Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Programa_OND.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
21.11.2019
Размер:
299.52 Кб
Скачать

4. Вимоги до змісту та оформлення мкр

4.1. Магістерська кваліфікаційна робота повинна мати характер завершеної самостійної науково-дослідницької праці.

4.2. Структура МКР:

  1. Титульна сторінка (додаток А).

  2. План (заголовок дається словом «Зміст»).

  3. Вступ.

  4. Основна частина (складається переважно з 2-3 розділів, в одному з яких представлені результати експерименту. Кожен розділ завершується висновками).

  5. Висновки.

  6. Резюме українською мовою та іноземною мовою.

  7. Список використаної літератури (бібліографія).

  8. Додатки (за потреби).

4.3. У вступі обґрунтовується вибір теми, її актуальність; визначаються об’єкт, предмет, мета й конкретні завдання; формулюється гіпотеза, визначаються методи її перевірки; розкривається наукова новизна та теоретична й практична значущість одержаних результатів; описується структура МКР.

4.4. Основний зміст роботи поділяється на теоретичну й практичну (експериментальну) частини. У роботі аналізуються підходи до вирішення певної наукової проблеми з урахуванням історичних аспектів її дослідження та на основі сучасних наукових джерел, визначається авторська позиція щодо напрямів реалізації всіх аспектів цієї роботи, укладається та реалізується програма експериментальної перевірки висунутої гіпотези, інтерпретуються, аналізуються, систематизуються та узагальнюються результати дослідження, обґрунтовуються висновки і рекомендації.

4.5. У роботі мають бути продемонстровані вміння студента методично грамотно проводити наукове дослідження, самостійно аналізувати, систематизувати, узагальнювати його основні наукові й практичні результати. Як правило, матеріали МКР мають бути апробовані.

4.6. МКР виконується українською мовою (за окремими виняткками, обумовленими специфікою фахової підготовки магістранта), подається на захист у зшитому вигляді у 2 прамірниках та на електоронному носієві. Оптимальний обсяг роботи для природничо-математичного напряму – 60-70 сторінок, для гуманітарного напряму – 90-100 сторінок основного тексту в комп’ютерному наборі (розмір шрифту – 14; інтервал – 1,5, шрифт – Times New Roman, відступи: зверху та знизу – 20 мм, зліва – 30 мм, справа – 10 мм). МКР оформляється згідно вимог цього Положення.

4.7. Після захисту перший примірник МКР передається до бібліотеки університету, другий примірник зберігається протягом 5 років на відповідній кафедрі, після чого знищується в установленому порядку. Електронний носій передається для занесення виконаної МКР до університетської електронної бази навчально-дослідницьких робіт студентів.

4.8. Кафедра сприяє магістрантові в оформленні матеріалів МКР та їхній апробації.

5. Процедура захисту і критерії оцінювання мкр

5.1. Захист МКР відбувається на відкритому засіданні Державної екзаменаційної комісії (ДЕК), склад якої визначений та затверджений у встановленому порядку.

5.2. До захисту магістрант повинен подати:

  • перший примірник магістерської кваліфікаційної роботи;

  • матеріали, що засвідчують апробацію результатів дослідження;

  • відгук наукового керівника про роботу магістранта над МКР (додаток);

  • рецензію (відгук) рецензента (додаток);

  • ілюстративний матеріал до магістерської кваліфікаційної роботи (мультимедійні презентації, плакати, креслення, прозірки, макети тощо).

  5.2. Деканат факультету подає на засідання ДЕК зведену відомість академічної успішності магістранта з переліком навчальних дисциплін відповідно до навчального плану.

  5.3. Процедура захисту магістерської кваліфікаційної роботи передбачає:

  • представлення секретарем ДЕК магістранта, оголошення теми його МКР та переліку супровідних документів;

  • виступ магістранта із тезами магістерської кваліфікаційної роботи;

  • відповідь магістранта на питання членів ДЕК, присутніх на захисті;

  • виступ рецензента (за його відсутності – оголошення змісту рецензії);

  • відповідь магістранта на зауваження рецензента;

  • виступ керівника або представлення його відгуку;

  • прийняття ДЕК рішення щодо оцінювання МКР за чотирибальною шкалою: "відмінно", "добре", "задовільно", "незадовільно";

  • оголошення рішення ДЕК.

  5.4. Рішення щодо оцінки МКР приймається на закритому засіданні ДЕК на підставі аналізу роботи, захисту її магістрантом, з урахуванням думки керівника та оцінки рецензента. Рішення протоколюється в установленому порядку та оголошується магістрантові.

5.5. У процесі оцінювання МКР ДЕК бере до уваги:

  • якість роботи загалом (її творчий характер, уміння автора аналізувати теоретичний матеріал, повноту й вичерпність цього аналізу, достовірність експериментальних даних, рівень узагальнення та обґрунтованість висновків та практичних рекомендацій; апробацію результатів);

  • самостійність у дослідженні проблеми;

  • якість оформлення роботи (стиль викладу, відповідність граматичним нормам, вимоги до оформлення бібліографії, характер презентації та якість ілюстративного матеріалу);

  • рівень виступу магістранта (чіткість у формулюванні концептуального апарату, володіння змістом дослідження, обґрунтованість висновків, повноту, доказовість та правильність відповідей на поставлені питання, рівень володіння вмінням вести наукову дискусію, культуру мовлення);

  • відгук керівника та оцінку наукового рівня дослідження рецензентом.

5.6. Орієнтовні критерії оцінювання МКР:

Оцінка «відмінно» ставиться за умови:

повної відповідності змісту дослідження заявленій темі; вірного визначення концептуального апарату, обґрунтованої актуальності теми та її повного розкриття; виконання дослідження на високому науково-теоретичному та методичному рівні; достовірності експериментальних даних; систематизації одержаних результатів; переконливості висновків та рекомендацій; наявності свідчень про апробацію матеріалів дослідження; демонстрування вільного володіння матеріалом дослідження; оформлення роботи відповідно до вимог.

Оцінка «добре» ставиться за умови:

відповідності змісту дослідження заявленій темі; правильного визначення концептуального апарату, обґрунтованої актуальності теми та її повного розкриття; виконання дослідження на достатньо високому науково-теоретичному та методичному рівні; достовірності експериментальних даних; систематизації одержаних результатів; недостатньої переконливості висновків або відсутності рекомендацій; демонстрування вільного володіння матеріалом дослідження; незначних зауважень до оформлення роботи.

Оцінка «задовільно» ставиться за умови:

повного розкриття теми на недостатньо високому науково-теоретичному та методичному рівні виконання роботи; недостатньої систематизованості одержаних результатів та переконливості висновків; посереднього рівня володіння матеріалом дослідження; недотримання всіх вимог щодо оформлення МКР.

Оцінка «незадовільно» ставиться за умови:

неповного розкриття теми; низького науково-методичного рівня роботи; непереконливості висновків; низького рівня володіння матеріалом дослідження; неспроможності магістранта відповісти на поставлені питання; суттєвих зауважень до оформлення роботи.

5.7. Кращі МКР ДЕК може рекомендувати на конкурс студентських наукових робіт. Водночас ДЕК може прийняти рішення про рекомендацію випускника до вступу в аспірантуру, про що робиться відповідний запис у протоколі засідання.

5.8. У випадку, якщо ДЕК за результатами голосування визнає, що магістерська кваліфікаційна робота не відповідає вимогам, або вважає магістранта таким, який не заслуговує присвоєння йому освітньо-кваліфікаційного рівня магістра, магістрант підлягає відрахуванню як такий, що закінчив теоретичний курс навчання за магістерською програмою підготовки і не захистив магістерської кваліфікаційної роботи з виданням йому академічної довідки встановленого зразка. Він може виконати нову магістерську кваліфікаційну роботу і подати її до захисту протягом трьох календарних років з оплатою витрат за кошторисом.

5.9. За незадовільного рівня магістерської кваліфікаційної роботи ДЕК може в окремих випадках рекомендувати цю роботу на доопрацювання і подання її до повторного захисту на наступній сесії засідань ДЕК, але не раніше, ніж за три місяці. Це рішення фіксується в протоколі засідання ДЕК, магістрантові видається витяг із цього протоколу.

5.10. У випадку встановлення плагіату повторний захист магістерської кваліфікаційної роботи без зміни її теми забороняється.

5.11.  У випадку необхідності ДЕК може висловити свою позицію щодо рівня підготовки магістранта, рівня (якості) керівництва МКР або якості відгуку рецензента, а також висловити свої пропозиції та рекомендації щодо підготовки магістрів із цієї спеціальності. Свою позицію ДЕК формулює у вигляді протоколу, який подає до вченої ради університету та фіксує у звіті.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]