступ до необхідних програмних продуктів і пристроїв зберігання да-них. У цьому раз підприємство відносно недорого отримує можливість експлуатації сучасної корпоративної системи, а спеціалістам підприєм-ства залишається тільки установка й обслуговування РС та підтримка мережної інфраструктури в належному порядку.

Соседние файлы в папке isu