Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
клименко.pdf
Скачиваний:
687
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
9.53 Mб
Скачать

Частина ІІІ. Переробêа м’яса та м’ясної сировини

ступами на вінчику і кришка притискує (рис. 13.19, г) кільцеву ущільнювальну прокладку до горловини банки.

Для герметизації консервних банок з вінчиками горловини ІІІ

типу з попереднім заповненням підкришкового простору сухою парою використовують закупорювальні паровакуумні автомати типу Б4-КУТ-2А та закупорювальні машини Ж4-УМТ-8 продукти- вністю 100 – 130 банок за хвилину.

Герметизація ламістерної тари. Тара із ламістеру після на-

повнення накривається кришкою і за допомогою напівавтомата Б4-УТУ-1 відбувається її герметизація методом термозварювання.

Автомат Б4-КУТ-3 призначений для герметизації методом по- двійного термошва банок із ламістеру типу 2Л, 3Л, 21Л (цилінд- ричних) та 1Л, 4Л, 9Л (прямокутних). Продуктивність автомата до 80 банок за хвилину.

13.15. ПЕРЕВІРКА ГЕРМЕТИЧНОСТІ ЗАКУПОРЕНИХ БАНОК

Після герметизації банок у технологічних лініях для фасуван- ня консервів передбачено перевірку герметичності наповнених і закупорених банок для того, щоб негерметичні банки не надійшли в автоклав.

Після герметизації банки оглядають візуально і виявляють бан- ки з явними ознаками негерметичності.

На мясоконсервних заводах широко застосовують спосіб пере- вірки банок на герметичність, використовуючи водяну ванну, яка пофарбована всередині білою фарбою і має добре освітлення. Ван- ну заповнюють гарячою водою (80 – 90 °С). По спусках протягом 1 – 2 хв закатані банки переміщуються у воді. Внаслідок нагрі- вання і розширення в середині банок за наявності порушень їх герметичності повітря витискується з банок і підіймається через воду у вигляді бульбашок. Негерметичні банки видаляють, роз- кривають і вміст перекладають у чисті банки.

АТ «Полтавамаш» виготовляє пристрій для перевірки банок на герметичність К7-ФКЦ/2-12.

Під час виробництва консервів на підприємствах великої потуж- ності якість роботи машин при герметизації банок перевіряють введенням у порожні банки 5 – 6 крапель етилового ефіру, зака- тують їх і опускають у ванну з гарячою водою температурою 80 – 85 °С. Герметичність банок перевіряють за відсутністю або виді- ленням бульбашок пари ефіру чи повітря.

На підприємствах великої потужності використовують також вакуумні або повітряно-водяні тестери, які мають камери контро- лю герметичності банок, застосовують вакуум або стиснене по- вітря.

Іноді використовують метод перерізання швів на металевих банках і контролюють якість закатування за допомогою фальце- проекторів типу ДР-1.

416

Розділ 13. Виробництво м’ясних банêових êонсервів

Якість роботи закатних (закупорювальних) машин перевіряють не менше ніж тричі за зміну для кожної пари роликів.

Якщо впродовж години перевірки кількість негерметичних ба- нок перевищує 0,1 %, то закатну (закупорювальну) машину зупи- няють і переналагоджують закатний механізм.

Загальні втрати банок і кришок при виготовленні консервів під час регулювання обладнання, перевірки на герметичність, тепло- вого оброблення та інших операцій не повинні перевищувати 0,25 % від загального обсягу продукції, що виготовляється.

Після закатування і перевірки на герметичність банки за по- треби миють у щіткових машинах за температури води 40 – 45 °С для очищення їхьої поверхні від забруднень (залишків продукції та ін.) і направляють на стерилізацію.

Для запобігання інтенсивному розвитку мікрофлори і фізико- хімічних процесів у вмісті банок проміжок часу після герметизації банок до початку стерилізації не повинен перевищувати 30 хв. Порушення цієї умови призводить до виникнення дефектів готової продукції.

13.16. СТЕРИЛІЗАЦІЯ КОНСЕРВІВ

Стерилізація консервів є найважливішою технологічною опе- рацією, яка здійснюється для знищення мікроорганізмів у вмісті банок і забезпечення потрібного терміну зберігання без псування.

Стерилізацію сировини у герметичній тарі можна проводити з використанням електромагнітного поля струму високих (СВЧ) та надвисоких (СНВЧ) частот, іонізуючим випромінюванням і тепло- вим обробленням.

В електромагнітному полі СВЧ і СНВЧ продукт нагрівається в результаті утворення теплоти в клітинах під впливом змінного струму. Висока проникність у мясні продукти електромагнітних полів СВЧ і СНВЧ сприяє нагріванню сировини одночасно по всьому обєму банок. Завдяки цьому мясопродукти можна швидко нагрівати до температури 140 – 145 °С і значно швидше (за 2 – 3 хв) знищити мікрофлору, ніж при нагріванні парою або водою.

Зменшення часу нагрівання мясних продуктів під час стерилі- зації дає змогу краще зберегти поживну цінність і органолептичні властивості продукту.

Дослідження показали, що стерилізаційний ефект при викори- станні СНВЧ-енергії зумовлюється не тільки тепловим ефектом.

Стерилізацію з використанням СВЧ- та СНВЧ-енергій можна використовувати для продуктів, упакованих у скляну або полімер- ну тару.

Стерилізація консервів у електромагнітному полі СВЧ і СНВЧ є перспективним напрямом розвитку технології консервування мясних продуктів.

Стерилізація іонізуючим випромінюванням здійснюється рент- генівськими променями в діапазоні хвиль (0,2…20)10–6 м та

417

Частина ІІІ. Переробêа м’яса та м’ясної сировини

γ-променями. Проникність γ-променів Рентгена достатня для практичного використання, якщо інтенсивність випромінювання висока. Недоліком використання цього способу є складність апа- ратурного оформлення.

З великого діапазону радіоактивних променів практичне зна- чення мають γ-промені зі значною проникною здатністю. Характер дії іонізуючого випромінювання на мясні продукти залежить від енергії та дози опромінювання, тобто кількості опромінення, яке поглинуте продуктом. Для оцінювання дози відносно певної опро- міненої сировини застосовують одиниці, еквівалентні рентгену або безвідносні ради (1 рад = 1 ерг/г).

Однакової дози опромінювання можна досягти при великій енергії опромінювання і малому часі впливу, або при малій енер- гії, але тривалому часі. Проте ефект дії цієї дози не буде рівноз- начним, що повязано з характером змін речовин, який залежить від енергії опромінювання. За енергій до 10 000 еВ відбуваються збудження молекул, утворення активних радикалів, відрив елект- ронів і утворення іонів, а також радіоліз речовин і насамперед во- ди. Електрони (іони) приєднуються до інших атомів або молекул і впливають на хімічний склад продукту. Вільні радикали мають високу хімічну активність. За їх участю утворюються сильні окис- ники, які впливають на речовини, що опромінюються.

Дуже чутливі до прямого впливу іонізуючого випромінювання жири. Вільні радикали жирних кислот спричинюють реакцію ти- пу автоокиснення, внаслідок чого виникають ознаки псування жирів.

Багато тваринних білків зазнають структурних змін, характер- них для денутараційних процесів, а також відбувається деполіме- ризація білкових молекул. У результаті розпаду цистину і глюта- тіону утворюються сірководень, меркаптани та інші сірковмісні сполуки, які беруть участь у розвитку «запаху опромінення». При

опроміненні середніми дозами (приблизно 106 рад) міоглобін пе- ретворюється на оксиміоглобін. Зазнають змін і вільні амінокис- лоти, вітаміни та інші водорозчинні компоненти.

Смертельна доза для мікроорганізмів вегетативних форм не перевищує 0,5 млн рад, для плісені — 1 млн рад. Спори мають у 4 – 5 разів вищу стійкість, ніж вегетативні мікроби. Помірні дози (до 0,5 млн рад) мають стерилізаційний ефект, аналогічний теп- ловій пастеризації. Промислової стерилізації досягають опроміню- ванням мясопродуктів у межах 1,5 – 2,0 млн рад. Для знищення Сl. botulіnum (збудника ботулізму) потрібна доза 4 – 5 млн рад.

Ферменти мають значну стійкість до опромінення і для їх раді-

аційної інактивації потрібні ще більші дози до 107 рад. Однак такі великі дози спричинюють розпад білків, жирів, вуглеводів та вітамінів, особливо аскорбінової кислоти, утворення токсичних речовин, сторонніх запахів та присмаків у продуктах. Тому для оброблення консервів, як й інших харчових продуктів, стериліза-

418

Розділ 13. Виробництво м’ясних банêових êонсервів

ція з використанням радіоактивних променів не придатна. До то- го ж білки мяса залишаються неденатурованими і для доведення їх до готовності (до споживання) потрібне додаткове теплове обро- блення консервів.

Перспектива широкого впровадження в консервну промисло- вість іонізуючого випромінювання для знищення мікроорганізмів

увмісті банок є незначною.

Усвітовій практиці консерви стерилізують тепловим способом. Найпоширенішими способами теплового оброблення є стериліза- ція і пастеризація.

Стерилізацію консервів проводять за температури 100 °С і ви- ще, пастеризацію — 75 – 100 °С.

13.17.ТЕОРЕТИЧНІ ОСНОВИ ТЕПЛОВОГО ОБРОБЛЕННЯ КОНСЕРВІВ

Для виробництва консервів використовують мясо і субпродук- ти, отримані від здорових тварин, птиці та кролів.

Водночас мясо обсіменяється мікробами як під час первинної переробки туш, так і в процесі їх зберігання, підготовки, розби- рання, обвалювання, сортування та подрібнення мяса.

Мікрофлора, яка є в мясі, різноманітна і її кількість в 1 см3 мясопродуктів може досягти значних рівнів при допустимому рів- ні від 103 до 2 105 клітин.

На санітарний стан мяса впливають такі види мікрофлори:

патогенні (сальмонели, стафілококи, стрептококи);

токсикогенні спороутворювальні анаероби Сl. botulіnum;

гнильні анаероби Сl. sрorogеnеs, Сl. рutrіfісum, Сl. реrfrіngеns;

умовно патогенні Е. сolі, S. аurеus, B. сеrеus, бактерії роду Рrotеus і сульфітредукуючі клостридії;

дріжджі та плісеневі гриби;

санітарно-показові: бактерії групи кишкової палички БГКП (коліформи); мезофільні анаеробні і факультативно анаеробні мік- роорганізми (МАФАнМ); бактерії роду Еntеrobасtеrісеае і ентеро- коки.

Для цих груп мікроорганізмів існують гігієнічні нормативи щодо мікробіологічних показників безпеки консервів.

Консерви стерилізують з метою знищення мікрофлори, яка здат-

на розвиватися в консервах за звичайних умов зберігання і спри- чинювати псування консервів, а також утворювати продукти жит- тєдіяльності (токсини), небезпечні для життя людини. До таких мікроорганізмів належать токсикогенні спороутворювальні анае- роби Сl. botulіnum і гнильні анаероби Сl. sрorogеnеs, Сl. рutrі- fісum, Сl. реrfrіngеns.

Найнебезпечніші бактерії Сl. botulіnumзбудники ботулізму. Сl. botulіnum має шість типів А, В, С, D, Е і F. Найбільш термо- стійкі типи А і В, тому вони особливо небезпечні. Спори цих клос-

419

Частина ІІІ. Переробêа м’яса та м’ясної сировини

тридій не гинуть при багатогодинному кипятінні. Сl. botulіnum є сапрофітами і розвиваються лише на неживих тканинах, але в процесі життєдіяльності вони продукують токсин надзвичайно небезпечну нервово-паралітичну отруту. Небезпечність токсину зумовлена не тільки отруйною дією мізерних доз токсину, а й тим, що дія його виявляється лише через 8 – 12 год після потрапляння отрути в організм людини, коли врятувати життя людини можна лише введенням на початку захворювання антиботулінової сиро- ватки. Тому в консервному виробництві практично всі режими залежать від умов інактивації бактерій Сl. botulіnum.

У разі порушення режимів стерилізації в консервах можуть розвиватися гнильні анаероби Сl. sрorogеnеs, Сl. рutrіfісum, Сl. реrfrіngеns. У процесі їх життєдіяльності утворюються протео- літичні ферменти, які швидко гідролізують білкові системи з утворенням пептидів первинних продуктів гнильного розпаду білків, а потім і кінцевих продуктів розпаду пептонів, окремих амінокислот, газоподібних речовин з неприємним запахом (сірко- водень, аміак та ін.), а також отруйних речовин індолу, скатолу та ін. Структура мяса розпушується, воно набуває неприємного смаку і запаху. Консервні банки з ознаками мікробного псування здуваються й утворюється бомбаж банок.

Мясні продукти з бомбажних банок мікробного псування не можна вживати. Тому після аналізу і виявлення причин бомбажу консерви з ознаками мікробного псування знищують.

Після стерилізації в консервах не виключається наявність пооди-

ноких (не більше ніж 1 клітина в 1 г (см3) продукту) спороутворюва- льних мезофільних анаеробних і факультативно-анаеробних мікро- організмів типу сінної палички (B. subtіlіs) і картопляної палички (B. mеsеntеrісus), які під час зберігання консервів не розмножуються і не утворюють шкідливих для організму людини речовин.

Щоб забезпечити належний санітарно-гігієнічний рівень консе- рвів, ступінь обсіменіння сировини спорами цих мікроорганізмів до

стерилізації не повинен перевищувати 103 клітин в 1 г (см3). Чим вища температура стерилізації, тим кращий стерилізаційний ефект.

Повне знищення спор мікроорганізмів відбувається вже за те- мператури 135 °С протягом 5 хв. При цьому відбувається повна стерилізація консервів. Однак високі температури впродовж пев- ного часу негативно впливають на фізико-хімічні та органолеп- тичні властивості вмісту консервів.

У промисловості консерви, призначені для тривалого зберіган- ня, стерилізують за температури 115 – 120 °С. Таке температурне оброблення забезпечує мікробіологічну стабільність і санітарно- гігієнічну безпеку консервів під час зберігання і реалізації за но- рмальних умов без використання холодильників. Ці консерви на-

зивають повними консервами.

Режими стерилізації, які не виключають наявності у консервах нешкідливих типів мікроорганізмів, але забезпечують мікробіоло-

420

Розділ 13. Виробництво м’ясних банêових êонсервів

гічну стабільність і безпеку продукту при зберіганні, називають

промисловою стерилізацією.

Під час виробництва консервів закусочного типу з ніжною кон- систенцією та високими органолептичними властивостями вико- ристовують температуру стерилізації 105 – 112 °С. Проте такі кон- серви зберігають за температури 10 – 15 °С протягом року. Вони мають назву «3/4» консервів.

Консерви, які зазнали термічного оброблення за температури 100 °С і нижче, що забезпечує загибель нестійкої неспороутворю- вальної мікрофлори, зменшує кількість спороутворювальної мік- рофлори і забезпечує мікробіологічну стабільність та безпеку про- дукту впродовж обмеженого терміну зберігання за температури 6 °С і нижче, називають напівконсервами (пастеризовані шинки, бекон та ін.).

Отже, для забезпечення якості й органолептичних показників (смак, аромат, консистенція) режими термічного оброблення, які використовують у промисловості при стерилізації консервів, не завжди забезпечують абсолютну стерилізацію консервів, але про- тягом певного часу сприяють їх доброякісності й здатності до збе- рігання. Вибір режимів термічного оброблення зумовлюється та- кож змінами фізико-хімічних та органолептичних властивостей вмісту консервів, вітамінів та ін.

Вплив нагрівання на мікрофлору. Мікроорганізми можна знищувати за температури близько 60 °С і вище. Не існує конкре- тної температури, яка спричинює загибель мікроорганізмів, оскі- льки крім температури на мікроорганізми впливає також час тер- мооброблення.

Щоб визначити час загибелі мікроорганізмів за певної темпе- ратури, їх завись розміщують у скляні капіляри і запаюють з обох боків. Для миттєвого прогрівання капіляри занурюють у нагріте до певної температури рідке середовище. Капіляри виймають че- рез певний час (наприклад, через 5 хв) по кілька штук, миттєво охолоджують їх у крижаній воді й визначають наявність живих мікроорганізмів (спор). Час, за який усі мікроби будуть знищені, називають смертельним (летальним) часом для певного виду мік- рофлори за цієї температури. Поняття смертельного часу є умов- ним, бо на нього впливають фізико-хімічні властивості реальних продуктів, температура стерилізації, вид і кількість мікроорганіз- мів.

Мікроорганізми здатні витримувати значні коливання темпе- ратури зовнішнього середовища. Залежно від діапазонів темпера- тури, за яких мікроорганізми зберігають життєздатність, їх поді- ляють на три категорії: мінімальний, оптимальний та максима- льний (табл. 13.11). Оптимальною вважають температуру, за якої найповніше виявляються всі життєві функції мікроорганізмів. За межами максимальної температури мікроорганізми не розмножу- ються і гинуть.

421

Частина ІІІ. Переробêа м’яса та м’ясної сировини

Таблиця 13.11. Кардинальні температурні точки мікроорганізмів

Вид мікроорганізмів

Діапазон температур, °С

за термостійкістю

 

 

 

Мінімальний

Оптимальний

Максимальний

Психрофіти

–10 – 0

15 – 20

30 – 35

Мезофіли

0 – 10

25 – 37

40 – 45

Термофіли

35

50 – 60

75 – 85

Загибель мікроорганізмів при нагріванні до температур, ви- щих від максимального діапазону, зумовлюється зміною колоїдно- го стану протоплазми мікробних клітин, денатурацією білків і зміною ферментативної системи клітин.

У вологому середовищі більшість безспорових мікроорганізмів (тобто вегетативних клітин) гине за температури від 60 до 80 °С усього за кілька хвилин. Найбільший летальний час виявлено для Bас. сolі — 15 хв при 80 °С. Летальний час для спорових форм мікроорганізмів значно перевищує ці рівні. Так, смертельний час за температури 100 °С становить для B. subtіlіs 120 хв, для B. mе- sеntеrісus — 110, для Сl. botulіnum (штам В) — 150, Сl. botulіnum (штам А) — 330 хв.

Відмінність у впливі високих температур на вегетативні й спо- рові мікроорганізми пояснюється тим, що за приблизно однаково- го вмісту вологи кількість вільної вологи у клітинах мікроорганіз- мів вегетативних форм становить 75 – 80 %, а в клітинах бацил (спороутворювальні мікроби) — лише до 40 %. Більша частина во- логи в спорах перебуває у звязаному стані й не здатна створювати умови для коагуляції білків. Крім того, термостійкість спорових форм мікроорганізмів зумовлюється наявністю щільної поверхне- вої оболонки, що не пропускає зовнішню вологу в середину клітин.

Серед мікроорганізмів навіть одного виду через коливання вмі- сту вологи існують відхилення показників за термостійкістю, що зумовлює неодночасну загибель усіх мікроорганізмів за однакових умов стерилізації.

Різні види мікроорганізмів мають різну стійкість до нагріван- ня. Нагрівання за температури 100 °С і вище спричинює знищен- ня вегетативних форм мікроорганізмів і більшої частини споро- вих. Під впливом температури інактивуються (перероджуються) спори, що не загинули, і їх здатність до пророщення значно ослаб- лена.

За даними Ч. Болла, для кожного виду мікроорганізмів існує зворотна залежність між часом відмирання і температурою нагрі- вання при однаковому стерилізаційному ефекті. Якщо температу- ру стерилізації підвищувати в арифметичній прогресії, то смерте- льний час зменшуватиметься у геометричній прогресії.

Залежність між температурою стерилізації і часом відмирання в напівлогарифмічних координатах має вигляд прямої (рис. 13.20).

Рівняння, що описує цю пряму, можна подати так:

422

Розділ 13. Виробництво м’ясних банêових êонсервів

 

lg

y

=

x

,

(13.5)

 

 

 

 

 

 

 

τ

 

Z

 

 

де у летальний час за

 

температури

стериліза-

 

ції, хв; τ летальний

 

час

за

температури

 

121,1 °С, хв; х різниця

 

між

температурою

ета-

 

лону

(121,1 °С) і

тем-

 

пературою

стерилізації,

 

°С; Z константа, що

 

позначає різницю

тем-

 

ператури у градусах Це-

 

льсія, на яку потрібно

 

підвищити

температуру

 

стерилізації

 

для

зни-

Рис. 13.20. Залежність летального часу для

ження летального часу в

Сl. botulіnum від температури у напівлога-

рифмічних координатах

10 разів (константа тер-

 

мостійкості).

Експериментально визначено значення Z для: Сl. botulіnum, Сl. sрorogеnеs — 9,5 °С, термофільних мікроорганізмів — 10 °С.

Рівняння (13.5) має важливе практичне значення. Якщо певну температуру взяти за еталон і знайти для неї значення смертель- ного часу, то можна розрахувати час стерилізації за будь-якої тем- ператури (понад 100 °С) при такому самому стерилізаційному ефек- ті, як і під впливом еталонної температури.

Термомікробіологи всього світу прийняли запропоновану аме- риканським вченим Ч. Боллом еталонну температуру 250 °F. У перерахунку зі шкали Фаренгейта на стоградусну шкалу С = (F – 32)·5/9 = (250 – 32)·5/9 = 121,1 °С.

Температуру 250 °F обрано тому, що в той час це була найвища температура, за якої стерилізували консерви. Для більшості мік- роорганізмів було визначено стерилізаційний ефект від 90 до

121,1 °С.

Вплив кількості мікробних тіл у сировині на процес сте-

рилізації. Кількість і вид мікроорганізмів істотно впливають на час стерилізації консервів. За однакових умов стерилізації різні види і кількість мікроорганізмів потребують для знищення різно- го часу (табл. 13.12).

При зменшенні початкового вмісту мікроорганізмів культури 26 з 46 000 до 40 спор летальний час зменшується втричі. Анало- гічна тенденція впливу початкової кількості мікроорганізмів на летальний час спостерігається й для інших культур за різних тем- ператур.

З фізико-хімічного погляду процеси, що спричинюють загибель мікроорганізмів, відбуваються за типом мономолекулярних реак-

423

Частина ІІІ. Переробêа м’яса та м’ясної сировини

цій, тобто реакцій першого порядку. Виходячи з цих міркувань, залежність швидкості відмирання мікроорганізмів від їх кількості можна визначити за формулою

dN

= k N,

(13.6)

dτ

0

 

де N кількість мікроорганізмів на початку стерилізації; k0 коефіцієнт швидкості відмирання мікроорганізмів, хв–1; τ час

стерилізації, хв; dNdτ швидкість знищення мікроорганізмів.

Таблиця 13.12. Вплив виду і кількості мікроорганізмів на летальний

час

Номер культури

Кількість спор в 1 г, см3

Летальний час для зни-

щення спор при 115 °С

26

46 000

65

 

4300

35

 

400

28

 

40

22

4010

35 000

42

 

2550

26

 

273

21

 

58

10

4112

35 000

50

 

1000

28

 

100

18

 

13

10

Після ділення змінних у рівнянні (13.6) воно набирає вигляду

dN

= −k dτ.

(13.7)

 

N

0

 

Після інтегрування рівняння (13.7) має вигляд

 

ln

N0

= k τ +C.

(13.8)

N

 

0

 

Сталу інтегрування С можна визначити, виходячи з того, що при τ = 0 кількість мікроорганізмів у сировині до початку стерилі-

зації дорівнює N0. Тоді С = lnN0

і рівняння (13.8) набере вигляду

lnN = −k0τ+ lnN0

 

або

 

 

ln

N0

= k τ.

(13.9)

N

 

0

 

Після переведення натурального логарифма в десятковий і по- значення k = k0/2,303 матимемо

424

Розділ 13. Виробництво м’ясних банêових êонсервів

lg

N0

= kτ.

(13.10)

N

 

 

 

Якщо позначити кількість мікроорганізмів N наприкінці сте- рилізації через Nк, то коефіцієнт k можна визначити за формулою

k = 1lgN0.

τ Nк

Рівняння (13.9) можна подати у такому вигляді:

Nк = N0τ. 10k

(13.11)

(13.12)

Час, який потрібний для знищення початкової кількості N0 мік- рофлори до кінцевої, заздалегідь визначеної кількості Nк, розра- ховують за формулою

τ =

1lgN0 .

(13.13)

 

k Nк

 

Позначимо фактор 1/k = D, тоді рівняння (13.13) набере вигляду

τ = DlgN0

Nк

або

lgN0

=

τ

.

 

 

Nк

 

D

(13.14)

(13.15)

Величина D є константою для кожного виду мікроорганізмів, яка характеризує швидкість відмирання (інактивації) спор за пев- них умов стерилізації (температура, вид мікроорганізмів, умови середовища).

Константа D характеризує час (у хвилинах), за який при зада- ній температурі стерилізації (у градусах Цельсія) кількість живої мікрофлори (спор) у продукті зменшується в 10 разів. Залежність логарифма кількості живих спор від тривалості нагрівання має вигляд прямої (рис. 13.21).

За температури стерилізації 121,1 °С у буферному розчині зна-

чення D для Сl. botulіnum становить 0,27 хв, Сl. sрorogеnеs — D = 1

хв, для термофільних D = 2…4 хв. Як видно з рівняння (13.14), тривалість стерилізації τ має логарифмічну залежність від кілько- сті мікрофлори у сировині, тому повністю знищити мікрофлору (тобто здійснити абсолютну стерилізацію) при існуючому рівні техніки неможливо.

Під час стерилізації кількість живих спор у сировині можна

зменшити до мінімального значення, наприклад у 105 – 107 разів. Чим менше мікроорганізмів у сировині, тим менше їх буде в кон- сервах за однакових умов стерилізації.

425

Рис. 13.21. Залежність тривалості нагріван- ня від логарифма кількості спор, що вижили (за температури 105 °С спори мікроба куль- тури № 1518)

Частина ІІІ. Переробêа м’яса та м’ясної сировини

Отже, при термічно- му обробленні консервів не досягають абсолют- ної стерилізації, а лише отримують певний сту- пінь стерилізації n:

n = lgN0

(13.16)

Nк

 

або

n = lgNк. (13.17)

N0

Ступінь стерилізації є логарифмом частки мікроорганізмів, що ви- жили під час нагріван- ня, взятий із протилеж- ним знаком.

Летальний (смертельний) час позначають символом F у хвили- нах. Для позначення летального часу за певної температури t, °С, до символу F додають значення температури Ft, наприклад

F110 °С.

Летальний час залежить від температури стерилізації (див. табл. 13.12), тому для порівняння дії різних режимів стерилізації його виражають в умовних хвилинах. За умовну хвилину леталь- ного часу взято нагрівання протягом 1 хв за температури 121,1 °С.

Таким чином, летальний час не слід розуміти як час, потрібний для повного знищення мікрофлори. Летальним часом можна на- звати той проміжок часу, який необхідний для досягнення певної стерильності, тобто це час доведення нагріванням кількості мікро- організмів до заздалегідь визначеного числа, наприклад 1 живої спори у 10 тис. або 100 тис. банок.

Летальний час, як було показано раніше, залежить від початко- вої кількості мікрофлори N0, температури стерилізації, виду мікро-

флори, а також від рН середовища і хімічного складу консервів.

Вплив значення рН середовища на термостійкість мік-

роорганізмів. Залежно від значення активної кислотності рН консерви поділяють на дві групи. Консерви, вміст яких має зна- чення рН менше ніж 4,2, належать до кислих. Якщо значення рН більше за 4,2, то такі консерви вважають слабокислими. Слабокис- лими вважають мясні, мясо-рослинні та інші консерви на мясній основі. Розподіл консервів на кислі та слабокислі зумовлений на- самперед тим, що в кислих консервах не розвивається Сl. botu- lіnum.

426

Розділ 13. Виробництво м’ясних банêових êонсервів

Для інших гнильних анаеробів найсприятливішим є середо- вище з рН 6,0 і вище. Проте вони здатні розвиватися і в консервах з рН 4,5 – 5,0, але газоутворення при цьому не відбувається. За таких значень кислотної активності можуть розвиватися також термофільні анаероби типу Сl. tеrmosассhаrolіtісum, які здатні розкладати вуглеводи з утворенням газів. У слабокислих консер- вах, які містять цукор і крохмаль, часто розвиваються термофільні анаероби типу Bас. stеаrotеrmoрhіlus. Ці анаероби спричинюють скисання консервів. При цьому не утворюються газоподібні речо- вини і, отже, цей вид псування не супроводжується здуттям кри- шок, що ускладнює виявлення зіпсованих консервів.

Від значення рН залежить також тривалість стерилізації (табл. 13.13). У кислому середовищі термостійкі анаероби практично не розмножуються, а ті, що розвиваються, не є термостійкими. Таким чином, зі зниженням кислотності тривалість стерилізації (термо- стійкість мікрофлори) знижується, що підтверджується експери- ментальними даними, наведеними в табл. 13.13.

Таблиця 13.13. Вплив рН середовища на тривалість стерилізації

Температура, °С

Тривалість стерилізації, хв, залежно від значення рН

6,0

5,3

5,0

4,7

4,5

 

110

190

160

40

35

40

115

63

48

15

10

10,5

117

18

13

7

7

5

Активна кислотність істотно впливає на швидкість інактивації (константу D). В.В. Рогачова, Н.Н. Мазохіна та ін. запропонували емпіричну залежність значення D від рН середовища:

D121,1°C =1,7 рН−7,5.

(13.18)

Для Bас. Stеаrotеrmoрhіlus при 121,1 °С значення D для се- редовища з рН 7,1 – 7,2 становить 4,2; для рН 6,0 — D = 2,6; для рН 5,2 — D = 2,0.

Вважають, що основною причиною зменшення летального часу мікроорганізмів при підвищенні кислотності середовища є те, що кисла реакція прискорює денатураційні та коагуляційні процеси і знижує термостійкість мікроорганізмів.

Аналіз даних табл. 13.13 показує, що чим нижча кислотність і вища температура, тим швидше гинуть мікроорганізми й спори і тим менше часу потрібно для досягнення промислової стерильнос- ті консервів.

Вплив фізико-хімічних властивостей мясних продуктів на тривалість стерилізації. Мясні консерви мають неоднорідну за складом структуру, тобто містять тверду і рідку фази. У рідкій фа- зі теплота передається конвективним шляхом. Передача теплоти в

427

Частина ІІІ. Переробêа м’яса та м’ясної сировини

твердих продуктах здійснюється переважно кондуктивним спосо- бом, тобто теплопередаванням. У консервах, що містять дві фази, теплота передається двома способами: конвекцією і теплопровід- ністю.

При значному вмісті рідкої фракції (бульйонів) консерви про- гріваються швидше за рахунок кондуктивних потоків. Проте в гу- стих консервах, які мають несуцільну рідку фракцію, конвектив- них потоків практично немає і нагрівання відбувається переважно кондуктивним способом, тобто теплопровідністю. Внаслідок не- значної теплопровідності мясних продуктів, вони прогріваються значно повільніше, ніж консерви з рідким вмістом.

Вміст води в консервах також значною мірою впливає на дена- тураційні процеси як глобулярних, так і фібрилярних білків. При тепловій денатурації глобулярних білків складені у глобули мо- лекули білка розгортаються лише у водному середовищі. Глобуля- рні білки, проходячи через фібрилярний стан, за рахунок міжмо- лекулярних сил утворюють агреговані білкові часточки, тобто пе- реходять у коагульований стан.

Під час нагрівання фібрилярних білків денатураційні процеси завершуються переходом зігнутої складчастої α-конфігурації по- ліпептидних ланцюгів у більш розтягнуту β-конфігурацію.

Якщо води (вільної вологи) немає, то денатурації білків не відбу- вається навіть при нагріванні до 100 °С. Сухий яєчний альбумін витримує пятигодинне нагрівання за температури 120 °С, не втра- чаючи своєї розчинності. Тому мікроорганізми, які перебувають у зневодненому середовищі або при недостатній кількості вологи, ги- нуть за значно вищих температур, ніж у рідинних консервах.

Причиною загибелі мікробів у зневодненому середовищі мо- жуть бути не тільки денатураційні зміни білків протоплазми клі- тини, а й зміни пірогенетичного характеру.

Крім вмісту вологи на вибір режимів стерилізації впливає наяв- ність у консервах жиру. Сухий залишок вмісту мікробних клітин є переважно білковими сполуками. Жир за рахунок адсорбційних сил утворює жирову оболонку навколо клітин. При цьому вони ізо- люються від зовнішньої вологи і теплота повільніше надходить до клітин. Нагрівання мікробних клітин у жирових капсулах нагадує «сухе» нагрівання мікроорганізмів. Отже, мікробні клітини в жиро- вому середовищі більш термостійкі і для досягнення ефекту проми- слової стерилізації потрібно більше часу нагрівання.

Кухонна сіль у концентраціях до 2,0 – 2,5 % (що характерно для мясних консервів) також істотно підвищує термостійкість мі- кробних клітин. Це повязано із зневодненням клітин унаслідок створення осмотичного тиску в системі навколишній розчин со- лі протоплазма клітини.

Під час стерилізації консервів крім досягнення ефекту промис- лової стерилізації значну увагу приділяють також органолептич- ним показникам і збереженню поживної цінності продукту.

428

Розділ 13. Виробництво м’ясних банêових êонсервів

Під впливом високих температур у вологому середовищі крім денатураційних процесів відбувається гідроліз (розпад) білків до поліпептидів і поліпептидів до низькомолекулярних сполук.

Гідроліз колагену під час стерилізації має позитивне значення. Продукти розпаду колагену розчинні у воді і добре засвоюються організмом людини. Розчинені у воді продукти розпаду колагену з іншими розчинними речовинами утворюють бульйони, які у про- цесі охолодження застигають до стану желе. При застиганні буль- йони звязують значну кількість вологи.

Частковий розпад колагену сполучної тканини сприяє поліп- шенню структури мяса. Тому в консервному виробництві широко використовують яловичину другої категорії або знежиловане мясо І і ІІ сортів (при ковбасному жилуванні). При використанні мяса з незначним вмістом сполучної тканини для утворення желе в кон- сервах до мяса додають ковбасну жилку, наприклад під час виго- товлення консервів «Сніданок туриста».

Швидкість і ступінь гідролізу колагену значно підвищуються при попередньому подрібненні мяса (жилок). Під час нагрівання триголового мяза великої рогатої худоби за температури 100 °С про- тягом 60 хв гідролізується приблизно 23 % колагену, а при 120 °С до 46 %.

Якщо сировина під час підготовки перед стерилізацією зазнала попереднього термічного оброблення (бланшування, варіння, сма- ження та ін.), то ступінь гідролізу колагену становить 40 – 60 %. Проте надмірний гідроліз колагену при тривалій стерилізації за підвищених температур призводить до послаблення структури мяса аж до розволокнення. При цьому відбувається гідроліз глю- тину до глютоз і більш низькомолекулярних сполук, що послаблює здатність бульйону до застигання.

Підвищення температури і тривалості стерилізації особливо не- гативно впливає на розчинні білки.

Ступінь гідролізу білків і поліпептидів залежить від температу- ри і тривалості стерилізації (табл. 13.14).

Таблиця 13.14. Вплив температури і тривалості стерилізації

на гідроліз білків і поліпептидів

Зміна форми азоту

Темпе-

Зміни, % до загального азоту, за три-

ратура,

 

валості нагрівання, хв

 

 

°С

 

 

80

 

 

 

40

60

100

120

Розпад білкового азо-

110

2,4

3,2

3,5

5,1

7,3

ту до поліпептидного

115

3,5

3,7

5,6

5,8

9,2

 

120

5,6

5,6

6,0

9,4

 

125

6,2

6,3

9,7

Розпад білкового і

110

1,0

1,5

1,7

3,1

5,2

поліпептидного азоту

115

2,5

4,0

4,4

7,2

до низькомолекуляр-

120

3,7

4,1

7,5

них сполук

125

4,3

4,4

8,0

 

 

 

 

 

 

 

 

429

Частина ІІІ. Переробêа м’яса та м’ясної сировини

Аналіз даних, наведених у табл. 13.14, свідчить про те, що за пев- них температур перетримування мясопродуктів під час стериліза- ції спричинює різке прискорення гідролітичних процесів. Так, за температури 115 °С в інтервалі від 100 до 120 хв витримування ступінь гідролізу білків збільшується на 3,4 % і поліпептидів на 2,1 %, за температури 120 °С від 80 до 100 хв. Тобто перетриму- вання консервів під час стерилізації призводить до значних втрат білкових сполук та амінокислот.

Під час стерилізації відбувається термогідролітичний розпад амінокислот, що перебувають не тільки у вільному стані, а й у скла- ді білків. Під час нагрівання яловичини за температури 120 °С протягом 30 хв втрати валіну, метіоніну, треоніну, лейцину, фені- лаланіну становлять 10 – 15 %, а такі амінокислоти, як триптофан, лізин, гістидин, цистин гідролізуються на 20 % і більше.

Істотних змін при нагріванні за температури 65 °С і вище за- знають сірковмісні амінокислоти. У разі підвищення температури відбувається розпад дисульфідних містків у білкових молекулах і звільнення сульфгідрильних груп, які здатні вступати в численні хімічні реакції. За підвищення температури і часу оброблення цис- тин розпадається і поновлюються дві молекули цистеїну, при по- дальшому розпаді якого утворюється сірководень. У жерстяних бан- ках сірководень взаємодіє з полудою банок і зумовлює сульфітну мінливість. Під час контакту сірководню із залізом утворюється чо- рний сульфіт заліза. Сульфітна мінливість збільшується зі збіль- шенням у сировині сірковмісних амінокислот, стерилізації соленого мяса із вмістом поліфосфатів та нітриту натрію. Утворення сульфі- тної мінливості на внутрішній поверхні банок, а особливо сульфіту заліза, впливають на колір бульйону і поверхні продукту. Для зме- ншення негативного впливу мінливості на денця і верх продукту кладуть кружки із жиростійкого паперу або пергаменту.

Отже, під час стерилізації помітно знижується поживна і біоло- гічна цінність мясних продуктів унаслідок гідролізу білків і неза- мінних амінокислот. Утворення вторинних структурних звязків під час коагуляції білкових молекул зумовлює підвищення їх стійкості до дії протеолітичних ферментів. Перетравність білків консервова- них мясних продуктів зменшується приблизно на 20 % порівняно з білками сировини.

В умовах стерилізації також підвищується гідроліз тригліцери- дів, насичення подвійних звязків поліненасичених жирних кислот гідроксильними групами та окиснення жирів. Насамперед окисню- ються і полімеризуються есенціальні жирні кислоти лінолева, ліноленова та ін. При цьому можуть утворюватися шестичленні циклічні сполуки та інші речовини. У вмісті консервів збільшується кількість вільних жирних кислот.

Гідроліз жирів і можлива термічна полімеризація жирів сприя- ють утворенню карбонільних сполук із довгими молекулярними ланцюгами, що мають токсичні властивості.

430

Розділ 13. Виробництво м’ясних банêових êонсервів

Зміни жирів під час стерилізації спричинюють зниження біоло- гічної і поживної цінності жирів і, отже, консервів.

Зміни екстрактивних речовин. Під час стерилізації зміни ек-

страктивних речовин зумовлені двома протилежними процесами: накопиченням у результаті розпаду високомолекулярних сполук і гідролізом речовин під впливом високих температур та часу їх дії.

Вміст летких сполук у мясі консервів зумовлює специфічний за- пах — «аромат автоклава».

Аромат і смак пастеризованих консервів утворюють переважно глютамін, глютатіон, глютамінова та аденілова кислоти та продук- ти їх розпаду. Глютамін під час розпаду утворює аміак, глютаті- он сірководень, вуглекислота виділяється при змінах бікарбо- натної буферної системи і частково вуглеводної системи мяса.

Інтенсивність розпаду певних речовин залежить від режиму стерилізації (табл. 13.15) та активної кислотності вмісту консервів. Так, кількість сірководню збільшується з підвищенням температу- ри і при рН середовища понад 6,0.

Таблиця 13.15. Вплив температури протягом 30 хв на утворення

аміаку і сірководню

Продукти розпаду

Вміст продуктів розпаду, мг/100 г, за температури, °С

азотистих екстрак-

 

 

 

 

 

 

До досліду

108

113

120

130

150

тивних речовин

Аміак

12,8

28,8

33,4

40,5

60,5

115,4

Сірководень

0

0,26

0,40

0,37

2,16

10,1

Накопичення газоподібних речовин свідчить про руйнування амінокислот. Отже, чим менше в консервах аміаку, сірководню, ву- глекислоти, тим краща якість консервів. Крім того, за певної кіль- кості газів у консервах виникає бомбаж.

Зміни вмісту вітамінів. Нагрівання за температури понад 100 °С негативно впливає на вміст вітамінів, що містяться в мясі. Вітаміни низькомолекулярні органічні сполуки, які за структу- рою і розчинністю належать до різних груп, тому і ступінь гідролізу окремих вітамінів під час стерилізації різний. Швидкість руйну- вання вітамінів залежить від активної кислотності мяса, темпера- тури і тривалості стерилізації та наявності кисню.

Найменшу термостійкість мають водорозчинні вітаміни: аскор- бінова кислота (С), тіамін (В1), нікотинова кислота (РР), пантотено-

ва кислота (В3) та жиророзчинний вітамін D (кальциферол). Їхні

втрати є особливо значними при нагріванні понад 115 °С, а також при витримуванні більше ніж 50 хв за температури понад 110 °С.

Залежно від режиму стерилізації втрати цих вітамінів станов- лять 40 %, а інколи і до 90 %.

Найбільш термостійкі вітаміни А, Е, К. Так, вітамін А за відсут- ності кисню практично не змінюється при нагріванні до 130 °С.

431