Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PROGRAMA_DEK_4-y_kurs2012f.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
406.53 Кб
Скачать

44.Розкрийте феномен групової динаміки. Опішить механізми та моделі утворення малих груп.

Теорія поля як теоретична основа груподинамічного підходу (К.Левін). Поняття групової динаміки та групового процесу. Основні феномени групової динаміки. Роль соціальних та психологічних факторів у процесі утворення малої групи. Цілі та завдання спільної діяльності як основа виникнення малої соціальної групи, її структури, розміру та складу. Потреба у задоволенні міжособистісного спілкування як психологічна детермінанта виникнення малої соціальної групи. Етапи утворення групи. Механізми групової динаміки: вирішення внутрішньогрупових протиріч, “ідіосинкразійний кредит”, психологічний обмін. Група як структурна одиниця суспільного розподілу праці та соціальної диференціації суспільства. Концепції і моделі розвитку малої групи. Двовимірні моделі розвитку малої групи (Такмен, Стенфорд, Роарк). Груповий процес як динаміка двох сфер групової активності - ділової та емоційної. Одновимірні моделі розвитку малої соціальної групи. Одновимірна модель розвитку соціальної групи Е.Мабрі та І.Волкова Стадії розвитку малої соціальної групи за М.Обером. Моделі колективоутворення. Параметрична концепція за Л.Уманским, стратометрична концепція групової активності за А.Петровським. Поетапний розвиток групи як колективу Л.Уманського. Параметри групи як критерії розвитку її як колективу: зміст моральної спрямованості, готовність до групової діяльності, організаційна єдність, психологічна єдність. Стадії розвитку групи. Феномени колективу (колективістське самовизначення, ціннісно-орієнтаційна єдність, діюча групова емоційна ідентифікація, групова референтність, схожість рольових очікувань).

Психологія праці

45. Охарактеризуйте особливості професійного самовизначення молоді. Дайте психологічний аналіз типових помилок при виборі професії та шляхи їх корекції.

Поняття про професійне самовизначення як аспект особистісного розвитку. Професійний інтерес, професійна схильність, професійний намір на шляху професійного самовизначення учнів. Особливості вибору професії у підлітковому та старшому юнацькому віці. Помилки на стадії виникнення проблеми вибору, на стадії отримання інформації про професії та формулювання остаточного підсумку вибору професії учнем. Роль системи профорієнтаційних заходів у процесі профілактики та корекції таких помилок.

46. Охарактеризуйте поняття творчості у психології праці. Вкажіть ознаки творчої трудової діяльності особистості.

Значення теоретичних досліджень творчості у вітчизняній психології (роботи С.Л.Рубінштейна, В.А.Роменця та ін.). Поняття про творчість. Теорія бісоціації як основа розуміння суті творчості (А.Кестлер). Новизна результату або методу його досягнення, соціальна та особистісна цінність, проблемність, прогресивність у структурі творчої праці людини. Роль творчості у професійній діяльності особистості.

47. Дайте характеристику професій та спеціальностей (за класифікацією Є.О Клімова). Вкажіть можливості її використання у профорієнтаційній роботі практичного психолога.

Поняття про професії та спеціальності. Систематика професій та спеціальностей (Климов Є.О.) Типи професій та особливості об’єкту діяльності для кожного з них. Умови праці та групи професій і спеціальностей. Вимоги з боку професійної діяльності до психологічних характеристик працівника. Психологічний супровід учнів на шляху співставлення професійних вимог та наявного рівня розвитку особистісних якостей. Забезпечення ефективної підготовки учнів до обрання та подальшого освоєння професії.

48. Проаналізуйте проблеми професійного відбору у психології праці. Охарактеризуйте типову процедуру професійного відбору.

Поняття про професійний відбір. Проблема визначення критеріїв відбору. Моделювання реальних робочих ситуацій як засіб професійного відбору. Аналітичний, синтетичний та комплексний підхід до прогнозування професійної придатності працівника. Процедура професійного відбору (Співак В.Я.). Значення попередньої співбесіди, анкетування аналізу поведінки особистості у робочих ситуаціях у процесі професійного відбору. Можливості застосування тестових методик дослідження професійної придатності людини.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]