Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PROGRAMA_DEK_4-y_kurs2012f.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
406.53 Кб
Скачать

Інженерна психологія

49.Охарактеризуйте принцип системності в інженерній психології. Розкрийте суть машиноцентричного та антропоцентричного підходів до аналізу системи «людина – машина».

Поняття про СЛМ у інженерній психології. Методологічні принципи інженерної психології. Системний підхід до вивчення предмету інженерної психології. Машиноцентричний системний підхід до вивчення СЛМ. Схема машиноцентричного аналізу СЛМ. Цілеспрямованість як основна характеристика СЛМ та роль людини у її забезпеченні. Схема антропоцентричного системного підходу до аналізу діяльності СЛМ та її психологічний зміст.

50.Проаналізуйте зміст основних етапів діяльності оператора у системі «Людина - машина»: прийому, оцінки, переробки інформації, прийняття та реалізації рішень.

Роль досліджень Ломова Б.Ф у вивченні етапів операторської діяльності та факторів їх оптимізації. Етап прийому інформації та роль відчуттів і сприймання при цьому. Оцінка та переробка інформації оператором. Значення пам’яті та оперативного мислення на цьому етапі. Прийняття рішень при розв’язанні робочих завдань оператором. Етап реалізації рішень та значення зручності та функціональних органів управління технікою для його оптимізації.

51.Охарактеризуйте функціональні стани оператора, що впливають на ефективність його роботи.

Психологічні основи надійності людини у СЛМ. Функціональна надійність оператора: втома, психічне напруження, стрес, фрустрація, переживання моногонії і тривоги і їх вплив на загальну ефективність роботи СЛМ. Саморегуляція психічних станів. Психологічні основи підвищення працездатності операторів та корекції їх функціональних станів.

52.Охарактеризуйте професійно важливі якості оператора у системі «людина - машина».

Поняття про професійно важливі якості оператора. Індивідуально-типологічні якості у роботі оператора. Сенсорні та перцептивні характеристики оператора. Увага та її властивості у роботі людини з технікою. Мнемічні якості оператора. Оперативне мислення у роботі з технікою. Стабільність та компенсаторність професійно важливих якостей оператора.

Юридична психологія

53. Охарактеризуйте систему юридичної психології та її структурні компоненти.

Правова психологія. Кримінальна психологія. Судова психологія. Виправно-трудова психологія. Загальні питання юридичної психології. Методи, історія розвитку та зв'язок з іншими науками. Психологія юридичної праці. Психологія правовідносин у сфері підприємництва. Психологія судового розгляду кримінальної справи. Адаптація особистості звільненого до умов нормального життя. Судово-психологічна експертиза.

54. Визначте предмет і задачі психології юридичної праці.

Психологічні основи особистості і діяльності в умовах правового регулювання. Особливості розвитку і прояву психологічних закономірностей, пов’язаних з процесом діяльності по здійсненню правосуддя. Виникнення і формування психічних властивостей, які сприяють протиправним діям. Науковий синтез юридичних і соціально-психологічних знань. Розкриття психологічної сутності фундаментальних понять і категорій права. Психологічне дослідження особистості злочинця.

55. Розкрийте причини, фактори та механізми формування правопорушень, їх взаємообумовленість.

Кримінальна психологія. Групи ознак правопорушення. Об’єктивна сторона правопорушення. Суб’єктивна сторона правопорушення. Причини правопорушної поведінки особистості. Фактори, які впливають на скоєння правопорушення. Механізми формування правопорушень та їх взаємообумовленість. Системоутворюючі елементи правопорушення. Мотивація правопорушної поведінки. Актуальні потреби людей та способи їх задоволення. Способи засвоєння рольової інформації. Шляхи вирішення внутрішньо-рольових конфліктів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]