Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_OND.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
299.52 Кб
Скачать

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

Полтавський національний педагогічний університет імені В.Г. Короленка

Психолого-педагогічний факультет

Кафедра соціальної і корекційної педагогіки

Затверджую

Голова вченої ради

психолого-педагогічного факультету протокол № ____

“___” ____________ 20 __ р.

___________ проф. Карапузова Н.Д.

Ухвалено

на засіданні кафедри

соціальної і корекційної педагогіки

Протокол №__ від “__” _______ 20  р.

зав. каф. соціальної і корекційної педагогіки _________ проф. Шпак В. П.

Робоча навчальна програма

Основи наукових досліджень

Освітньо-кваліфікаційний рівень: магістр

Галузь знань: Педагогічна освіта

Напрям підготовки: “Соціальна педагогіка”

Курс навчання VI Семестр 9-й

Укладач: д.п.н., проф. Шпак В.П.

Полтава – 2011

І. Загальні положення.

«Без прагнення до наукової роботи вчитель…потрапляє до влади трьох демонів: механістичності, рутинності, банальності. Він дерев’яніє, кам’яніє, опускається.»

А. Дістервег

1.1. Мета і завдання вивчення дисципліни.

Вивчення курсу «Основи наукових досліджень» покликане сприяти оптимальній організації діяльності магістрантів, які готуються до виконання кваліфікаційної роботи, через ознайомлення з видами науково-педагогічних досліджень, методологічними вимогами до визначення їх основних компонентів. У зв’язку з цим виникає нагальна потреба випередити виникнення найбільш поширених труднощів методичного характеру, що пов’язані з коректним визначенням теми кваліфікаційної роботи, формулюванням її мети, завдань, об’єкта, предмета, гіпотези, наукової новизни і практичної значущості.

Структура і зміст навчальної програми передбачають ознайомлення магістрантів із нау­ковою творчістю у процесі їхньої професійної підготовки. Це зумовлено, перш за все, потребою безпосереднього залучення магістрантів до науково-дослідницької діяльності, проведенням спостереження, експерименту, розробкою і реалізацією методичних рекомендацій, тренінгових занять тощо. У зв’язку з цим дослідницькі підходи і вміння повинні стати невід’ємною складовою фахової підготовки магістрантів.

Оскільки науково-педагогічні дослідження є джерелом педа­гогіки як науки і сприяють її збагаченню та розвитку, вони повинні мати творчий характер і забезпечувати формування індивідуальності майбутнього магістра. Активне залучення до науково-дослідницької діяльності допоможе магістрантам досягти творчого успіху, адекватно усвідомити сучасну освітню і виховну ситуацію, проаналізувати здобутки і недоліки, побачити нові стратегічні орієнтири, оволодіти методикою організації і проведення науково-дослідницької роботи.

Вивчення «Основ наукових досліджень» передбачає ознайомлення магістрантів із системою науково-дослід­ницької роботи у педагогічному вищому навчальному закладі, зокрема: із видами науково-дослідницької роботи, основними елементами науково-педагогічного дослі­дження, методами науково-педагогічних досліджень, методикою проведення педагогічного експерименту. Окрема увага приділяється логіці науково-педагогічного дослідження: обґрунтуванню актуальності обраної проблеми, виявленню суперечностей у ході її вирішення, формулюванню елементів концептуального апарату (мети, завдань, об’єкта, предмета), визначенню методологічної і теоретичної основи наукового пошуку.

Метою курсу є набуття магістрантами необхідного обсягу знань у галузі науково-педагогічних досліджень, підготовка їх до самостійного виконання кваліфікаційної роботи, ознайомлення з формами викладу матеріалу наукових досліджень, методикою здійснення їх критичного аналізу. Зміст навчальної дисципліни «Основи наукових досліджень» базується на знаннях, що отримані магістрантами на попередніх курсах із загальної педагогіки, загальної психології.

Підготовка магістрантів до науково-дослідницької діяльності потребує розв’язання таких завдань: розглянути загальні поняття методології; розкрити основи науково-дослідницької діяльності у вищій школі; виховувати в магістрантів культуру науково-дослідницької праці.

Магістранти повинні знати:

  • загальне поняття методології;

  • рівні методології;

  • методологію науково-дослідницької діяльності у світлі сучасної парадигми педагогічної науки;

  • загальні та специфічні вимоги до науково-педагогічного дослідження;

  • логіку науково-педагогічного дослідження ( актуальність проблеми, формування теми дослідження, об’єкту, предмету, мети, завдань, вихідної концепції, формулювання наукової гіпотези, вибір методів науково-педагогічного дослідження, здобуття і аналіз нових наукових фактів, упровадження у практику результатів дослідження);

  • методи науково-педагогічного дослідження.

Магістранти повинні вміти:

  • добирати і аналізувати науково-педагогічну та іншу літературу;

  • формулювати тему науково-педагогічного дослідження;

  • визначати концептуальний апарат науково-педагогічного дослідження (мету, завдання, об’єкт, предмет, гіпотезу);

  • адекватно добирати методи науково-педагогічного дослідження;

  • планувати і проводити експериментальну роботу, співвідносити її результати з теоретичним обґрунтуванням досліджуваної проблеми;

  • узагальнювати результати науково-педагогічного дослідження і формулювати висновки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]