Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
PROGRAMA_DEK_4-y_kurs2012f.doc
Скачиваний:
41
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
406.53 Кб
Скачать

10. Гарантії охорони праці жінок та неповнолітніх.

Гарантія рівних прав у незалежності від статі та віку робітників.

Заборона використання праці жінок та неповнолітніх на важких роботах і на роботах зі шкідливими або небезпечними умовами праці, обмеження роботи в нічний час, заборона залучення до понаднормових робіт і робіт у вихідні дні.

Заборона залучення жінок та неповнолітніх до підіймання та переміщення речей, маса яких перевищує встановлені для них обмежені граничні норми.

Захист вагітних жінок та материнства: декретна відпустка, відпустка по догляду за дитиною, пільги для жінок, що мають дітей віком до 3 років.

Порядок прийому неповнолітніх на роботу (вік, скорочений робочий день, попередній та періодичний медогляд). Професійне навчання та підвищення кваліфікації молоді. Пільги для молоді, що навчається.

11. Відшкодування шкоди працівникам у разі ушкодження їх здоров’я.

Матеріальна компенсація шкоди: компенсація тимчасової непрацездатності, одноразова допомога, щомісячна виплата (порядок призначення, розміри виплат, врахування вини потерпілого), компенсація моральної шкоди, пенсія по інвалідності.

Відшкодування витрат на лікування та реабілітацію.

Пільги для інвалідів (переведення на іншу роботу, перекваліфікація, особливі умови організації праці).

Особливості відшкодування шкоди в разі загибелі робітника.

12. Державний нагляд за охороною праці.

Органи державного контролю: спеціально уповноважений центральний орган виконавчої влади з нагляду за охороною праці (Держгірпромнагляд), спеціально уповноважений державний орган з питань радіаційної безпеки, спеціально уповноважений державний орган з питань пожежної безпеки (Департамент пожежної безпеки Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи); спеціально уповноважений державний орган з питань гігієни праці (Головний державний санітарний лікар та санітарно-епідеміологічна служба Міністерства охорони здоров’я).

Права та обов’язки державних інспекторів з охорони праці.

13. Ступеневий та громадський контроль за охороною праці на виробництві.

Громадський контроль: профспілки, уповноважені з охорони праці (призначення, права).

Ступеневий адміністративно-громадський контроль на виробництві: порядок організації, оформлення журналу адміністративно-громадського контролю.

14. Порядок розслідування нещасних випадків, пов’язаних з виробництвом.

Види нещасних випадків. Умови, за яких нещасні випадки пов’язують з виробництвом.

Призначення комісії, план розслідування, терміни розслідування, документація, яка оформляється при розслідуванні ( акти Н-5, Н-1), органи та організації в які повідомляють про нещасні випадки та розсилають акти.

Поняття про спеціальне розслідування нещасних випадків.

15. Гігієнічна класифікація умов праці.

Гігієнічна класифікація праці за показниками шкідливості та небезпечності факторів виробничого середовища, важкості та напруженості трудового процесу:

1 клас - оптимальні умови і характер праці;

2 клас - допустимі умови і характер праці;

3клас - шкідливі і небезпечні умови та характер праці, клас 3.1 – умови праці викликають функціональні зміни, що виходять за межі фізіологічних коливань та збільшують ризик погіршення здоров’я; клас 3.2 – умови праці призводять до появи окремих ознак або легких форм професійної патології (після тривалої експозиції - 10 років та більше); клас 3.3 – призводять до розвитку професійних захворювань, як правило, легкого та середнього ступенів важкості (з втратою професійної працездатності в період трудової діяльності); клас 3.4 – умови праці, які здатні призводити до значного зростання хронічної патології, а також до розвитку важких форм професійних захворювань (з втратою загальної працездатності);

4 клас – небезпечні умові праці, при яких є загроза отримання травм або гострих професійних отруєнь й смерті на протязі однієї робочої зміни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]