Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
isu / ОКIУ_консп.doc
Скачиваний:
284
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
3.54 Mб
Скачать

4.1.3. Склад системи

Для функціонування будь-якої системи з засобами обчислювальної техніки потрібно п’ять компонентів: дані (інформаційне забезпечення); правила перетворення даних (програмне забезпечення); пристрої для перетворення даних (технічне забезпечення); персонал, який забезпе-чує функціонування системи (персонал); правила функціонування персо-налу і користувачів (організаційне забезпечення);

Організаційне забезпечення – це сукупність документів, що уста-новлюють організаційну структуру, права та обов’язки персоналу і корис-тувачів при експлуатації автоматизованої системи (АС). Тобто організаці-йне забезпечення визначає взаємодію персоналу і користувачів з технік-ним і програмним забезпеченням, а також між собою. Воно складається з функціональної, технічної і організаційної структур АСУТП, інструкцій і регламентів для персоналу, і користувачів.

Персонал – це сукупність осіб, що забезпечують функціонування АС. Ту частину персоналу, що забезпечує нормальні умови функціону-вавння АС відповідно до комплектів експлуатаційних документів відно-сять до екусплуатаційного персоналу. Користувач це особа, що бере участь у функціонуванні АС або має право використовувати і використо-вує результати її функціонування. До користувачів належать оператори-технологи.

Технічне забезпечення сукупність апаратних і комунікаційних засобів, носіїв даних та допоміжних матеріалів, які забезпечують реаліза-цію функцій АС, причому під апаратними засобами розуміють прист-рої, що використовуються для оброблення даних, а під комунікаційними засобами – сукупність ліній пересилання даних та комунікаційних прист-роїв, що дозволяє здійснювати взаємне сполучення прикінцевого облад-нання.

Програмне забезпечення – це сукупність програм, процедур, пра-вил та документації, що забезпечує функціонування АС. Воно складає-ться з загального та спеціального програмного забезпечення. До загаль-ного програмного забезпечення належить частина програмного забезпе-чення (операційна система, драйвери тощо), призначена для організації обчислювального процесу; до спеціального програмного забезпечення – частина програмного забезпечення, розроблена під час створення конк-ретної АС.

Інформаційне забезпечення – це інформаційна база АС і засоби її організації та реалізації. Тобто це система форм і методів інформаційно-го відображення об’єкта управління і забезпечення ефективного систе-матичного обміну інформацією між АС і об’єктом керування з метою від-слідковування його стану і вироблення необхідних керувальних дій. Вод-ночас, інформаційне забезпечення – це сукупність інформації і відповід-ної документації, до якої входять: перелік і характеристика сигналів АТК; опис правил класифікації і кодування інформації і перелік класифікацій-них угрупувань; опис масивів інформації, форм документів, відеокадрів, використаних у системі; нормативно-довідкова (умовно-постійна) ін фор-мація.

Під час створення АСКТП розроблюють деякі «проміжні» види забе-зпечення, до яких належать математичне, лінгвістичне та метрологічне.

Математичне забезпечення – це сукупність математичних методів, моделей та алгоритмів, використаних в АС. На базі математичного забе-зпечення далі створюється програмне забезпечення.

Лінгвістичне забезпечення – це тезауруси* та мовні засоби опису та маніпулювання даними. Воно використовується у розробці організаці-йного та програмного забезпечень.

*Тезаурус - словник найменувань понять та їх класифікаційних зв’язків, приз-начений для єдиного уніфікованого та формалізованого подання інформаціЇ в АС.

Метрологічне забезпечення – це сукупність наукових і організацій-них методів, норм, правил і технічних засобів, необхідних для досягнення єдності та потрібної точності вимірювань в АС. Цей вид забезпечення має самостійне значення, але використовується й у розробці інформацій-ного забезпечення.

Стандартизоване визначення також іще трьох, додаткових видів за-безпечення АС:

ергономічне забезпечення – сукупність реалізованих в АС рішень з узгодження психологічних, психофізіологічних, антропометричних, фізіо-логічних характеристик і можливостей користувачів АС із технічними ха-рактеристками комплексу засобів автоматизації АС і параметрами робо-чого середовища на робочих місцях користувачів АС;

методичне забезпечення – сукупність документів, що описують те-хнологію проектування, створення та функціонування АС, методи вибору та застосування користувачами технологічних прийомів для отримання конкретних результатів при функціонуванні АС;

правове забезпечення сукупність норм, що регламентують право-ві взаємини при функціонуванні АС та юридичний статус результатів фу-нкціонування.

Кожний вид забезпечення АСУТП може розглядатися як система, що має певну структуру, тобто сукупність підсистем, компонентів, еле-ментів, які входять в АС, способів і засобів зв’язку між ними, а також засобів зв’язку з іншими АС. Таким чином, структурний ланцюжок систе-

ми має такий вигляд: система – підсистема – компонент – елемент. При цьому підсистема це частина системи, що визначена за функціональ-ною ознакою і є сукупністю компонентів, які беруть участь у виконанні цієї функції; компонент це частина підсистеми, виділена за певною ознакою чи сукупністю ознак, яка бере участь у реалізації однієї чи кіль-кох функцій підсистеми; елемент – це окрема, відносно самостійна час-тина компонента, що реалізує одну чи кілька функцій АС і розглядається як неподільне ціле.

Соседние файлы в папке isu