Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
progr_prakt_sp_38_2010 (1).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
31.08.2019
Размер:
171.01 Кб
Скачать

Полтавський національний педагогічний

УНІВЕРСИТЕТ імені В.Г. КОРОЛЕНКА

Кредитно-модульна програма та інструктивно-методичні матеріали

навчальної технологічної практики

для студентів III курсу спеціальності

« Соціальна педагогіка»

Полтава – 2012

Кредитно-модульна програма та інструктивно-методичні матеріали навчальної технологічної практики для студентів III курсу спеціальності «Соціальна педагогіка», / Укл. Н.О. Сайко. – Полтава: ПДПУ, 2012. – 18 с.

Рецензенти: в.П. Шпак, доктор педагогічних наук, доцент кафедри соціальної і корекційної педагогіки Полтавського державного педагогічного університуту;

В.Ю. Стрельніков, доктор педагогічних наук, професор кафедри культурології Полтавського університету споживчої кооперації України

Друкується за рішенням кафедри соціальної і корекційної педагогіки Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г. Короленка.

(протокол № від лютого 2012 року)

Затверджено вченою радою Полтавського державного педагогічного університету імені В.Г. Короленка

(протокол №_____ від 2012 року)

ЗМІСТ

стор.

1. Пояснювальна записка ………………………………………...............4

2. Зміст та організація навчальної технологічної практики …..……......5

2.1. Теоретична підготовка до виконання завдань практики………..5

2.2. Виконання практичних завдань…………………………………..9

2.3. Перелік звітної документації…………………………………….11

2.4. Рівень професійної сформованості студента……………………11

3. Методика оцінювання роботи студентів-практикантів………………13

4. Додатки…………………………………………………………………..15

5. Рекомендована література………………………………………………17

1. Пояснювальна записка

Практика – одна із найважливіших складових професійної підготовки спеціаліста, забезпечує поєднання системи теоретичних знань майбутніх соціальних педагогів з їх практичною діяльністю. Основною метою практики є формування професійних умінь, особистісних якостей фахівця, що характеризуються гуманною спрямованістю та на їх основі оволодіння видами професійної діяльності на рівні, що відповідає кваліфікації «спеціаліст». Принципами організації практики є: системність, комплексність, диференціація, індивідуалізація та інші.

Навчальна технологічна практика студентів III - го курсу передбачає ознайомлення майбутніх соціальних педагогів з особливостями реалізації завдань соціально-педагогічної роботи у соціумі, з веденням документації та залучення студентів до проведення фрагментів різних організаційних форм соціально-педагогічної діяльності.

Особливістю навчальної технологічної практики на третьому курсі є те, що вона проводиться після вивчення або паралельно з вивченням основних нормативних і спеціальних дисциплін психолого-педагогічного циклу (педагогіки, психології, соціальної педагогіки, технологій соціально-педагогічної роботи) та сприяє удосконаленню соціально-педагогічних умінь і навичок студентів, а саме: комунікативних, організаторських, діагностичних, проектувальних, дидактичних, аналітичних та інших. Проходить практика у VI семестрі протягом двох тижнів. Базами практики є школи-інтернати, соціальні центри міського та обласного рівнів. Робочий день студента у соціальному центрі триває 6 годин. Програма практики складається з одного модулю, який містить такі складові: теоретична підготовка до виконання програмових завдань практики; виконання практичних завдань, передбачених програмою практики; оформлення звітної документації відповідно до установленим програмою вимогам; професійна готовність студента.

Завдання навчальної технологічної практики:

1. Продовжити формування та вдосконалення професійно-педагогічних умінь, необхідних для здійснення різних форм і методів соціально-педагогічної діяльності.

2. Розвиток та удосконалення особистісних якостей, необхідних соціальному педагогу в його професійній діяльності.

3. Поглибити, інтегрувати, закріпити теоретичні знання, одержані студентом під час вивчення педагогічних, соціально-педагогічних, психологічних дисциплін, навчити свідомому застосуванню цих знань у соціально - педагогічній роботі.

4. Розвивати інтерес до професії соціального педагога.

5 . Продовжити навчання студентів працювати з документацією.

6. Навчити студентів умінням спостерігати і аналізувати соціально-педагогічну роботу, проводити її з урахуванням вікових та індивідуальних особливостей клієнтів.

7. Розвивати практичні уміння добирати ефективні форми і методи роботи з клієнтами.

8. Навчити студентів розробляти та впроваджувати соціально-педагогічні технології у відповідності з індивідуальними особливостями клієнтів та соціальною ситуацією.

Підготовка студентів до виконання завдань практики включає такі етапи:

Теоретичний – передбачає вибір завдання, що буде виконуватися, перегляд літературних джерел з обраної теми, виявлення причинно-наслідкових зв’язків, формування мети діяльності (що потрібно дізнатися під час роботи на професійному місці).

Методичний – характеризується вирішенням завдань вибору джерел, шляхів і способів отримання інформації для вирішення певного завдання практики, тобто підбір методів, форм та методик для виконання завдання практики.

Процедурний – безпосереднє виконання завдань практики на професійному місці.

Заключний етап – аналіз отриманих даних та їх опис за рекомендованими схемами.

Керівництво практикою студентів здійснюють факультетський керівник практики, групові методисти і спеціалісти від бази практики.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]