Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PROGRAMA_DEK_4-y_kurs2012f.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
406.53 Кб
Скачать

16. Загальні заходи та засоби регулювання параметрів мікроклімату.

Параметри мікроклімату, їх вплив на людину. Нормування параметрів мікроклімату: за важкістю праці та пори року.

Загальні заходи нормалізації параметрів мікроклімату: усунення джерел надлишкового тепла або холоду; раціональне планування виробничих приміщень і оптимальне розміщення в них устаткування з тепло-, холоду- та волого виділеннями; заходи захисту від радіаційного охолодження та перегрівання; віддалення джерел тепла від робочих місць; обмеження температури зовнішніх поверхонь устаткування.

Засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) — спецодяг, спецвзуття, ЗІЗ для захисту голови, очей, обличчя, рук.

Основні методи регулювання параметрів мікроклімату: опалення; вентиляція ; кондиціювання.

17. Вентиляція виробничих приміщень, види вентиляції.

Поняття про вентиляцію, її призначення.

Класифікація системи вентиляції: за способом організації повітрообміну

(природна, механічна, змішана); за способом подачі та видалення повітря: (припливна, витяжна, припливно-витяжна); за призначенням (загальнообмінна , місцева).

Інтенсивність вентиляції, поняття про розрахунок інтенсивності загальнообмінної та місцевої вентиляції.

18. Природне освітлення, види, нормування, експлуатація.

Види природного освітлення: верхнє, бокове, комбіноване.

Нормування природного освітлення: розряди зорової роботи, кліматичні зони, параметри за якими нормують природне освітлення (світловий коефіцієнт, коефіцієнт природної освітленості, рівномірність освітлення).

Експлуатація систем природного освітлення.

19. Штучне освітлення, види, джерела світла для навчальних приміщень, нормування.

Види штучного освітлення: загальне, місцеве, комбіноване; робоче, аварійне, евакуаційне, охоронне.

Нормування штучного освітлення: розряди зорової роботи, джерела світла, параметри за якими нормують штучне освітлення (освітленість, питома потужність освітлення).

Експлуатація систем штучного освітлення.

20. Шум, його параметри, дія на людину, нормування, методи та засоби захисту.

Параметри звукового поля: звуковий тиск, інтенсивність, частота, коливальна швидкість. Звукова потужність джерела звуку. Класифікація шумів за походженням, за характером, спектром та часовими характеристиками. Дія на людину. Нормування шумів. Контроль параметрів шуму, вимірювальні прилади. Методи та засоби колективного та індивідуального захисту від шуму.

21. Інфразвук та ультразвук.

Інфразвук та ультразвук. Джерела та параметри інфразвукових та ультразвукових коливань. Дія на людину. Нормування та контроль рівнів, основні методи та засоби захисту від ультразвуку та інфразвуку.

22. Електромагнітні поля та випромінювання радіочастотного діапазону.

Джерела, особливості і класифікація електромагнітних випромінювань та електричних і магнітних полів. Характеристики полів і випромінювань. Нормування електромагнітних випромінювань. Прилади та методи контролю. Захист від електромагнітних випромінювань і полів.

23. Іонізуюче випромінювання.

Види іонізуючого випромінювання:α-,β-,γ- проміні, їх особливості. Джерела іонізуючого випромінювання, класифікація . Характеристика джерел випромінювання (активність, питома активність, період напіврозпаду). Дози опромінювання (експозиційна, поглинена, еквівалентна, ефективна), одиниці виміру. Дія випромінювання на людину, граничні дози опромінювання.

Типові методи та засоби захисту від іонізуючого випромінювання.

24. Класифікація приміщень за ступенем небезпеки ураження електричним струмом.

Дія електричного струму на людину. Фактори, що впливають на тяжкість ураження: електричні (сила струму, напруга, опір тіла людини, час дії), неелектричні (психофізіологічні, зовнішні умови).

Особливості дії струму на людину: раптовість, ураження внутрішніх тканин, дистанційність (висока напруга, крокова напруга), затримка дії, рефлекторність.

Види приміщень за електронебезпекою: без підвищеної небезпеки, з підвищеною небезпекою, особливо небезпечні. Чинники підвищеної небезпеки та особливої небезпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]