Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PROGRAMA_DEK_4-y_kurs2012f.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
406.53 Кб
Скачать

Психофізіологія

11.Поясніть психофізіологічні аспекти сенсорно-перцептивних та аттенційних процесів. Обґрунтуйте відмінності між основними теоретичними моделями фільтру.

Психологічні та психофізичні аспекти сенсорних процесів. Сенсорна система. Кодування інформації в сенсорній системі. Обробка інформації в сенсорній системі. Нейроні мережі. Психологія сприймання. Коркові механізми перцептивних процесів. ЕЕГ – кореляти сенсорно-перцептивних процесів. Системна психофізіологія відчуття та сприймання. Психологія уваги. Психофізіологія уваги. Моделі ранньої та пізньої селекції. Орієнтувальний рефлекс як основа мимовільної уваги. Нервова модель стимулу. Реакція активації. ЕЕГ – кореляти орієнтувального рефлексу. Орієнтувально-дослідна діяльність. Увага у теорії функціональних систем.

12. Розкрийте психофізіологічні механізми мнемічної діяльності. Розкрийте зміст основних видів научіння та їхні психофізіологічні основи.

Психологія пам’яті. Психофізіологія пам’яті. Біологічна пам'ять. Концентрація часової організації пам’яті. Синаптична теорія пам’яті. Концепція активної пам’яті. Процедурна і декларативна пам'ять. Теорія нейронних кодів пам’яті. Топографія мозкових систем, які реалізують слід пам’яті. Біохімія пам’яті. Психологічні аспекти научіння. Психофізіологія научіння. Стимул-залежне научіння. Ефект-залежне научіння. Класичний умовний рефлекс та інструментальний умовний рефлекс як форма ефект-залежного научіння. Пси стичність. Синапси, що навчаються. Пам'ять і научіння як системні явища.

13. Охарактеризуйте психофізіологічні аспекти мислення та мовлення.

Психологія мислення. Психофізіологія мисленнєвої діяльності. Фокус взаємодії. Мислення у теорії функціональних систем. Психологія мовлення та психолінгвістика. Психофізіологія мовленнєвих процесів. Вербальна мережа. Центральні та периферійні механізми мовлення. Системні психофізіологічні аспекти мовленнєвої діяльності.

14. Проаналізуйте основні прикладні галузі психофізіології.

Психофізіологія професійної діяльності. Функціональний стан. Стрес. Нервово-психічне напруження. Втома. Працездатність та її стадії. Психофізіологічне забезпечення діяльності. Клінічна психофізіологія психічних захворювань (шизофренія, токсикоманії). Актуальні проблеми педагогічної психофізіології.

Вікова психологія

15. Охарактеризуйте предмет, завдання та методи вікової психології. Розкрийте сутність та можливості застосування лонгітюдного і близнюкового методів.

Предмет вікової психології, як галузі психологічної науки. Основні розділи вікової психології та критерії їх виділення. Значення динаміки розвитку - кількісних та якісних змін, які відбуваються у психіці та поведінці людини, пояснити особливе значення поняття психологічний вік. Зв'язок вікової психології із загальною і педагогічною психологією, віковою фізіологією, педагогікою і методикою.

Теоретичні і практичні завдання сучасної вікової психології та її основні методи.

16. Проаналізуйте проблему періодизації психічного розвитку особистості та її критерії (за Л.С. Виготським). Розкрийте основні сензитивні, кризові та літичні періоди психічного розвитку.

Поняття вік та вікова періодизація розвитку особистості в онтогенезі. Класифікацію підходів до періодизації дитячого розвитку за Л.С.Виготським, Періодизацію дитячого розвитку за схемою Л.С.Виготського. Поняття про стабільні і перехідні періоди. Кризи розвитку та їх розуміння.

17. Порівняйте особливості соціальної ситуації, провідної діяльності та особистісних новоутворень від немовляти до віку дошкільника.

Поняття «провідна діяльність», «соціальна ситуація розвитку», «особистісні новоутворення» як основних критеріїв розвитку особистості, схожість та відмінність кожного з критеріїв у періоди розвитку дитини від немовлячого до дошкільного.

18. Охарактеризуйте зміни соціальної ситуації, провідної діяльності та особистісних новоутворень у молодшому шкільному віці.

Значення вступу до школи як нового етапу у житті дитини. Роль навчання в психічному розвитку молодшого школяра. Особливості змін у вольовій регуляції поведінки і діяльності, розвитку емоційної сфери, самосвідомості і "Я—концепції": самооцінці, рефлексії, моральних засад поведінки та інші новоутворень.

19. Проаналізуйте особливості формування особистості у підлітковому віці з урахуванням статевого дозрівання. Обґрунтуйте основні протиріччя, труднощі розвитку підлітка.

Значення анатомо-фізіологічної перебудови організму у психічному розвитку протягом підліткового віку. Соціальну ситуацію розвитку у підлітковий період, виникнення і форми прояву "почуття дорослості" та їх джерела. Причини кризи підліткового періоду та її значення у формуванні особистості в підлітковому віці. Розвиток самосвідомості. Особливості соціальної поведінки підлітків та виникнення нового типу спілкування і міжособистісних стосунків.

Педагогічна психологія

20. Розкрийте предмет, завдання та методи педагогічної психології.

Педагогічна психологія як галузь психологічної науки, яка досліджує психологічні проблеми виховання й навчання особистості-основних механізмів спрямованої соціалізації людини. Психологія навчання, психологія виховання, психологія вчителя - основні розділи педагогічної психології. Завдання педагогічної психології (дослідження механізмів і забезпечення умов, необхідних для повноцінного психічного розвитку учнів і формування їх особистості на кожному віковому етапі; виявлення і проектування соціально-педагогічних умов, що максимально сприяють особистісному розвитку, самовизначенню і саморозвитку суб'єктів освітнього процесу; створення методичного інструментарію, що дозволяє виявити і спрогнозувати особливості інтелектуального і особистісного розвитку дитини; вивчення психологічних особливостей учасників освітнього процесу (батьків, учителів, адміністрації освітньої установи) і механізмів їх впливу на дитину; розробка концептуальних підходів до діяльності психологічної служби освіти, забезпечення її ефективними методами роботи. Класифікація методів педагогічної психології. Психолого-педагогічний експеримент та синтетичний метод (складання психолого-педагогічної характеристики особистості учня) – спеціальні метод педагогічної психології.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]