Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PROGRAMA_DEK_4-y_kurs2012f.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
406.53 Кб
Скачать

Диференціальна психологія

24. Охарактеризуйте аспекти вікової динаміки індивідуального розвитку психіки людини (онтологічний, хронологічний та структурно-динамічний).

Проблема співвідношення соціального і біологічного (спадковості середовища) у розвитку психіки людини. Системний підхід у розумінні онтогенезу індивідуальності. Розгляд унікальності біологічного у людині і яке значення вона має для формування її соціальної сутності. Ступені соціальної зрілості людини як особистості, тобто: як суб'єкта діяльності, пізнання і спілкування. Вікові особливості психічних функцій дорослих у період зрілості. Напрямки і перспективи дослідження природних основ індивідуальних відмінностей. Хронологічні закономірності вікової динаміки індивідуальних і особистісних властивостей розвитку людини. Мікрохронологічна характеристика і темпи вікової динаміки психіки. Гетерохронність і суперечливість індивідуального розвитку людини. Макрохронологічна характеристика і тривалість життя людини. Зміни часової структури розвитку людини і її психіки на протязі життя. Фактори середньої і індивідуальної тривалості життя. Структурно-динамічна характеристика розвитку особистості. Розвиток індивідуальності та формування індивідуальності та особистості. Принципи будови кореляційних відношень в структурі особистісних властивостей людини.

25. Охарактеризуйте теорії особистості і типи особистостей.

Поняття про особистість та її відмінні ознаки. Індивідуально-типологічні відмінності у розвитку людини, відмінності між класифікацією та типологією: аналітичний та синтетичний підхід. Історична експозиція поглядів на особистість. Системний підхід до вивчення особистості, її структурних компонентів, ознак, параметрів та диспозицій. Особливості співвідношення процесів і властивостей особистості. Умови формування, становлення і розвитку особистості та методи її дослідження. Загальнопсихологічні теорії особистості: номотетичний, персоналістистичний та індивідуально-ідеографічний. Головні підходи до типології особистості: К. Юнг, О. Лазурский, Л. Собчик, А. Міллер. Психологічний склад та структура особистості у зарубіжній психології: фрейдизм, неофрейдизм, екзістенційна, індивідуалістична психологія, теорія соціалізації особистості.

26. Охарактеризуйте теорії темпераменту і типи темпераменту.

Поняття про темперамент та його структуру. Відмінні ознаки і властивості темпераменту (Еббінгауз, Е. Кант, В. Вунд, Діамонд, К. Айзенк, Я. Стреляу, В. Мерлін, В. Нєбиліцин. Системний підхід до вивчення темпераменту. Фізіологічні основи темпераменту. Проблема співвідношення типологічних і вікових особливостей темпераменту. Темперамент і стиль діяльності. Темперамент і характер. Шляхи пристосування темпераменту до вимог педагогічної діяльності. Проблема підходів до типології темпераменту. Типи темпераменту. Загальнопсихологічні теорії темпераменту: гуморальні, хімічні. ендокринні, генетичні, факторні, соматичні, конституційні та вітчизняні. Напрямки розвитку поглядів на типи темпераменту.

27.Охарактеризуйте теорії характеру і типи характеру.

Поняття про характер та його фізіологічні механізми. Формування і розвиток характеру. Системний підхід до вивчення характеру. Становлення проблеми характеру у психології. Базові складові, структура (аналітична та синтетична), властивості, відмінні ознаки характеру та типи характерної регуляції поведінки. Проблема типології характеру. Індивідуальне і типове в характері. Загальнопсихологічні теорії характеру: біологічні, ідеологічні, екзістенційні, функціональні, формально-змістовні, генетичні, соціологізаторські та вітчизняні. Акцентуації характерів та їх динаміка (транзисторні та стійки). Характер і виховання, корекція характеру.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]